Bayıltan savunma

Soma davasında savunma yapan Gürkan: Tüm yatırımlar işçi güvenliğine

Yayınlanma: 18.08.2015 - 21:29
Abone Ol google-news

İşçilerin yakınları dava sırasında bayıldı.

301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma’daki iş cinayetine ilişkin yargılamada, şirket patronunun oğlu Can Gürkan’ın savunması madenci yakınlarını bayılttı. Gürkan’ın savunmasında, madende bütün yatırımı işçi sağlığı ve güvenliğine yaptığını söylemesi üzerine ölen madencilerin yakınları fenalık geçirdi.

8’i tutuklu 45 sanığın yargılandığı davanın görülmesine, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden başlandı. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, mahkeme savcısının “Madene milyonlarca dolar yatırım yaptığınızı söylüyorsunuz, bunların ne kadarı iş sağlığı ve güvenliği için yapıldı” sorusunu “Tamamı” diye yanıtladı. Gürkan, kendini “Çünkü biz madene mekanize yatırımları yaptık. Bu dünyadaki en yüksek işçi güvenliğidir” sözleriyle savundu.

Ekipman yoktu

Kendi avukatlarının ardından Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı Selçuk Kozaağaçlı’nın sorularını yanıtlayan Gürkan, ikinci bölümde, madeni devraldığı Park Enerji’yi madendeki tehlikeye karşı uyarıcı nitelikteki raporları kendilerine vermemekle suçladı.

Duruşmayı izleyenler arasında yer alan TBMM CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, sanık Gürkan’ın mahkemedeki sözlerine tepki göstererek, “Savcı kendisine Soma komisyonunun ve bilirkişinin olayın başlaması, büyümesi ve bu kadar çok ölüm olmasının sebebi olarak ifade ettiği ‘alev sızdırmaz ekipman ve alev yürümez bant niye yoktu?’ diye sordu. O da ‘niye olsun mevzuat bizden bunu istemedi ki’ dedi. Geçen hafta Türkiye alev sızdırmazlık için AB Standardı olan ATEX’in aranmasını 2020’ye kadar erteledi. Bundan sonra alev sızdırmaz ekipmanlar ile ilgili olarak verilecek tüm sorulara verilecek cevap da belli oldu. Geçen günlerde çıkarılan Bakanlar Kurulu kararı Soma davasında savunmaların seyrini ve davanın seyrini etkilemeyi, suçu suç olmaktan çıkarmaya, suçluyu korumaya yöneliktir. Soma davası, siyasiler hesap vermeden bitmez” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler