Yolsuzluğu ‘örtme’ paketi

AKP’den, dinleme, soruşturmanın gizliliğini ihlal ve mal varlığına tedbir konularına sıkı denetim.

Yayınlanma: 31.01.2014 - 04:00
Abone Ol google-news

Bugüne kadar getirilen tüm eleştirilere karşın keyfi dinlemeler ve soruşturmalar konusunda hiçbir adım atmayan AKP, yolsuzluk ve rüşvet  iddiasıylabakanlarla ilgili fezleke düzenlenmesi, bakan çocuklarının tutuklanması üzerine özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasıyla ilgili pakete dinleme ve soruşturmanın gizliliğini ihlalle ilgili maddeleri de ekleyecek. Hazırlanan pakete göre, kişilerin mal varlığına hâkim değil MASAK karar verebilecek. IMEI numarasıyla dinleme yapılamayacak, dinlemeye ağır ceza mahkemesinden en az 2 hâkim karar verebilecek, 6 aydan fazla dinleme yapılamayacak. Soruşturma belgelerini sızdıranların belirlenebilmesi için filigranlı evrak kullanılacak. Ceza Muhakemesi Yasası’ndaki katalog suçlar yeniden tanımlanacak. Başbakan Tayyip Erdoğan, dün Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile bir araya gelerek özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasına ilişkin paketi değerlendirdi. 15-17 maddeden oluşacak paketin yasa önerisi olarak TBMM Başkanlığı’na sunulacağı ve çözüm sürecine yönelik demokratikleşme paketi ile birleştirileceği belirtiliyor. Hükümet, jandarma ve adli kollukla ilgili olarak da ikinci bir paket daha hazırlıyor. Bu paketin ayrı olarak geleceği, zaman olması durumunda yerel seçimden önce çıkarılacağı kaydediliyor. Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasına ilişkin pakette şu düzenlemelerin yer alması bekleniyor:

Terörle Mücadele Yasası kaldırılarak bazı maddeleri Ceza Muhakemesi Yasası’na (CMY) monte edilecek.

Özel yetkili mahkemelerin mevcut davalar için sürmesini öngören CMY’nin geçici 2. maddesi kaldırılacak. CMY’deki katalog suçlar yeniden tanımlanacak.

Hâkim ve savcıların keyfi olarak telefon dinleme kararı vermesinin önlenmesi için bir dizi düzenleme getirilecek. IMEI numarası ile telefon dinlemesi yapılamayacak. Dinlenecek kişinin telefon numarası ve kimlik bilgileri açık olarak kararda yer alacak. Yalnızca kuvvetli şüphe dinleme için gerekçe olamayacak, dinlemenin gerekçeleri somut olarak belirtilecek. Dinleme kararı yalnızca ağır ceza mahkemelerince verilebilecek ve en az 2 hâkimin onayı gerekecek.

Bir kişi ile ilgili dinleme yapılırken, karşıdaki kişinin konuşmaları suç unsuru olarak kullanılamayacak. Yalnızca dinlenen kişinin konuşmaları suç dosyasına girecek.

Dinleme süreleri sınırlandırılacak, en fazla 6 ay süreyle dinleme yapılabilecek. Mevcut yasada terör suçlarında süre sınırlaması bulunmuyor. l Şüphelilerin mallarına tedbir kararı mahkemeler tarafından verilemeyecek. Buna yönelik kararlar ekonomik bir kurul ya da MASAK bünyesinde oluşturulacak bir kurul tarafından verilecek.

Soruşturma dosyasının sızdırılmasının önlenmesi için filigranlı evrak kullanılacak. Filigranlı evrak adli kolluk için ayrı, savcılık için ayrı olacak. Belge ve bilgilerin sızdırılması durumunda bunun adli kolluktan mı yoksa savcılıktan mı sızdığı belirlenebilecek. Soruşturmanın gizliliğini ihlal edenlere yönelik hapis cezası, 2 yıldan 5 yıla çıkarılacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler