Kardeşi için imza toplayan avukata gözaltında darp

Avusturya Konsolosluğu önünde kardeşi için imza toplayan Av. Ebru Timtik gözaltına alındı. Av. Şükriye Erden, polislerin ilk tutanağı yırtarak, Av. Timtik'in gözaltı sırasında bir polisin parmağını kırdığını iddia ederek, ikinci bir tutanak hazırladığını söyledi

Yayınlanma: 22.09.2015 - 13:20
Abone Ol google-news

Avusturya’da pasaportuna el konulan kardeşi Evin Timtik’e destek amaçlı konsolosluk önünde masa açarak imza toplayan Av. Ebru Timtik, dün akşam saatlerinde polisin saldırısı sonucu yanındaki altı kişiyle birlikte gözaltına alındı. Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şube yöneticisi ve Halkın Hukuk Bürosu (HHB) üyesi avukatı olan Timtik’e gözaltı sırasında ters kelepçe takılarak, işkence edildiği belirtildi. Emniyette ters kelepçeyle bekletilen Av. Timtik, bugün "terör örgütü propagandası" iddiasıyla Çağlayan'daki İstanbul Adliyesine sevk edildi.

HHB avukatı Şükriye Erden, polislerin tutanakları değiştirdiğine dikkat çekerek, ilk tutanakta gözaltı sırasında polislerden birine tekme atıldığı ve parmağının kırıldığını belirten genel bir ifadeye yer verildiğini, polislerin bu tutanağı yırtarak, polisin parmağını Av. Timtik’in kırdığını ifade eden yeni bir tutanak hazırladıklarını söyledi. Av. Erden, kamuoyunda ve basında Av. Timtik’in ön plana çıkması sonucu polislerin intikam amaçlı yeni bir tutanak hazırlamış olabileceklerini belirterek, parmak kırılma olayının Av. Timtik’in üzerine kalmasını sağlamaya çalışıldığını böylece yöneltilen suçlamanın ağırlaştırılmak istendiğine dikkat çekti.

Radikal'dan İsmail Saymaz'ın haberine göre; Polislerin Av. Timtik’i ziyarete gelen ve gözaltı sırasında kenarda duran iki kadını dahi gözaltına aldığını belirten Av. Erden, polislerin özellikle Av. Timtik’i darp ettiğini, ters kelepçe takarak işkence ettiğini söyleyerk, “Polislere kavga gürültü avukat olduğunu kabul ettirdik. Kelepçeyi çıkarttırdık. Bilekleri şişmişti, vücudu darp nedeniyle ağrıyordu. Avukat olmasına karşın yerlerde sürükleyerek nezarethaneye koydular. Gözaltı kararı olmadan nezarethaneye konulmaz. Hele savcının talimatıyla asla konulmaz. Polisler suç işledi” diye konuştu.

Av. Timtik’ten zorla parmak izi alındığını söyleyen Av. Erden, bu işlem sırasında çevikkuvetin çağrıldığını kaydetti.

Derhal serbest bırakılsın


ÇHD İstanbul Şubesi tarafından yapılan açıklamada, "Gözaltı kararını veren terör savcısı ile yapılan görüşmede Ebru Timtik’in avukat olduğu, bu şekilde gözaltına alınamayacağı iletilmiş, ne ile suçlandığı sorulmuş, derhal serbest bırakılması talep edilmiş olmasına rağmen savcı tarafından avukatlar değil doğrudan kolluk muhatap alınmış, şube yöneticimize gözaltı yapıldığını kabul etmiş fakat ne ile suçlandığı konusunda dahi herhangi bir bilgi verme gereği duymamış, gözaltı takibi yapan avukatlara vekaletnamelerinin olup olmadığı sorulmuş, avukatlara herhangi bir bilgi verilmeyeceği, kolluğa bilgi ve talimat verileceği bildirilmiştir.

Yöneticimiz Ebru Timtik’in işkence edilerek gözaltına alınması, ülkemizde varolan otoriter iklimin, toplumsal muhalefete verilmek istenen gözdağının ve sindirmenin başka bir görünümüdür. Bir avukatla ve özelikle ÇHD üyesi ve yöneticisi olan bir avukatla ilgili bu kararı verenleri uyarıyoruz; Şube yöneticimiz Av. Ebru Timtik’e yapılan bu saldırıya, derneğimiz bu güne kadar biriktirdiği mücadele pratiği ile gerekli cevabı verecektir" denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler