Mahkumlar cezaevinde üzüm ve ekmekten alkol üretip içince hastanelik oldu

Sakarya L Tipi Cezaevi'nde yatan mahkumlar, öğünlerde verilen üzüm ve ekmek parçalarından alkollü sıvı üretip tüketti. Rahatsızlanan mahkumların, alkol tükettikleri, kaldırıldıkları hastanede yapılan tahlille anlaşıldı. Cezaevi yönetimi, haberi öğrendiğinde şaşkına döndü.

Yayınlanma: 09.10.2015 - 12:47
Abone Ol google-news

Olay, 26 Eylül 2015 tarihinde yaşandı. Sakarya L Tipi Ceza İnfaz Kurumu'nda yatan mahkumlar, öğünlerde verilen üzümleri yemeyerek, cezaevi içerisinde görevlilerin görmeyeceği bir yerde biriktirdi. Üzümlerin suyunu çıkararak bir bidonda toplayan mahkumlar, maya olarak da ekmek parçaları kullandı. Bu şekilde bidonu saklayarak yaklaşık 1 yıl boyunca üzüm suyunun alkole dönüşmesini bekledi. Bir nevi şaraba dönüşen alkollü sıvıyı içen mahkumlardan F.A., G.M., S.K., F.K., A.Y.M. ve E.K. rahatsızlandı. Önce rahatsızlıklarının ne olduğu anlaşılamayan mahkumların alkol tükettiği, kaldırıldıkları Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Ferizli Devlet Hastanesi'nde yapılan tahlillerle anlaşıldı. Mahkumların en düşük 30, en yüksek 130 promil alkollü olduğu, hastane raporlarına yansıdı. Cezaevi yönetimi, haberi öğrendiğinde şaşkına döndü.

Olaydan sonra ifadesi alınan mahkumlar, kendi ürettikleri alkolü içtiklerini itiraf etti. Mahkumlar, ifadelerinde özetle şunları anlattı: "Biz kendimiz doğal şartlar altında ürettik. 5 litrelik su bidonuna üzümü ve maya olarak da ekmeği değerlendirip bu bidona bastık. Karanlık bir ortamda kimsenin görmediği bir yerde yaklaşık 1 yıl beklettik. Bu şekilde elde ettiğimiz maddeyi içtik."

Olayla ilgili soruşturma başlatıldığı öğrenildi. Cezaevi yönetimi ise açıklama yapmaktan kaçındı. Kimya uzmanları, bekletilmiş üzüm ve ekmeğin içinde bulunan mayanın birleşmesiyle kolaylıkla alkollü sıvı elde edilebileceğini belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler