10 bin sayfada örgüt çıkmadı

Cumhuriyet tarihinin en büyük dosyası olan Ergenekon davasının temyiz duruşması Yargıtay’da başladı. Mahkeme Başkanı avukatlara istedikleri oranda savunma imkânı vereceklerini kaydetti. Sanıklar suçlamaların uydurma olduğuna dikkat çekti.

Yayınlanma: 06.10.2015 - 21:53
Abone Ol google-news

274 sanıklı Ergenekon davasının temyiz duruşması Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nde dün başladı. Duruşmalı temyiz incelemesi, cezası 10 yılın üzerinde olan 62 sanık hakkında yapıldı. 16. Ceza Dairesi Başkanı Eyüp Yeşil, 22 dosyanın birleştirilmesiyle oluşan Ergenekon davasının Cumhuriyet tarihinin en büyük dosyası olduğunu belirterek, “Adil bir yargılama yapacağız” mesajı verdi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 6 yıl 2 ay süren Ergenekon davasının temyiz süreci dün Yargıtay’da başladı. Yargıtay Konferans Salonu’nda yapılan temyiz duruşmasına sanıklar CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, eski CHP milletvekili Sinan Aygün, emekli organeral Hurşit Tolon, CHP İstanbul Milletvekili ve emekli albay Dursun Çiçek, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, yazar Yalçın Küçük, eski İnönü Üniversitesi Rektörü Fatih Hilmioğlu ile emekli Tuğgeneral Veli Küçük’ün arasında bulunduğu bazı sanıklar ile avukatları katıldı.

Eyüp Yeşil, temyiz süreciyle ilgili bilgi vermek istediğini belirterek, “Bu dava, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan 22 değişik dosyanın birleştirilmesiyle belki Cumhuriyet tarihinin en büyük dosyalarından birisidir” dedi. Davada 274 sanık hakkında hüküm kurulduğunu belirten Yeşil, 116 sanığın duruşma talebi olduğunu, bu sanıklardan 66’sı hakkında duruşmalı inceleme kararı verdiklerini, bunlardan 4’nün ise vefat ettiğini kaydetti. Heyetin kalan 62 sanıkla ilgili duruşmalı inceleme kararı verdiğini anlatan Başkan Yeşil, “Bu bizim taktirimiz değil, ceza süresiyle ilgili verdik. Cezası 10 yılın altındaki sanıkların incelemesi dosya üzerinden yapacağız” ifadesini kullandı.

Ergenekon davasının son duruşmasının DVD’sini izlediklerinde oldukça “sıkıntılı bir sürecin geçtiği” gördüklerini vurgulayan Yeşil, “Bir kısım dilekçelerin sanık müdafilerin ‘temyiz ettik, duruşma istedik’ demelerine rağmen dosya içinde olmadığı görüldü. Ancak hak kaybı olmaması açısından beyanları esas alarak, personelin de ihmalinden kaynaklanmış olabilir, bu talepte bulunanlara duruşmalı inceleme kararı verdik ” diye konuştu. Yeşil, avukatlara istedikleri oranda savunma imkanı vereceklerini kaydetti. Yeşil, duruşmaların bitine kadar pazartesi, salı, çarşamba ve perşembe günleri yapılacağını da sözlerine eklerken, “Şimdiden yargı camiası ve ülkemiz için hayırlı olmasını dilerim” dedi.

Deliller fırtınası

Savunma için ilk söz alan sanık Doğu Perinçek, davanın hukuki bir açıklamasının olmadığını belirterek, “Neredeyse 10 bin sayfalık iddianame var. Bu iddianamede sözde terör örgütünün nerede, ne zaman, nasıl ve kimler tarafından kurulduğu, bunun hangi toplantıda alındığı bilgisi yok. Biz gözaltına alındığımız gün mü örgüt kurduk?” dedi.

Bazı sanıkların avukatı Celal Ülgen; Ergenekon, Balyoz, Askeri Casusluk, Odatv gibi davaların “kumpas” olduğunu, bunların başlangıcı olan Ergenekon hazırlık soruşturmasında “üretilmiş deliller fırtınası” yaşandığını kaydetti.

‘Öz şimdi kanun kaçağı’

Sanık Adnan Türkkan, “Beni 2008’de Zekeriya Öz sorgulamıştı. Şimdi kendisi bir kanun kaçağı olarak yurtdışındadır” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler