Soma davasında dini nikahlı kadınlar için emsal karar

Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014’te meydana gelen maden katliamında yaşamını yitiren 301 işçi arasında olan Ramazan Sökmen’in dini nikahlı eşi Emine Elibol’un, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden davaya mağdur sıfatıyla katılma istemi kabul edildi.

Yayınlanma: 05.09.2015 - 10:30
Abone Ol google-news

İlk eşinden boşanan 2 çocuk annesi 39 yaşındaki Emine Elibol, katliamdan 11 ay önce madenci Ramazan Sökmen’le dini nikah yaparak birlikte yaşamaya başlamıştı. Elibol, katliamın olduğu gün kapıdan eşini uğurladığını ancak bir daha göremediğini belirterek, zor günler geçirdiğini söyledi. Ramazan Sökmen’in ölüm aylığı, maddi yardım ve tazminat haklarından yararlanamayan Elibol, 1.5 yıldır zor günler geçiriyordu. Gönüllü avukatı Vedat Erdem aracılığıyla Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Soma faciası davasına müdahil olma talebi de geri çevrilmişti. Elibol, Manisa 1. Asliye Ceza Mahkemesi’ne şirket, işveren ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı aleyhine tazminat davası açmıştı.

Ancak Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi, geçen hafta dikkat çekici bir karar verdi. Mahkeme Elibol’un suçtan zarar görme ihtimali üzerine davaya katılım talebini kabul etti. Sökmen’den olmayan iki çocuğunun talebi ise reddedildi.

İmam nikahıyla yaşayan kadınların bu tür durumlarda zor durumda kaldığını anlatan Elibol, “Resmi nikahsız olmam yüzünden sadece manevi tazminat davası açtık. Eşimle 11 aydır beraber yaşıyorduk. Ben onu bu kapıdan geçirip, işe gönderdim. Aynı yerde yaşıyorduk. Nasıl olur da bunu ispatladığım halde onun haklarından yararlanamıyorum? Bizim gibi imam nikahıyla yaşamak zorunda kalanları koruyan bir kanun yok. En azından aylık vermiyorlarsa devlet iş versin. Şu anda yaşayan bir ölüyüz. Madenci eşlerine para, ev, iş imkanı sağlıyorlar” dedi.

Geçici temizlik görevlisi olarak çalışan Elibol’un avukatı Vedat Erdem de, bu talebin kabul edilmesinin dikkat çekici olduğunu, meslektaşlarının da bu karara şaşırdıklarını belirterek, “Bu karar kadın hakları açısından dikkat çekidir. Bundan sonra bu ve diğer davalar için emsal teşkil edebilir” diye konuştu.

Manisa Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Nezahat Bölge de kararla ilgili şunları söyledi:

“Kadınlar açısından sevindirici bir karar. Elibol’un suçtan zarar görme ihtimali üzerine katılım talebi kabul edildi. Türk Medeni Kanunu resmi olmayan birlikteliklerde kadının maddi ve manevi bazı haklarını kullanmasını mümkün kılmamaktadır. Hukuk yargılaması ve ceza yargılamasının esasları farklıdır. Ancak Soma davasında verilen bu karar hukuken yerinde bir karar olmakla birlikte Ceza yargılaması bakımından kadınların haklarını aramasında umut verici olmuştur.”

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler