Demirtaş: ABD'nin İncirlik Anlaşması'nda Kürtlere ihanet ettiğini düşünmüyorum

HDP'li Selahattin Demirtaş, PKK'ye yönelik operasyonlar nedeniyle Erdoğan'ı suçlarken, ABD'nin İncirlik mutabakatı ile Kürtlere ihanet ettiğini düşünmediğini söyledi.

Yayınlanma: 14.08.2015 - 15:04
Abone Ol google-news

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Davos'taki 'One minute' çıkışında oturumun moderatörlüğünü yapan ABD'li gazeteci David Ignatius'a açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı geçmişte Irak-Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) destek vermekle suçlayan Demirtaş, Erdoğan'ın kaybettiği saygınlığını geri kazanmak için IŞİD karşıtı uluslararası koalisyona dahil olduğunu söyledi.

Demirtaş, Erdoğan'ın bu sayede omuzlarına yüklenen "IŞİD yanlısı" sorumluluğundan kurtulmaya çalıştığını savundu.

Ignatius'un "Elinizde kanıt var mı?" sorusuna ise Demirtaş şöyle cevap verdi: "Türkiye, kendi topraklarını çeşitli faaliyetlerde kullanması için IŞİD'e açtı. Erdoğan, IŞİD militanlarının geçişini engellemek için etkin bir şekilde sınırı kapatmadı. Erdoğan'ın, ABD tarafından kurulan IŞİD karşıtı koalisyonun etkin bir partneri olmadığını görüyoruz."

Demirtaş, Suruç'un "Erdoğan'a bağlı Gladyo"nun işi olduğunu söylemesi hakkında da, Erdoğan'ın ülkede olan biten her şeyi bildiğini söyledi.

HDP'yi "liberal, reformist" bir parti olarak tanıtan Ignatius, Demirtaş'ın erken seçimlerde HDP'nin hedefinin yüzde 20 oy almak olduğunu söylediğini aktardı.

Demirtaş, ABD ile Türkiye arasındaki İncirlik Anlaşması hakkında da konuştu. "Demirtaş ABD'nin rolünü eleştirmeyi reddetti" diyen Ignatius'un aktardığına göre, HDP lideri şöyle devam etti:

İncirlik Anlaşması'nda ABD'nin Kürtlere ihanet ettiğine inanmıyorum. IŞİD'e karşı alınan her önlemi desteklerim.

ABD'nin PKK ile devlet arasındaki "barış süreci"ne yardım edebileceğini söyleyen Demirtaş, ABD'yi sürecin devamı için "teşvikler yaratmaya" çağırdı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler