Rum mezarlığında büyük tartışma

İstanbullu Rumlar, Türk-Ortodoks Patrikhanesi kurucusu Papa Efthim ile Turgut Erenerol ve Selçuk Erenerol’un mezarlarının Rum Ortodoks Mezarlığı’ndan kaldırılmasını istiyor.

Yayınlanma: 21.08.2015 - 21:52
Abone Ol google-news

Şişli’deki Rum Ortodoks Mezarlığı bugünlerde büyük tartışma yaratacak ilginç bir reddedişe tanıklık ediyor. İstanbullu Rumlar, Türk- Ortodoks Patrikhanesi kurucusu Papa Efthim ve sonraki patrikler Turgut Erenerol ile Selçuk Erenerol’un mezarlarının Şişli’deki Rum Ortodoks Mezarlığı’ndan kaldırılmasını talep ediyor. Türkiye’de günlük yayımlanan Apoyevmatini Gazetesi sahibi Mihail Vasiliadis, “Burası Rum-Ortodoks mezarlığı. Bu adamlar bırakın Rum’u, Ortodoks bile değiller. Aforoz edildiler” diyerek mezarların kaldırılmasını talep ettiklerini ifade ediyor. İstenmeyen patrikler aynı zamanda Ergenekon sanıklarından eski MHP Milletvekili Sevgi Erenerol’un dedesi, babası ve amcası oluyor.

Şişli Rum Ortodoks Mezarlığı’nda kilisenin tam karşısında Papa Efthim ile oğulları Turgut ve Selçuk Erenerol’un mezarları bulunuyor. “Türkçü patrik” olarak bilinen Papa Efthim, Kayseri’de kurulan daha sonra merkezi 1924 yılında Galata’ya alınarak resmileşen “devlet destekli” Türk Ortodoks kilisesinin kurucusu olarak biliniyor. Papa Efthim kendisini Patrik ilan edince, Fener Rum Patrikhanesi tarafından aforoz ediliyor. Papa Efthim patrikhaneyi kurduktan sonra, Rum cemaatinden yeterli geçişi sağlayamıyor. Bir dönem sonra kilisenin cemaatinin olup olmadığı tartışma konusu haline geliyor.

6-7 Eylül’e destek

Efthim’in 1953 yılında dönemin Rum Ortodoks Patriği Atenagoras’a karşı yürüyüş organize ettiği, 6-7 Eylül olaylarında Rumlara yönelik saldırılara destek verdiği hala Rum azınlık arasında konuşulan konular arasında yer alıyor. Papa Efthim 1968 yılında vefat ettiğinde ise nereye defnedileceği tartışma konusu haline geliyor. Fener Rum Patrikhanesi ve Rum cemaati Şişli’deki Rum Ortodoks Mezarlığı’na defnedilmesine şiddetle karşı çıkmasına rağmen, Efthim yetkililerin müdahalesi ile polis eşliğinde buraya defnediliyor. “Devlet destekli Patrikhane’nin” patriğinin cenaze törenine Rum- Ortodoks cemaatinden kimsenin katılmaması, yalnızca milletvekilleri ve senatörlerin törende yer alması tarihe düşen ilginç bir anektod oluyor.

Dini eğitimi yok

Papa Efthim’den sonra Türk Ortodoks kilisesinin başına, Papa Efthim’in oğlu Patrik Eftim II adıyla Turgut Erenerol, ardından da hiçbir dini eğitim almamış kardeşi Selçuk Erenerol geçiyor. “Fener Rum patrikhanesi’nin bir an önce Türkiye hudutlarının dışına çıkarılmasını istiyoruz. Çünkü Türkiye’de bir Türk (vatandaşı) ortodoks toplumu vardır. Rumların işi ne? Şayet Rumluğu bırakırlarsa o vakit diyeceğimiz yok” açıklaması ile anımsanan Turgut Erenerol’un kardeşi Selçuk Erenerol ise sürgün edilen Rumlar hakkında, “Tazminat almaya hakları yoktur” beyanıyla tanınıyor. Selçuk Erenerol 1995 yılında Siyah Beyaz dergisine verdiği röpörtajda MİT ile ilişkisini gizlememesi ve her 15 günde bir görüştüğünü açıklaması dikkat çekici bulunuyor.

Kötülük yaptılar

Mihail Vasiliadis ise, “Bu mezarlık Rum-Ortodoks mezarlığı. Bu insanlar bırakın Rum’u, Ortodoks bile değiller. Bunların kurduğu yalancı bir kilise var. Bir kilisenin, kilise olabilmesi için Ekümenik kilise ve diğer 17 kilise tarafından anılması ve kardeş kabul edilmesi gerekir. Ben annemin, babamın mezarını ziyarete geldiğimde, Rumlara kötülük yapan bu milliyetçi insanların mezarlarını, mezarlığın ortasında görmek zorunda mıyım? Biz Rumlar olarak bu mezarların kaldırılmasını talep ediyoruz” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler