‘Köpek gibi yaşıyorum’

Maltepe Hapishanesi’nde kalan Brezilyalı trans tutuklunun hücre isyanı.

Yayınlanma: 01.09.2015 - 19:29
Abone Ol google-news

Adalet Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de 79 LGBTİ birey cezaevinde. Bunların 71’i hükümlü, 8’i tutuklu. LGBT bireyler ceza infaz kurumlarında en fazla 9, en az 3 kişi olarak tutulurken 5 cezaevinde LGBT bireyler tek başlarına kalıyor. Bu bireyler hücrede tutulmaya devam ederken kötü muamele ile de karşı karşıya.

Yabancı uyruklu LGBTİ bireyler de Türkiye’de kaldıkları cezaevlerinde aynı sorunlarla boğuşuyor. Ceza İnfaz Sivil Toplum Derneği Bünyesi’nde varolan Hapiste LGBT Grubu’na Maltepe Hapishanesi’nde yaşanan mağduriyet mektup ile iletildi.

Brezilyalı trans tutuklu 27 Ağustos 2015’te gruba gönderdiği mektupta yaşadığı mağduriyeti kaleme aldı:

“Ben hâlâ hücredeyim, koğuşa gidemiyorum. Müdüre çıktım bana söyledi ki koğuş yok. Biz burada ayrı ayrı kalıyoruz, hücredeyiz. Hücreler çok berbat, dayanamıyorum. Hücreler çok pis. Hücrede tutuyorlar bizi. Maltepe 3 Nolu bize uygun değil, 1 Noluya geri dönmemiz gerekiyor. Burada çok mağdurum ve de yalnızım. Türk eşcinsel arkadaşlarımın yanına gitmek istiyorum. Hâlâ Adalet Bakanlığı’ndan cevap gelmedi. Yabancı erkeklere her şey serbest. Biz ise hücrede kalıyoruz. İnan ki köpek gibi kalıyorum. Ne masa ne televizyon ne sandalye hiçbir şeyim yok. Yerde yemek yiyiyorum. Moralim tamamen bozuk. Ne zamana kadar dayanacağım bilmiyorum. Burası çok kötü gerçekten. Burada köpek bile kalmaz. Bunaldım artık ölüyorum.”

‘Kaos Gl, müstehcen cezaevine giremez'

Öte yandan son günlerde hapishanelerde yayın yasaklarının sıkça yaşanması üzerine 21 sivil toplum örgütü “Hapishanelerdeki Keyfi Yayın Yasakları Son Bulmalıdır!” başlıklı duyuru kaleme aldı. Duyuruda Leman, Uykusuz ve Penguen’in ‘sakıncalı’ gerekçesiyle Kandıra 1 No’lu F Tipi Hapishanesi’ne, Kaos GL dergisinin “müstehcen yazı ve yorumlar kapsadığı” gerekçesiyle Bafra T Tipi Kapalı Hapishanesi’ne, LGBTİ mahpusların anlatımlarının derlendiği Voltaçark adlı kitabın da gönderildiği birçok hapishane tarafından kabul edilmediği belirtildi


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler