RTÜK'ten 'kayırmacılık'

Üyelerin taleplerini geciktiren Dursun’un tavrına karşın yeni YSK cezaları yolda.

Yayınlanma: 11.07.2015 - 23:23
Abone Ol google-news

7 Haziran seçim sonuçlarını saat 21.00’den önce duyurmaya başlayan 65 televizyon kanalına ikişer program durdurma cezası veren YSK’nin yeni cezaları yolda. Yandaş televizyon kanallarını koruma çabası evrak kayıtlarına yansıyan RTÜK’ün, YSK’nin ceza verdiği programların 170’i hakkında “ihlal yok” dediği ortaya çıktı.

RTÜK’ün seçim dönemi yayınlarıyla ilgili raporları kesin karar için aralıklarla YSK’ye iletilmişti. YSK, 7 Haziran’la ilgili ilk faturasını önceki gün kesti. Mevzuattaki açık hükme karşın yasağı delerek 21.00’dan önce seçim sonuçlarını yayınlamaya başlayan kanallara ceza yağdı. Bugüne kadar AKP’li üyelerin ağırlıkta olduğu kurulda haklarında pekçok lehte karar alınan yandaş medya organları, cezalara ana haber bültenlerinde ve gazete manşetlerinde tepki gösterdi. Ancak YSK’nin seçim süreciyle ilgili cezaları bundan sonra da sürecek.

 

189 ceza verildi

Kurul, çoğunluğu AKP’ye yakın yayın organlarıyla ilgili olmak üzere bir dizi program durdurma cezalarını önümüzdeki günlerde RTÜK’e gönderecek. Bu çerçevede RTÜK’ün YSK’ye gönderdiği 30 dosyayla ilgili kararların da yakın zamanda RTÜK’e ulaşması bekleniyor. RTÜK’ten alınan bilgilere göre son seçim dönemine ilişkin yayınlar nedeniyle verilen cezaların toplamı 189’a ulaştı. Ancak bu noktada çarpıcı bir istatistik dikkat çekti. Edinilen bilgilere göre RTÜK, YSK’nin ceza verdiği dosyalardan 170’i hakkında “ihlale gerek olmadığı” yönünde karar verdi. RTÜK’ün ilettiği dosyalardan 43’ü hakkında ise cezaya gerek görülmedi. En fazla ceza verilen kanallar 14 ceza ile Halk TV, 9 ceza ile Kanal 24, 8 ceza ile 360, TGRT ve Ulusal ve 7 cezayla A Haber oldu.

 

Başkan engelledi

RTÜK Başkanı Davut Dursun’un seçim sürecindeki yayınlarıyla eleştirilerin hedefi haline gelen TRT’yi nasıl koruduğu da kurul yazışmalarına yansıdı. Üst Kurul Üyesi Süleyman Demirkan, 4 Haziran’da başkanlığa gönderdiği yazıda, TRT kanallarıyla ilgili şu talepte bulundu: “TRT’nin, başta TRT Haber, TRT Türk, TRT 1 kanalları olmak üzere seçimleri ve sonuçlarını etkileyecek siyasi nitelikte yayınlarında (miting, canlı yayın, haber programları, haberler ve diğer programlar) bu yayınların AKPCHP- MHP-HDP ve diğer partilere ayrılan sürelerin son bir aylık çizelgesinin ivedi olarak tarafıma verilmesini arz ederim.”

Ancak Dursun, üyenin bu talebini “gözardı” etti. RTÜK “İç Yazışmalar Evrak Akış Fişi”, talebin 21 gün sonra ve seçimin ardından İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’na gönderildiğini ortaya koydu.

Görev süresi 14 Temmuz’da sona erecek olan RTÜK Başkanı, son mesai gününe kurul toplantısı koyunca üyelerin tepkisini çekti. Muhalefet kontenjanından seçilen üyeler toplantıya katılmama kararı aldı.

 

'Ceberut dönem sona erecek'

RTÜK Üyesi Ali Öztunç da özellikle seçim yayınlarının 21.00’den önce başlaması nedeniyle verilen cezalara katılmadıklarını belirtirken, “Seçim günü, seçim sonuçlarının açıklanması kadar doğal yayıncılık olamaz. Maalesef RTÜK ve YSK medya özgürlüğüne darbe vurmak için elinden geleni yapıyor” dedi. RTÜK’ün bu konudaki dosyalarda ihlal görmediğini belirten Öztunç, “Gezi sırasında Halk TV, 17-25 Aralık sürecinde STV siyasi olarak cezalandırıldı. RTÜK siyasi karar aldıkça kanalların canı yanmaya devam edecek. Umuyorum ki, önümüzdeki dönem RTÜK’ün yeni yapısıyla tarafsız haberciliğin önü açılacaktır, ceberut RTÜK dönemi bitecektir” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler