Sırt motoruyla uçağı aratmayan zira ilaçlama

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın, 2006 yılında çevresel nedenlerden dolayı tarımsal zararlılarla havadan mücadeleyi yasaklaması, çiftçiyi ilaçlama için yeni çözümler üretmeye yöneltti.

Yayınlanma: 01.09.2015 - 16:47
Abone Ol google-news

Zirai uçaklarla ilaçlama bitince önce ‘yüksek tekerlekli veya uzun bacaklı traktörü’ icat eden çiftçi bu kez bir kişinin kullandığı sırt motoruna eklediği aparatlarla faaliyetlerini kolaylaştıran yeni bir makine geliştirdi.

Diyarbakır’dan Adana’ya göç eden 8 çocuk babası Şükrü Tokcan, Çukurova’da yıllık kiraladığı tarlalarda yetiştirdiği ürünleri sırt tipi motorlu ilaçlama makinesine monte ettiği 3 metre boru, 6 holder memesi yerleştirdiği makine ile ilaçlıyor. Bir kişinin yapacağı ilaçlama alanını 6 katına çıkaran Tokcan, normal sırt motoru ile günlük 10 dönüm ilaçlama yapan birinin bu makineyle 80-90 dönüm arazide aynı işlemi gerçekleştirebileceğini söyledi. Özellikle traktörün girmediği tarlarda ilaçlama için arayışa girdiğini belirten Tokcan, “Önce su hortumunu denedim; ama ağır geldi. Daha sonra hidrolik satanlardan bir boru bulup, 70’er santim aralıklarla 6 holder memesi taktım. Önce karpuzla başladık; şimdi biber, marul, patates ve diğer sebzeleri bu şekilde ilaçlıyorum. Çok güzel randıman aldım. Gören çiftçilerin de hoşuna gidiyor, fotoğrafını çekiyorlar, yapımı için destek istiyorlar.” dedi.

Tasarladığı ilaçlama aracının yağışlı günlerde traktörün giremediği tarlalar için vazgeçilmez özellikte olduğuna dikkat çeken Tokcan, makinenin marul ekimi yapılan yerlerde büyük kolaylık sağladığını hatırlattı. Tokcan, “Marul tarlalarına traktör girmez. Daha önce sırt pompası ile vurularak ilaçlanma yapılıyordu. Biz bu makine ile kısa sürede dana geniş sahaları ilaçlama şansını yakaladık. Akşama kadar sırtta pompa vurmak kolay mı? Ama şimdi bir kişi altı hatta ilaçla yapıyor.” diye konuştu.

Diyarbakır’da da tarım ve hayvancılık yaptığını dile getiren Şükrü Tokcan, 1991’de geldikleri Adana’da da –kiralama usulüyle– çiftçilik yapmayı sürdürdüklerini kaydetti. Tokcan, şunları söyledi: “Bir ara mısır ve yerfıstığı ektik. Sonra sebze işine başladık. Yılda bir veya iki mahsul topluyoruz. Bu yıl sebze fena değildi. Ancak hiçbir zaman umduğumuz gibi de olmuyor. Örneğin; tarlada biberi 1 liraya alan tüccar 1,5 liradan satıyor. Aracı daha fazla kar ediyor. Küçük çiftçi devletten bir destek görmüyor. Fakat mülkü olanlar gübre ve yakıt desteği alıyor. Genellikle ailece çalışıyoruz. Bu ilaçlama aracı işlerimizi daha da kolaylaştırdı. Şimdi biber tarlasına traktör girdiğinde çok zarar verir. Ama bu şekilde ürüne bir şey olmuyor.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler