Deniz Feneri'nde suç var ama zamanı geçti

Deniz Feneri’ndeki beraat gerekçesini açıklayan mahkeme sahte belgeleri ‘görmedi’.

Yayınlanma: 31.07.2015 - 22:58
Abone Ol google-news

İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi, Deniz Feneri davasında beraat ve zamanaşımı kararı vererek sanıkları aklamasının gerekçesini sonunda açıkladı. Mahkeme, kararında bazı sanıkların derneğin paralarının amaç dışı kullanıldığını kabul ederken, ceza vermemesini zamanaşımı süresinin dolmasına bağladı.

İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi, 13 Mayıs’ta Deniz Feneri davasında verdiği kararda arasında Zahid Akman ve Zekeriya Karaman’ın bulunduğu 20 sanık hakkında zamanaşımı veya beraat kararı vermişti. Mahkeme, normalde 15 günde açıklaması gereken gerekçeli kararını 2.5 ay sonra açıklayabildi.

Gerekçeli karar, soruşturmayı yürütürken görevden alınan üç savcının Almanya’dan birer örneğini getirdiği “sahte alındı belgelerine” mahkemenin güvenmediğini ortaya koydu. Mahkemenin bu belgelerin aslını Almanya’dan istediği ifade edilen kararda, Almanya’nın da bu belgelerin dijital ortamdaki görüntülerini gönderdiği aktarılırken, “Bu nedenle belgelerin sahteliği konusunda da bir inceleme ve kanaat sahibi olmak mümkün olmamış, dolayısıyla bu konuda da sanıkların savunmalarının aksine cezalandırılmalarına yeter ölçüde kuşkudan uzak delil elde edilememiştir” denildi.

Amaç dışı

Kararda, bazı sanıkların dernek paralarını usulsüz kullandığı kabul edilerek, “Türkiye’ye gönderilen paraların bir kısmı muhtaçlara yapılan yardımlarda kullanılmış ise de bir kısmı da amaç dışı kullanılmıştır” tespitini yaptı. Ancak mahkeme, bu sanıklar için zamanaşımı süresinin dolduğu gerekçesiyle ceza vermedi. Mahkeme, bazı sanıklara yönelik suçlamalara ilişkin ise, “İddianamede belirtilen sahte ‘alındı belgelerinin’ Türkiye’de düzenlenip, valizlerle ve canlı TV Yayın aracı ile Almanya’ya götürüldüğüne dair, aynı şekilde derneğin paralarının Türkiye’de amaç dışı kullanıldığına dair yeterli ve kesin delil bulunmadığı, bu nedenle CMK. 8/1. maddesi gereğince Türkiye’de işlenmiş suçtan söz edilemeyeceğini” öne sürdü.

Kararda, Almanya’da ve Türkiye’deki şirketlerde bulunan hard disklerdeki kayıtlar ve sanıkların yurt dışına giriş çıkış tarihleri arasındaki uyumun, para transferinin ispatı için yeterli görülmediği belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler