Devlet 12 Eylül’de aldığı ‘aklı’ 35 yıl sonra geri verecek!

“Devlet”, 12 Eylül döneminde avukatlık yaparken gözaltına alınan, gördüğü işkenceler nedeniyle “akıl sağlığını” yitiren, günlerini Ankara’nın muhalif sokağı Yüksel Caddesi’nde geçiren Yaşar Öztemel’e SGDF üyelerine yönelik polis müdahalesine tepki gösterince “resmen el koydu.”

Yayınlanma: 29.07.2015 - 11:03
Abone Ol google-news

Hakkında Yüksel’deki bu tür polis şiddetine karşı çıktığı için 10 ayrı dava açılan ve mahkemeye gitmediği için 10 ayrı yakalama kararı çıkarıldığı anlaşılan Öztemel, dün Ankara Adliyesi’nde mahkeme mahkeme dolaştırılarak ifade verdi. Polis, sorguların ardından serbest bırakmadığı Yaşar Öztemel hakkında Ankara 19. Asliye Ceza Mahkemesi’nin 2001’de verdiği “yüksek güvenlikli sağlık kurumlarında koruma ve tedavi altına alınmasına” ilişkin kararını uygulamaya koydu. Öztemel, dün Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ne götürüldü. Öztemel, uygulamaya “Benim akıl sağlığım yerinde. Bu ülkede hapishaneler akıl hastanelerinden iyidir” diye tepki gösterdi. Devlet, 12 Eylül’de Öztemel’in ruhunda açtığı yaraları şimdi Bakırköy’de iyileştirmeye çalışacak!

Şuan 55 yaşında olan Yaşar Öztemel, 12 Eylül döneminde avukatlık yapıyordu. Darbenin ardından Dev-Yol davası kapsamında gözaltına alınan Öztemel, ağır işkencelerden geçti. Uzun yıllar cezaevinde kalan Öztemel’in gördüğü bu işkenceler bedeninde ve ruhunda ağır izler bıraktı. Akıl sağlığını kaybeden Öztemel’in bu durumu raporla da onaylandı. Bu süreçte avukatlığı bırakan Öztemel, günlerini Kızılay’da Yüksel Caddesi ile Konur Sokak’ta geçiriyordu. Bölge esnafının ve muhaliflerin Yaşar Abisi olan Öztemel, özellikle buradaki basın açıklamalarına yönelik müdahale eden polise tepki gösteriyordu.

Darp edildi, gözaltına alındı

Pazartesi günü de SGDF’li gençler, Suruç’ta ölen arkadaşları için Yüksel Caddesi’nde taziye çadırı kurmak istedi. Buna izin vermeyen polis, gençlere sert müdahale etti. Bu müdahaleye tepki gösteren Yaşar Öztemel polisler tarafından darp edilerek gözaltına alındı. Ankara Emniyeti’ne götürülen Yaşar Öztemel’in yapılan UYAP ve GBT sorgulamasında hakkında açılan 10 ayrı davada 10 ayrı yakalama kararı olduğu ortaya çıktı. Bu davaların açılması nedenin yine Yüksel Caddesi’ndeki polis müdahalelerine Yaşar Öztemel’in tepki göstermesi oldu. Dava dosyalarına göre Öztemel’in her tepkisine savcılık, polise direnme suçundan dava açmış. Öztemel, dün polisler tarafından mahkeme mahkeme dolaştırılarak bu davalar kapsamında ifade verdi.

Bakırköy’e gönderme kararı

İfadeler bittiğinde Yaşar Öztemel serbest bırakılmadı. Ankara 19. Asliye Ceza Mahkemesi’nin bir kararını gerekçe gösteren polisler, Öztemel’i Bakırköy’e götürme kararı aldı. Alınan bilgiye göre 19. Asliye Ceza Mahkemesi, Öztemel hakkında açılan polise direme davası kapsamında 14 Aralık 2011 tarihinde akli melekelerinin yerinde olmadığı gerekçesiyle ceza tayinine yer olmadığına karar vermiş. Mahkeme, bu nedenle Öztemel’in “yüksek güvenlikli sağlık kurumlarında koruma ve tedavi altına alınmasına” hükmetmiş. Polisler, bu karar uyarınca Öztemel’i dün Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ne götürdü.

‘Hapishaneler daha iyidir’

Bu karara tepki gösteren Öztemel, dünkü bir savunmasında “Benim aklım yerimde. Akli melekelerimin yerinde olmadığı yönündeki iddia devlet ile mahkeme arasındaki bir sorun. Beni ilgilendirmez. Ben dava konusu olaylarda direnme hakkımı kullandım. Bu ülkede hapishaneler akıl hastanelerinden iyidir” diyerek götürülmeye itiraz etti.

Darp izleri

Devlet, şimdi 12 Eylül döneminde işkence ederek ruh sağlığını bozduğu Yaşar Öztemel’in akıl sağlığını düzeltmeye çalışacak! Ancak Öztemel, Bakırköy’e giderken bile vücudunda yeni polis şiddeti yaralarıyla yola çıktı. Yüksel’deki gözaltı sırasında darp edilen Öztemel’in vücudundaki yaralar dün tazeydi. Öztemel’in yüzü, kolu ve bacağındaki darp izleri dikkat çekti. Yine polisler, müdahale sırasında Yaşar Öztemel’i saçlarını kopardı. Bir avuç dolusu kopmuş saçı yanında taşıyan Öztemel, bunları avukatı Murat Yılmaz’a verdi.



‘Yaşar Abi’nin bir zararı yok

ÇHD Ankara Şube Başkanı Murat Yılmaz, Bakırköy’e götürülme kararına tepki göstererek, “Yaşar Abi’nin topluma bir zararı yok. Kızılay’da yaşayan tüm esnaf bunu bilmektedir. Yaşar Abi, polisin müdahale etmediği hiçbir eyleme tepki göstermemiştir. Kendisinin tepkisi polisin müdahale ettiği eylemleredir. Topluma zararlı bir durumu olmadığı için Bakırköy’e götürülme kararı hatalıdır. Yaşar abi, buraya götürülürse bundan daha olumsuz etkilenir” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler