Rusya-Türkiye krizi tırmanıyor

Rus jetinin Türk Hava Sahası'nı ihlalinde Türkiye, Suriye'ye uyguladığı angajman kurallarını Rusya'ya karşı uygulamazken, Moskova'yı söz konusu ihlalin tekrarlanmaması konusunda uyardı. Dışişleri Bakanlığı, Rus savaş uçağının ikinci kez Türk Hava Sahası'nı ihlal ettiğini ve Rusya büyükelçisinin bakanlığa çağrıldığını açıkladı.

Yayınlanma: 05.10.2015 - 20:23
Abone Ol google-news

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, bu olayın kendisini "fazlasıyla endişelendirdiğini" belirterek, "Türkiye, hakları doğrultusunda karşılık vererek bu uçağı düşürebilirdi. Bu tam da bizim daha önceden uyardığımız bir konu" dedi.

Konuyla ilgili konuşan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rus savaş uçağının Türk hava sahasını ihlal etmesinin, kendisini "fazlasıyla endişelendirdiğini" söyledi.

Rusya Savunma Bakanlığı yaptığı açıklmada , "SU-30 Jeti Türk Hava Sahası'na birkaç saniyeliğine girdi "ifadelerine yer verdi. ABD Dışişleri'nden yapılan açıklamada ise, "Rus savaş uçağının Türk hava sahasını ihlali, tehditkar ve ihtiyatsız." denildi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN SON DAKİKA AÇIKLAMASI

Dışişleri: Rus savaş uçağı ikinci kez Türk Hava Sahası'nı ihlal etti. Rusya büyükelçisi bakanlığa çağrıldı.

Reuters'ın haberine göre; Kerry, Şili ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu'nun bu olayın ardından kendisini aradığını belirtti. Konuyu ABD Savunma Bakanı Ashton Carter ve Beyaz Saray ulusal güvenlik danışmanı Susan Rice ile de ele aldıklarını ifade eden Kerry, "Fazlasıyla endişeliyiz. Çünkü şurası kesin ki; Türkiye, hakları doğrultusunda karşılık vererek bu uçağı düşürebilirdi. Bu tam da bizim daha önceden uyardığımız bir konu" dedi.

"KAZA OLDUĞUNA İNANMIYORUM"

ABD Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili ise, "Bunun bir kaza olduğuna inanmıyorum" dedi.

Reuters'ın haberine göre, ismş açıklanmayan yetkili, Rusya'yı "tehlikesiz ve sorumlu" hareket etmeye çağırdı.

Aynı kişi olduğu tahmin edilen ABD'li bir yetkili de AFP'ye yaptığı açıklamada, "Bu (Rusya'nın) yaptıklarına ilişkin endişelerimizi doğruluyor. Niyetlerini sorgulatmayı sürdürüyorlar" dedi.

RUSYA'DAN BİR AÇIKLAMA DAHA

Rus Büyükelçiliği'nden Rus basınına yapılan açıklamada, ikinci ihlalle ilgili olarak,  "Türkiye'nin hava sahasını ikinci kez ihlal ettiğimize yönelik iddiaları inceliyoruz" denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler