Mahkemeye başvurdu... 'Askerliği SGK ödesin'

1999-2000 arasında 18 ay Bingöl'de askerlik yapan Mustafa Özdal Yıldırım, askerlik döneminin prim günlerine bedel alınmadan sayılması için başvuru yaptı.

Yayınlanma: 14.08.2015 - 12:58
Abone Ol google-news




3 Ağustos 2015'te başvurusunu SGK Kadıköy Göztepe Müdürlüğü'ne ileten Yıldırım, “Askerlik görevimi bilfiil zorlu koşullarda maddi ve manevi bedel ödeyerek yapmış bir kişi olarak askerlik borçlandırması adı altında herhangi bir bedel alınmadan askerlik süremin sigortama dahil edilmesini talep ediyorum. Gereğinin en kısa sürede yapılmasını rica ederim” dedi.

1 AY İÇİNDE ÖDEME İSTENİYOR

Aynı tarihte SGK'ya askerlik borçlanması başvurusu da yapan Yıldırım'a, 5510 sayılı kanunun 41'inci maddesine göre 18 ay için 540 gün karşılığı 7 bin 335 liralık askerlik borçlanma bedelini tebligat tarihinden itibaren 1 ay içerisinde bankaya yatırması gerektiği cevabı verildi. Ayrıca, borcun yasal süre içerisinde yatırılmaması halinde borçlanma işleminin geçersiz sayılacağı, bir kısmını ödemesi halinde ise askerlik borçlanmasında ödenen süreyle orantılı kısmının dikkate alınacağı da cevapta yer aldı. 1 Ekim 2008 sonrasında askerlik borçlanması tutarının ödenmesi için 1 ay gibi kısa bir süre öngörülmüş, taksitlendirme de yapılamıyor.

Gazete HaberTürk'ten Tahsin Akça ve Ahmet Kıvanç imzalı habere göre Yıldırım, başvurusuna olumlu cevap alamaması halinde bedelsiz borçlanma talebini mahkemeye ve daha sonra da gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar taşıyacağını söyledi. Milyonlarca gencin kendi işi ya da ücretli çalıştığı işini bırakarak, ‘vatan görevi' olarak kabul edilen askerlik hizmetini yerine getirdiğini vurgulayan Yıldırım, bunun karşılığında askerlik görevi dönemi için sigortada ayrıca para istenmesinin hakkaniyetli olmadığını ifade etti. Askerlik borçlanmasında 18 ay için 7 bin 335 lira ile 48 bin lira arasında değişen tutarlarda ücret talep ediliyor.

Haberin tamamını okumak için tıklayınız


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler