Meclis'te yuhalamalar ve protestolar eşliğinde yemin

TBMM Genel Kurulu olağanüstü toplandı... Meclis'te bakanların yemin etmeleri beklenirken, CHP, MHP ve HDP'den hamle geldi. Üç parti 'hayır' dedi, ancak TBMM Başkanvekili Koray Aydın kararı açıklamayarak elektronik oylama yapılmasını istedi. Bu oylamanın da ardından 550 üyeli Meclis'ten 556 oy çıktığı tespit edildi. Bağımsız bakanlar Meclis'te yuhlamalar ve protestolar eşliğinde yemin etti.

Yayınlanma: 03.09.2015 - 14:07
Abone Ol google-news

<video:360005>

Suriye tezkeresi için olağanüstü toplanan Meclis'te milletvekili olmayan bakanların yemini ile ilgili oylamada kriz yaşandı.

1 Ekim 2015 tarihine kadar tatil olan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Suriye tezkeresi için olağanüstü toplandı. Yoklama ile açılan birleşimi TBMM Başkanvekili Koray Aydın yönetti. TBMM Başkanvekili Koray Aydın, Anayasanın 114. maddesine göre atanan ama milletvekili olmayan bakanların ant içeceğini söyledi. Buna itiraz eden CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, bağımsız bakanların tarafsız olmadığını ve yemin edemeyeceklerini söyledi. Yaşanan tartışmanın ardından usül tartışması yapıldı.

Bakan silah çekti sanıldı... Gergin anlar yaşandı

Daha sonra dışardan bağımsız olarak atanan bakanların yemin edip etmediği oylandı. AKP dışında diğer partiler yemin etmemesi yönünde el kaldırdı. Bunun üzerine Başkanvekili Koray Aydın, katip üyeler arasında bir anlaşmazlık olduğunu belirterek, birleşime 10 dakika ara verip grup başkanvekillerini görüşmeye çağırdı. Grup başkanvekilleriyle iki defa görüşen Aydın, "Katip üyeler arasında anlaşmazlık çıktı, bu sebeple oylamayı elektronik oylama ile yapacağım. Yarım kalmış işlemi tekrarlıyorum." dedi.

550 YERİNE 556 OY ÇIKTI

Yapılan elektronik oylamanın ardından 556 oy çıktığı açıklandı. 550 üyeli Meclis'te 556 oy çıkması üzerine TBMM Başkanvekili Koray Aydın partilerin grup başkan vekilleriyle toplantı yapmak için oturuma ara verdi. Oyların fazla çıkmasının, milletvekillerinin hem elektronik yolla hem de pusula yoluyla oy kullanmalarından kaynaklandığı belirtildi.

HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, "İdari amiri olarak şu an iç tüzük kuralları ihlal ediliyor. Yemin etmedikleri için bağımsız bakanlar Genel Kurul'da bulunamazlar." dedi. Meclis Başkanvekili Aydın da bakan olarak Genel Kurul'da bulunduklarını ifade etti. Ardından işaret yoluyla oylama yapıldı.

CHP'den istifa eden İstanbul Milletvekili İhsan Özkes de AKP'liler gibi 'kabul edenler' şeklinde oy kullandı. HDP'li Meclis Katip Üyesi Erol Dora, milletvekillerinin arasına girerek tek tek sayım yaptı. Oylama için el kaldıran milletvekilleri tek tek sayıldı.

Oylama sonucunu açıklayan Koray Aydın, "Tümü kabul edilmiştir. Anayasanın 114. maddesine göre atanan ve milletvekili olmayan geçici Bakanlar Kurulu üyesi 11 kişi ant içecektir" dedi ve tek tek kürsüye çağırdı. İçişleri Bakanı Selami Altınok ilk yemin eden kişi oldu. Yemin ederken CHP'liler masalara vururken HDP'liler ise Meclis Genel Kurulu'ndan ayrıldı.

Adalet Bakanı Kenan İpek yemin etmek için kürsüye geldiğinde CHP sıralarından bir vekil, "Adaletin nerde şerefsiz " ifadesini kullandı. Bu sırada ortalık bir anda karıştı. CHP'li Musa Çam, AKP sıralarına doğru yürüdü. O sırada AKP'li Metin Külünk de CHP sıralarına doğru yürüdü. Vekiller arasında kargaşa çıktı. Araya giren AKP ve CHP grup başkanvekilleri, kavga çıkmasını önledi. Yaşanan karışıklık üzerine Aydın, birleşime 10 dakika ara verdi.

Meclis'te yemin sonrası kavga


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon