Söz sırası Yargıtay’da

274 sanıklı Ergenekon davasının temyiz incelemesinin ilk duruşması bugün.

Yayınlanma: 06.10.2015 - 07:44
Abone Ol google-news

AKP ile cemaatin ortak olduğu dönemde Türkiye’de “cadı avına” dönüşen Ergenekon davasında sona gelindi. Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, CHP İzmir Milletvekili ve gazetemiz yazarı Mustafa Balbay ve CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan’ın arasında bulunduğu 274 sanıklı Ergenekon davasının temyiz süreci bugün Yargıtay’da başlıyor. Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nde başlayacak temyiz duruşmasında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın usulden bozma talebi tartışılacak.

Torba dava

Bugün iktidarla kanlı bıçaklı olan, Cemaatin yargıda etkin olduğu dönemde özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz tarafından düğmeye basılan Ergenekon soruşturması, Ümraniye’deki bir gecekonduda 12 Haziran 2007’de 27 el bombası bulunmasıyla başladı. 6 yıl 2 ay süren Ergenekon süreci, cemaat-AKP ittifakının diğer muhaliflere yönelik “cadı avı”na dönüştü.

2007’de yapılan ilk dalga operasyonlarda Veli Küçük, Sami Hoştan, Ali Yasak gibi bir dönemin tartışmalı isimleri gözaltına alınarak toplum desteği alınmaya çalışıldı. Ancak soruşturma, ileri aşamalarında bir torba halini aldı. 21 Mart 2008 sabah saat 04.30’da gazetemiz İmtiyaz Sahibi ve Başyazarı İlhan Selçuk’un kapısını polisler çaldı. İlerlemiş yaşına karşın gözaltına alınan Selçuk, sağlık durumuna bakılmaksızın 4 gün gözaltında tutuldu. İfadesi alındıktan sonra serbest bırakılan İlhan Selçuk’un sağlık durumu bir daha düzelmedi ve bu süreç kendisini ölüme götürdü. Aynı operasyonda Doğu Perinçek, eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Kemal Alemdaroğlu da gözaltına alındı. Sonraki süreçlerde yapılan dalga dalga operasyonlarla gazetemiz Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay, Sinan Aygün, Tuncay Özkan, İlker Başbuğ, Hurşit Tolon, Mehmet Haberal gözaltına alındı, tutuklandı. Operasyonlarla açılan ve birbiriyle ilgisi bulunmayan 20’ye yakın iddianame birleştirilerek 274 sanıklı bir dava oluşturuldu. Silivri yargılamalarını yapan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, görev yaptığı süreçte tutuklama politikası yürüttü. Israrla yapılan tahliye talepleri, mahkemede karşılık bulmadı, birçok kişi 6 yıla varan sürelerde cezaevinde hapis yattı.

Gerekçeli kararının taraflara tebliğ edilmesinin ardından dosya, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi. Başsavcılığın tebliğnamesinde, esasa girilmeden usul yönünden bozma istendi. Tebliğnamede, İlker Başbuğ’a son sözünün sorulmaması, tanık dinletme taleplerinin karşılanmaması gibi 8 usul hatası bozma nedeni olarak gösterildi.

Duruşma bugün Yargıtay Konferans Salonu’nda 09.30’da başlayacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler