Geçici hükümette ilk çatlak tezkere

Geçici seçim hükümetindeki görüş ayrılıkları bugün TBMM’de görüşülecek Suriye ve Kuzey Irak tezkeresinde ortaya çıkacak. HDP’li Bakanlar Müslüm Doğan ve Ali Haydar Konca bugün gerçekleştirilecek birleşime katılarak tezkereye “hayır” oyu verecek.

Yayınlanma: 02.09.2015 - 21:25
Abone Ol google-news

Geçici seçim hükümetinde ilk çatlak bugün TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek Suriye ve Kuzey Irak tezkeresinde ortaya çıkacak. Yıllardır TBMM’den geçen Kuzey Irak tezkeresi böylece ilk kez kabine düzeyinde fire vermiş olacak. HDP’li Kalkınma Bakanı Müslüm Doğan ve Avrupa Birliği Bakanı Ali Haydar Konca bugün gerçekleştirilecek birleşime katılarak tezkereye “hayır” oyu verecek.

TBMM Genel Kurulu bugün saat 13.00’te açılacak. Genel Kurul’a ilk iş olarak geçici hükümette milletvekili olmayan sekiz bakanın yemin işlemleri gerçekleştirilecek. Bakanların yemin etmesinin ardından Türk Silahlı Kuvvetleri’ne sınırötesi harekÓAt ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere asker gönderilmesi ve aynı amaçla yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulunmasına yönelik Başbakanlık Tezkeresi ele alınacak.

 

İlk kez fire

HDP’li bakanlar tezkerenin henüz geçici hükümet oluşmadan 21 Ağustos’ta TBMM’ye gönderilmesine tepki göstererek bu durumun yetki gaspı olduğu değerlendirmesini yapmıştı. Geçici hükümette yer alan HDP’li iki isim Müslüm Doğan ve Ali Haydar Konca tezkereye hayır oyu vererek, yıllardır TBMM’den firesiz geçen tezkerede kabine düzeyinde fire verilmesine neden olacak. HDP’li bakanlar oylamaya katılarak hayır oyu kullanacak.

 

IŞİD değil DAEŞ

Hazırlanan tezkerede, ulusal güvenliğe yönelik riskler ve tehditlerin arttığı belirtilerek “Kuzey Irak’ta PKK varlığını sürdürmektedir. Suriye ve Irak’taki terör örgütü sayısında artış olduğu gözlenmektedir” ifadesi bulunuyor. TBMM’de bugün ele alınacak tezkerede geçen yıla göre dikkat çekici bir farklılık yer alıyor. Geçen yıl IŞİD ifadesinin bulunduğu tezkerede bu yıl DAEŞ ifadesi kullanıldı. Tezkere görüşmelerinin ardından da CHP aday adaylığı için RTÜK üyeliğinden istifa eden Ali Öztunç’un yerine seçim yapılacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler