Zonguldak'ta metan gazından elektrik üretildi

Zonguldak Belediyesi'ne ait 'Düzenli Katı Atık Depolama Tesisi'nde metan gazı yakılarak çalışan 2.4 megavat gücünde elektrik santrali kuruldu.

Yayınlanma: 29.09.2015 - 16:20
Abone Ol google-news

Merkeze bağlı Sapça Köyü Sofular Mevkii'nde 2009'da kurulan katı atık depolama tesisinde metan gazından elektrik enerjisi üretme projesi tamamlandı. Tesisin çalışmaya başlaması nedeniyle tören düzenlendi. Törene AKP Zonguldak Milletvekili Hüseyin Özbakır da katıldı.

Projeyi gerçekleştiren firmanın genel müdürü Halim Dugan, evsel atıklarda oksijensiz ortamda metan gazı oluştuğunu söyledi. Çöp döküm sahasında saatte 1500 metreküp metan gazı çıktığını belirten Dugan, şöyle dedi: "Biz bu metan gazlarını sahanın içinde 3 ay çalışma yaparak ana kollektörde topladık. Toplama sistemini kurduk. Şu anda sistem çalışıyor. Vakumla çekerek motorlara gaz girdisi sağlıyoruz. Bu motorların her biri 1.2 megavat. Şu anda iki ünite var, 2.4 megavat oluyor. Çalışır gücümüz bu. Bir ünite daha ilave ederek 3.6 megavata çıkmayı planlıyoruz. Bunun elektrikteki nüfus karşılığı 3 bin hane. 20 bin nüfusu aydınlatmayı planlıyoruz."

Belediye Başkanı CHP'li Muharrem Akdemir de Türkiye'nin enerjiye ihtiyacı olduğunu belirterek, "Saltukova ve Çaycuma'ya elektrik verebilecek kapasitede bir tesis. Ümit ediyorum ki gazımız biraz daha fazlalaştığında 3'üncü ünite kurulacak. Zonguldak'ımıza hayırlı olsun. Bu tesis hem çevresel hem de ekonomik yönden çok büyük katkı sağlayacak" dedi.

Konuşmaların ardından düğmeye basılarak elektrik santrali çalıştırıldı.

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler