Kutu kutu batık

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dünyanın sayılı bankaları arasına girdiğini söylediği Halkbank’ın Süleyman Aslan’ın genel müdürlüğü döneminde batık kredi riski yüzde 722 arttı.

Yayınlanma: 01.02.2014 - 21:35
Abone Ol google-news

Başbakan Tayyip Erdoğan, Halkbank’ın güçlendiği için operasyon yapıldığını savunurken; yolsuzluk ve rüşvet operasyonu kapsamında ayakkabı kutusundan milyonlarca dolar çıkan ve rüşvet almakla suçlanan Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın bu göreve gelmesinin ardından bankanın riskli kredi tutarı yüzde 722 oranında arttı. Aslan göreve geldikten sonra 1 milyon TL üstü ticari kredilerdeki karşılığı olmayan risk tutarı 146 milyon TL’den bir yıl içinde 1 milyar 204 milyon TL’ye sıçradı.

Erdoğan, 17 Aralık operasyonun ardından ayakkabı kutusunda 4,5 milyon dolar bulunan ve rüşvet aldığı iddiasıyla tutuklanan Aslan’ın genel müdürü olduğu Halkbank’ı dünyanın en güçlü bankalarından biri olduğu ve bu nedenle operasyon yapıldığını savunurken; 2012 yılı hesaplarını denetleyen TBMM KİT Komisyonu Aslan döneminde bankanın riskli kredi tutarını rekor oranda arttığını belirledi. KİT Komisyonu bünyesinde oluşturulan alt komisyona CHP’li üyeler Turgay Develi, Kamer Genç, Haydar Akar ve Alaattin Yüksel katıldı. 2012 yılı hesapları denetlenen Halkbank’ın bir yıl içinde riskli kredi tutarını yüzde 722 oranında artırdığı ortaya çıktı.

 

Aslan riskli kredi rekoru kırdı

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonu kapsamında tutuklu bulunan Süleyman Aslan’ın Temmuz 2011 tarihinde Halkbank Genel Müdürü görevine gelmesinin ardından bankanın bir yıl içindeki riskli kredi miktarı rekor kırdı. Sayıştay raporlarına da yansıyan verilere göre 2011 yılında bankanın ticari ve bireysel bütün krediler içinde karşılığı olmayan riskli kredi tutarı 641 milyon 370 bin TL olarak gerçekleşti. Aslan’ın görev gelmesinin ardından 2012 yılında ise bireysel ve ticari bütün kredilerde risk tutarı yüzde 199 oranında artarak 1 milyar 910 milyon 627 bin TL’ye çıktı.

 

Aslan payı büyük şirketlere

Ancak Halkbank’ın asıl rekor kırdığı alan 1 milyon TL üstü ticari kredilerde yaşandı. Buna göre Halkbank 2011 yılı içinde 34 kişiye 1 milyon TL’nin üzerindeki tutarda kredi verirken riskli kredi tutarı 146 milyon 464 bin Tl olarak gerçekleşti. Aslan’ın göreve gelmesinin ardından 2012 yılı içerisinde banka 69 firmaya 1 milyon TL’nin üzerinde ticari kredi verdi. 2012’de bankanın 69 firmaya verdiği kredilerdeki risk tutarı 1 milyar 204 milyon 322 bin TL oldu. Buna göre Aslan’ın göreve gelmesinin ardından bankanın 1 milyon TL üzerindeki ticari kredilerde risk yüzde 722 oranında artış gösterdi. Bankanın 2012 yılında yalnızca 69 kişiye verdiği kredilerdeki risk tutarı bankanın toplam risk tutarının yüzde 63’ünü oluşturdu.

 

Hazine arazisi teminat gösterilmiş!

Yüksek tutarlı ve riskli krediler bankanın 27 farklı şubesinden sağlandı. Buna göre Anadolu Kurumsal Şubesi’nden bir firmaya verilen kredinin 725 milyon 540 bin 504 TL tutarında, Başkent Kurumsal Şubesi’nden bir firmaya verilen krediden 134 milyon 375 bin 181 TL tutarında, Antalya Ticari Şubesi’nden de bir firmaya verilen krediden 110 milyon 738 bin 299 TL tutarında riskli olduğu belirlendi. Yalnızca söz konusu 3 kredideki risk tutarı 970 milyon 653 bin 984 TL’yle 1 milyar TL’ye yaklaştı. Sayıştay raporlarında bankadan yüksek tutarlı kredi çeken AKP’ye yakın olan bir firmanın da teminat gösterdiği arazinin Hazine’ye ait arize olduğu yönünde tespit yapıldı.

 

Erdoğan bankayı savunmuştu

Başbakan Erdoğan, 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonun rüşvet aldığı iddiasıyla Genel Müdür Aslan’ın tutuklanmasının Halkbank’ı yıpratmaya yönelik olduğunu savunmuştu. Erdoğan, “Halk Bankası, 11 yıl önce millete yük oluyordu tam 6 kat büyüttük. Piyasa değerini 25 milyar dolara çıkardık. Bu bankayı, bu kamu bankasını, milli bankayı hedefe koydular. Neden? Bu banka faiz lobisinin ayağına basıyor. Bu banka Türkiye düşmanlarını ürtüküyor” diye konuşmuştu.

 

Sarraf da borcunu ödemedi

17 Aralık soruşturmasında tutuklanan İran asıllı Rıza Sarraf’ın ise Halkbankası A.Ş’nin yüzde 99 ortaklık payıyla kurduğu Halk Leasing şirketine yüklü miktarda borcu olduğu ortaya çıktı. Sarraf’ın 12 milyon dolar değerindeki jet uçağını Halk Leasing kiralama şirketinden kiraladığı ortaya çıktı. Ancak Sarraf’ın eşi Ebru Gündeş’e hediye ettiği uçağın taksitlerini ödemediği için şirkete iade edildiği öğrenildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon