Türkiye ayakta: Barışı bombalayamazsınız

Türkiye'yi yasa boğan ve 95 kişinin hayatını kaybettiği saldırı sonrasında yurt genelinde protesto yürüyüşleri düzenlendi.

Yayınlanma: 10.10.2015 - 15:02
Abone Ol google-news

<video:385223>

ANKARA'da 95 kişinin ölümüne, 126 kişinin yaralanmasına neden olan patlamayı protesto eden bir grup, Galatasaray Meydanı'nda oturma eylemine başladı.

Öğle saatlerinden itibaren Galatasaray Meydanı'nda bir araya gelen grup üyeleri, “Katliamlarınız barış talebimizi engelleyemeyecek" yazılı bir pankart açarak, patlamayı protesto etmek amacıyla oturma eylemine başladı. Ellerinde “Barışı bombalayamazsınız", “Barışa bomba atıldı" yazılı dövizler de tutan grup üyeleri, sık sık slogan attı.

Ankara'daki terör saldırısını protesto eden yüzlerce kişi, saat 18.00'da Beyoğlu Tünel Meydanı'nda toplandı. Tünel Meydanı'ndan Galatasaray Meydanı'na yürüyen yüzlerce kişi yürüyüş boyunca slogan atan binlerce kişi, terörü lanetledi.

Tünel Meydanı'nda bir araya gelen çeşitli sivil kuruluşlarına üye yüzlerce kişi, saat 18.00'da, üzerinde "Katilleri tanıyoruz" yazılı bir pankart açarak Galatasaray Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Ankara'da yaşanan patlamayı protesto eden grup üyeleri, yürüyüş boyunca sık sık "Susma sustukça sıra sana gelecek" sloganları attı. Galatasaray Meydanı'na ulaşan grup üyeleri, burada, hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulundu. Sivil toplum kuruluşları yöneticilerinin yaptığı kısa konuşmaların ardından ortak basın açıklaması okundu.

'KATLİAMIN GERÇEKLEŞMESİNE NEDEN OLANLARI LANETLİYORUZ'

Barış Bloku üyesi Özlem Tolu'nun okuduğu açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Ankara'da yaşanan saldırı, emekçilerin barış, demokrasi ve özgürlük taleplerini hedef almıştır. Demokrasi güçleri olarak her fırsatta savaş çığırtkanlığı yapanlara karşı 'inadına barış' diyen barış savunucularına göz göre göre katledenleri ve bu katliamın gerçekleşmesine neden olanları lanetliyoruz"

'İNADINA ÖZGÜR OLACAĞIZ İNADINA BARIŞ İÇİNDE OLACAĞIZ'

Basın açıklamasının ardından Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Beyza Üstün bir konuşma yaptı. Üstün şunları söyledi: "Ankara'da büyük bir katliam yaşadık. Emek güçleri, meslek örgütleri, işçiler, vatandaşlar, bizler, bütün siyasi örgütler barış demek için oradaydı. Suruç'ta gencecik yoldaşlarımıza olduğu gibi Ankara'da da barış elçilerimize saldırı düzenlendi. Biz bu katilleri tanıyoruz, yöntemleriyle tanıyoruz. Biz barışı büyüttükçe onlar savaş silahlarını çıkarıyorlar. Ne Sivası, Ne Maraşı, ne Roboski'yi ne Suruç'u unutmadık, unutmayacağız. Yaralıların üstüne gaz sıkma emrini verenleri biliyoruz. Ellerinden sermayeleri gidiyor ama emekçiler greve gidiyor. Halklar kol kola girip bunun hesabını soracak. İnadına halklar kardeş olacak inadına özgür olacağız inadına barış içinde olacağız. Halklara sözümüz olsun."

Açıklamaların ardından grup üyeleri kısa süreli oturma eylemi yaptı. Grup üyeleri daha sonra protesto eylemine son verdi. Dağılım sırasında, bir grup Tarlabaşı Bulvarı'nda tekrar oturma eylemi yapmak istedi. Polis, gaz ve plastik mermilerle gruba müdahale etti. Müdahalenin ardından grup üyeleri ara sokaklara kaçtı.

KADIKÖY'DE PROTESTO

Ankara'da 86 kişinin ölümüne, 186 kişinin yaralanmasına neden olan terör saldırısını protesto eden bir grup, Kadıköy İskele Meydanı'nda oturma eylemi yaptı.

Yüzlerce kişi, Kadıköy'de bulunan Karaköy-Eminönü iskelesi önünde toplandı.

Grup üyeleri, “Irkçı Faşist Saldırılara Son", "Barış Hemen Şimdi" yazılı bir pankart açarak, patlamayı protesto etmek amacıyla oturma eylemine başladı. Grup üyeleri, sık sık sloganlar attı.

Yaklaşık 1 saat süren oturma eyleminden sonra grup, Beyoğlu Tünel Meydanı'nda yapılacak olan eyleme katılmak için vapur ile Karaköy'e geçti.

ANKARA'DAKİ TERÖR SALDIRISINA ESKİŞEHİR'DE TEPKİ YÜRÜYÜŞÜ

ANKARA'da meydana gelen bombalı terör saldırısı, Eskişehir'de yaklaşık 100 kişinin katıldığı yürüyüşle protesto edildi.

Yenibağlar Mahallesi Üniversitesi Caddesi'ndeki Espark Alışveriş Merkezi önünde toplanan grup bir süre yerde oturdu. Grup daha sonra pankart açıp yürüyüşe geçti. Yürüyüşe katılanlar sık sık 'Ankara'da döğüşene düşene bin selam' ve 'Faşizme karşı omuz omuza' şeklinde slogan attı.

İstiklal Mahallesi Porsuk Bulvarı'na kadar yürüyen grup adına bir kişi "Suruç'ta da devrimci arkadaşlarımızı katlettiler" diyerek hükümeti eleştirdi. Ardından kalabalık dağıldı.



SAMSUN'DA ANKARA'DAKİ SALDIRI KINANDI

ANKARA'da düzenlenen bombalı saldırıyı kınamak için Samsun'da bazı sendika üyeleri bir araya geldi. Saldırıyı kınayan grup, faillerin yakalanması için çağrıda bulundu.

Ankara'da gerçekleştirilen 'Emek Barış ve Demokrasi Mitingi' sırasında patlatılan bombalar sonucu 30 kişinin ölümü ve 126 kişinin yaralanması olayını kınamak için KESK, TMMOB, DİSK ve SES üyesi grup İlkadım İlçesi İstiklal Caddesi üzerinde bir araya gelip basın toplantısı düzenledi. Yaklaşık 50 kişinin katıldığı basın açıklaması sırasında bir vatandaş kalabalığa yönelip "Boş konuşuyorsunuz" diyerek küfür edince kısa süreli tartışma yaşandı. Tartışma, polis ve katılımcılar tarafından büyümeden önlendi.

Bombalı saldırıda hayatını kaybedenler için gerçekleştirilen saygı duruşunun ardından konuşan Sağlık Emekçileri Sendikası Samsun Şube Başkanı Süleyman Bal, "Suruç'ta katliam düzenleyen anlayış bugün de barış ve demokrasi talebiyle Ankara'ya giden arkadaşlarımızı hedef almıştır. Katiller ve bu ortamı hazırlayanlar bellidir. Bu katliamı gerçekleştiren gerekli zemini hazırlayanlar tarih önünde hesap vereceklerdir" dedi.



DİYARBAKIR'DA BOMBALI SALDIRIYA PROTESTO

ANKARA'da 86 kişinin öldüğü 186 kişinin yaralandığı bombalı saldırı Diyarbakır'da hükümet aleyhinde sloganlar atılarak protesto edildi.

Ankara'da bugün düzenlenecek olan 'Savaşa İnat, Barış Hemen Şimdi, Barış Emek Demokrasi' miting öncesi yaşanan bombalı saldırı Diyarbakır’da protesto edildi. Yenişehir İlçesi ofis semtinde toplanan yaklaşık 2 bin kişi, hükümet ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan aleyhinde sloganları attı. Protesto eylemine Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan Fırat Anlı, HDP Eş Başkanı Ömer Önen, partililer ve sendika temsilcileri katıldı. Türkçe ve Kürtçe açıklamalarla saldırıyı kınayan grup adına açıklamayı Eğitim-Sen 2 Nolu Eş Başkanı Arin Zümrüt Karakoyun yaptı. Karakoyun, "Sivil katliamlara bir yenisi eklenmiştir. Bu alçakça saldırıları nefretle kınıyor ve lanetliyoruz" dedi.

Kalabalık açıklamanın ardından yaklaşık 5 dakika oturma eylemi yaparak saldırıya tepki gösterdikten sonra dağıldı.

BATMAN

HDP Batman Milletvekilleri Ayşe Acar Başaran, Saadet Becerikli, Mardin Milletvekili Mehmet Ali Aslan, Batman Milletvekili adayı Kadir Tunç, Ankara Tren Garı kavşağında meydana gelen son açıklamaya göre 86 kişinin yaşamını yitirdiği patlama kitlesel basın açıklamasıyla kınadı. Milletvekilleri kortej önünde yürüdükleri sırada TOMA araçları, basınçlı suyla grubu dağıttı. Milletvekilleri ile Batman Belediye Başkanı Sabri Özdemir, basınçlı sudan etkilenirken, polis gözyaşartıcı sprey kullandı.

Ankara Tren Gar'ı kavşağında bu sabah meydana gelen iki patlamanın protesto edilmesi amacıyla Batman'da Turgut Özal Bulvarı'nda bulunan HDP il binası önünde toplanan partililere HDP Batman Milletvekilleri Ayşe Acar Başaran, Saadet Becerikli, Mardin Milletvekili Mehmet Ali Aslan, Batman Milletvekili adayı Kadir Tunç'un yanı sıra Belediye Başkanı Sabri Özdemir, HDP İl Başkanı Abdulbari Karaağaç da destek verdi. HDP İl binası önünde toplanan gruba seslenen HDP Milletvekili Mardin Mehmet Ali Aslan, şöyle dedi: "Kendi iktidar ve sarayları için gözlerini kırpmadan insan öldürüyorlar. Öğle saatlerine kadar da henüz bir açıklamanın yapılmaması da düşündürücüdür. Bu olay insanlık dışıdır. Polis yaralılara müdahale edeceğine biber gazıyla müdahalede bulunuyor. Er geç bir gün bu saray yıkılacaktır."

HDP İl Eş Başkanı Abdulbari Karaağaç, Dörtyol Kavşağı'ndan Atatürk Parkı'na kadar polis engeline rağmen yürüyeceklerini söyledi.

HDP Batman Milletvekilleri'nin de aralarında bulunduğu kitle yürüyüşe geçtiği anda Emniyet yetkilileriyle karşılaştı. Milletvekili Mehmet Ali Aslan, trafiği işgal etmeyeceklerini belirterek; "Kaldırımda yürüyeceğiz. Yolu trafiğe kapatmıyoruz. Yürüyüşümüzü engellemeyin" dedi. Belediye Eş Başkanı Sabri Özdemir de trafiği aksatmayacaklarını, kaldırımı kullanacaklarını söyledi. Emniyet Müdür Yardımcısı Mehmet Dönmez ve Güvenlik Şube Müdürü Akın Şahin, yürümek isteyen gruba, "Yürüyüşünüz kanunsuz. Basın açıklamasını yaptınız. Müdahale etmek zorunda kalacağız" uyarısında bulundu.

HDP Milletvekillerinin beraberindeki parti yöneticileri ve Belediye Başkanı, Dörtyol Kavşağı'nda oturdukları sırada TOMA'nın sıktığı basınçlı su müdahalesiyle karşılaştı. Ardından grupla yürüyen HDP milletvekilleri, bir kez daha polis engeliyle karşılaştı. Çıkan arbede sırasında sağ gözüne aldığı darbeyle hastaneye kaldırılan partililerden Abdulkadir İzol, "Kitle arasındaydım. Birden tazyikli su gözüme isabet etti. Şimdi de sağ gözüm görmüyor" dedi.

Olaylarda 4 kişi gözaltına alındı. Daha sonra Atatürk parkında açıklama yapan HDP Milletvekilleri, polisin sert tutumuna tepki gösterdi. Aslan; "Güvenlik Yasası'nda 'Yüzünü kapatmayın' diyorsunuz. Siz silahlanıp yüzünüzü kapatıyorsunuz. Elimizde ne silah var ne başka bir şey. Bu da size kapak olsun" dedi.

ŞANLIURFA

Şanlıurfa’da, Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri Ankara’da yapılan saldırıyı oturma eylemi yaparak protesto etti. Öğleden sonra Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önünde toplanan aralarında HDP milletvekilleri Dilek Öcalan, İbrahim Ayhan, Ziya Çalışkan'ın da bulunduğu Emek ve Demokrasi Platformu üyesi 300 kişilik kalabalık, Ankara'da gerçekleştirilen 86 kişinin öldüğü, onlarca kişinin yaralandığı saldırıyı protesto etti. Polisin yoğun önlem aldığı alanda kalabalığa konuşan HDP İl Başkanı Sevda Çelik Özbingöl, acılarının çok büyük olduğunu ifade ederek, "Önce Diyarbakır’da, sonra Suruç’ta şimdi ise Ankara’da yeniden ortaya çıkan katliamın bombanın pimini çeken el aynı eldir. Geldiğimiz aşama vahim bir aşamadır. Bu karanlık oylar aydınlatılmadığı için Suruç’ta patlatılan bombanın Ankara’da patlatılmasına sebep olmuştur. Silahların susmasını istemeyen ve silahlardan halen medet uman siyasi güçlerin işbaşında olduğunu görüyoruz" diye konuştu.

HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan ise saldırıyı kınayarak, "Bunu herkes iyi bilsin ki bu insanların ölmesini isteyen sarayda oturan zattır. Bu savaş sarayın savaşıdır. Halkın savaşı değildir" diye konuştu. Kalabalık, açıklamaların ardından 5 dakikalık oturma eylemi yaparak dağıldı.

Ankara'daki bombalı saldırı Şanlıurfa'nın Siverek İlçesi'nde de HDP üyeleri tarafından protesto edildi. Kanlıkuyu Meydanı'nda toplanan HDP üyeleri adına konuşan HDP Siverek İlçe Başkanı İbrahim Ayyıldız, katliam olarak tanımladığı saldırıyı yapanların belli olduğunu ileri sürerek, "Hiç kuşkusuz bu katliamın adresi bellidir. 7 Haziran seçim sonuçlarını beğenmeyip halkımıza savaş ilan edenlerdir. Bugünkü katliamı yaptıranlar barışı istemeyen saray merkezli güçlerdir" dedi.

HAKKARİ

Ankara'da meydana gelen ve çok sayıda kişinin ölümü ve yaralanması ile sonuçlanan patlama, Hakkari'de yürüyüş ve basın açıklamasıyla protesto edildi. Aralarında DBP, HDP ve çeşitli STK'ların bulunduğu grup, Ankara'da meydana gelen ve son açıklamaya göre 86 kişinin öldüğü, 186 kişinin yaralanmasına neden olan patlamaları protesto etmek için yürüyüş ve basın açıklaması düzenledi. Belediye binası önünde toplanan kalabalık adına basın açıklamasını HDP Hakkari Merkez ilçe Eş Başkanı Asım Özcan okudu. Özcan, Türkiye'nin dört bir yanında barışı haykırmak için Ankara'da bir araya gelen barış severleri hazmedemeyen güçlerin yaptıkları alçakça saldırıyı şiddetle kınadıklarını belirtti. Özcan ayrıca, il ve ilçelerdeki HDP, DBP binalarının güvenliğinin sağlanması için çağrıda bulunarak, şöyle dedi: "Halkımız, siyasi kurumlarımız, STÖ'ler, belediyeler, meslek örgüleri gibi bütün toplumsal yapılar kendi güvenlik tedbirlerini de geliştirmelidir. Parti binalarımıza giriş çıkışlar, toplu eylem ve etkinliklerin yapıldığı yerler mutlaka özel olarak güvenliği sağlanan yerler haline getirilmelidir. Bir kez daha yaşamını yitiren bütün yoldaşlarımıza, kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar ve yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı diliyoruz."

BALIKESİR

Balıkesir'de çeşitli sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu Emek ve Demokrasi Güçleri, Ankara'daki hain terör saldırısını kınadı. Yeşilli Meydanı'nda toplanan yaklaşık 300 kişi Ankara'daki bombalı saldırıda yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunup, terörü lanetledi. 'Faşizme karşı omuz omuza', 'Katiller halka hesap verecek', 'Yaşasın halkların kardeşliği', 'Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek', 'Savaşa inat barış hemen şimdi' sloganları atan grup, bir süre oturma eylemi yaptı.

Emek ve Demokrasi Güçleri adına basın açıklaması yapan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Balıkesir Şube Başkanı Mehmet Karadağ, her tür baskıya, her tür oyunlara karşı her zaman her yerde, barışı, kardeşliği, dostluğu, demokrasiyi ve özgürlüğü savunacaklarını söyledi. Karadağ, şöyle dedi: "Bugün Ankara'da, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Tabipler Birliği (TTB), Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), başta olmak üzere çok sayıda parti ve kitle örgütlerinin çağrısıyla bir araya gelen binlerce kişi emek, barış ve demokrasi talebini haykırmak için toplandığı esnada iki patlama meydana gelmiş onlarca kişi ölmüş ve yaralanmıştır. 7 Haziran öncesi başlayan saldırılar Suruç'taki katliamla sürmüştür. Emek, barış ve demokrasi isteyen kesimlere yönelik saldırı ve katliamlar, Ankara'da bu sabah patlayan bombalarla başka bir boyuta taşınmıştır. 13 yıldır iktidarda olan AKP'nin toplumu kamplara bölen, mezhepçi, ırkçı politikaları yapılan saldırıları teşvik etmiştir. Başkanlık hayalleri kuran, sırça saraylarda ikamet edenler saldırının azmettiricileridir. 7 Haziran'da çıkan sonucu sindiremeyen AK Parti iktidarı sokakları terörize edip, her türlü demokratik tepkiyi şiddetle bastırmaya kalkışmıştır. Baskı ve şiddet, uygulanan terör öyle bir boyut almıştır ki son yılların en büyük katliamı gerçekleşmiştir. Ankara'da bu sabah saatlerinde gerçekleştirilen katliam iktidarın artık dönüşü olmayan bir yola girdiğinin işaretidir. Ancak unutulmaması gereken de tarihin çöplüğü bu tür zorba iktidarlarla doludur. Barış ve demokrasi mücadelesi her türlü katliam ve teröre inat yoluna devam edecektir. Bu ülkenin aydınlık insanları barış ve kardeşlikten yana olan kesimleri şovenizme ve faşizme teslim olmayacaktır. Balıkesir emek ve demokrasi güçleri olarak saldırının faillerinin bir an önce bulunmasını, başta Başbakan olmak üzere İçişleri Sakanını, Ankara Valisi ve Emniyet Müdürünü istifaya çağırıyoruz."

Balıkesir Emek ve Demokrasi Platformu eski Başkanı Behiç İstanbulloğlu, da kalabalığa konuştuğu sırada kalabalık arasındaki bir kişi, "Polisler, askerler şehit ediliyor. O zaman neredeydiniz?" diye bağırınca, sivil polisler tarafından grubun arasından uzaklaştırıldı. İstanbulluoğlu, eyleme katılanlardan sakin olmalarını isteyip, şöyle devam etti: "Nasıl ki geçmişte yaptıklarını, 'Biz yapmadık' deyip, yapılanlar sonra ortaya çıktıysa, bir gün bunların hepsi de ortaya çıkacak. Bu ülkenin ordusunu iğdiş ederken, generallerini hapse atarken, kumpaslar kurup yalancı şahitlerle insanların hayatlarını zindanlarda çürütürken, biz onlara da karşı çıkıyorduk. Siz o zaman neredeydiniz? Eğer bir katliam varsa, eğer bir suç varsa eğer bir hırsızlık, namussuzluk varsa, hırsızlığa, namussuzluğa katliama kime ve nasıl yapılırsa yapılsın karşı çıkmıyorsanız sizde o suçun ortağı sayılırsınız. Bizler bu ülkenin onurlu vatandaşları olarak her türlü katliama, hırsızlığa yolsuzluğa karşı geleceğiz. Sloganımız, 'Çocuklarımıza onurlu bir gelecek bırakacağız.' Sizlere soruyorum, 'Siz çocuklarınıza ne bırakacaksınız?"

İZMİT

Ankara'daki bombalı saldırının ardından bugün İzmit'te DİSK, KESK, TMMOB ve TTB ortak basın açıklamasıyla terörü lanetledi. Sabri Yalım Parkı'nda gerçekleştirilen protesto ve basın açıklamasına CHP ve HDP milletvekilleri de katıldı.

Ölü sayısının son olarak 86'ya çıktığı belirtilen terör saldırısının ardından Kocaeli'de tüm siyasi partiler seçim faaliyetlerine ara verdi. Saat 15.00'te de DİSK, KESK, TMMDB ve TTB ortaklara bir basın açıklaması gerçekleştirdi. 'Bugün ne de çok özlemişiz gökyüzüne kansız bakmayı diyen insanların katliamına tanık olduk' yazılı pankart açılan protestoda, AK Parti ve IŞİD terör örgütü aleyhine sloganlar atıldı. Terörün lanetlendiği protesto gösterisine CHP Kocaeli Milletvetkilleri Haydar Akar, Fatma Kaplan Hürriyet, HDP Kocaeli Milletvekili Ali Haydar Konca, CHP İl Başkanı Cengiz Sarıbay ile CHP ve HDP'nin il yöneticileri, bazı milletvekili adayları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri de destek verdi.

Yapılan basın açıklamasında, Ankara’daki katliamın ve ölümlerin siyasi sorumlularının kim olduğunun belli olduğu ileri sürülerek, "Barış talebinden rahatsız olan güçler harekete geçmiş, tek istekleri barış olan ve barış taleplerini haykırmak olan on binlerce insanın içinde bomba patlatarak savaş ve kandan beslendiklerini bir kez daha göstermişlerdir" denildi.

BİTLİS

Ankara’daki bombalı saldırı KESK Bitlis Bileşenleri ile HDP ve DBP İl örgütleri tarafından oturma eylemiyle protesto edildi.

KESK Bitlis Temsilciliği önünde toplanan yaklaşık 200 kişilik grup, "Savaşa inat barış hemen şimdi" sloganları atarak, Nurullah Eren Caddesi üzerinde bulunan Ulu Cami önüne geldi. Burada grup adına KESK Dönem Sözcüsü Filiz Akılçağı tarafından basın açıklaması yapıldı. Yapılan açıklamanın ardından grup bir süre oturma eyleminde bulundu.

Eyleme katılan HDP Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat ise, “Suruç’taki olayın failleri bulunsaydı, bu alçakça katliam olmayacaktı. Katiller mutlaka hesap verecek" dedi. Yaklaşık 1 saat süren oturma eyleminin ardından grup olaysız dağıldı.

MANİSA

Ankara'daki terör saldırısı Manisa'da yürüyüş ve oturma eylemiyle protesto edildi. Manisa Emek Demokrasi ve Barış Platformu öncülüğünde, Eğitim- Sen Manisa Şube Binası önünde toplanan yaklaşık 400 kişi, 'Yaşasın Halkların Kardeşliği', 'Savaşa Hayır Barış Hemen Şimdi', 'Gün Gelecek Devran Dönecek', 'Katiller Halka Hesap Verecek?' sloganları atıp, yürüyüş yaptı. Doğu Caddesi üzerinden sloganlar eşliğinde yapılan yürüyüş Manolya Meydanı'nda son buldu. Yürüyüşe CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, CHP Manisa İl Teşkilatı da destek verdi.

Manisa Emek Demokrasi ve Barış Platformu adına basın açıklamasını Dönem Sözcüsü İsmail Önen yaptı. Barışı, kardeşliği ve emeği savunanlara bir kez daha kanlı saldırı yapıldığını belirten Önen, "Bu saldırıyı, tanımlamakta bile güçlük çekiyoruz. Katliamlar, Roboski'de başladı, Suruç'la devam etti. Bugün Ankara'da bir kez daha yüreklerimize ateş düştü. Biz emek güçlerine ve halka yapılan bu saldırı karşısında, iktidarın nasıl bir tutum alacağını merakla bekliyoruz. Yapılan haince saldırının failleri, azmettiricileri bulunana, gözaltındaki arkadaşlarımız serbest bırakılana kadar eylemlerimize devam edeceğiz" diye konuştu. Açıklamanın ardından platform üyeleri, sloganlar atarak yarım saatlik oturma eylemi yapıp, olaysız dağıldı.

VAN

Ankara'daki bombalı saldırı KESK Van Şubeler Platformu ile HDP tarafından düzenlenen protesto yürüyüşünde olay çıktı. Polis protestocu gruba tazyikli su ve gazla müdahale ederken 3 kişi gözaltına alındı.

Cumhuriyet Caddesi üzerinde Feki Teyran Parkı önünde toplanan KESK Van Şubeler Platformu temsilcileri ve üyeleri, Ankara'da meydana gelen patlamayı protesto etmek için basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasına HDP Van Milletvekilleri Adem Geveri, Tuba Hezer, Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban, TTB Van, Hakkari Tabip Odası, DİSK, İHD, DBP ve HDP il örgütleri katıldı.

KESK Dönem Sözcüsü Kayhan Sayyiğit, Ankara'da yaşanan bombalı saldırının emekçilerin, barış, demokrasi, ve özgürlük taleplerini hedef aldığını belirterek şöyle konuştu:

"7 Haziran seçimleri sonrasında kışkırtıcı ve saldırgan politikalarını sürdüren, her ağızlarını açtıklarında akan kan ve ölümler üzerinden siyaset yaparak oy avcılığı yapanlar katliamın asıl sorumlularıdır. Ankara'da yaşanan saldırı emekçilerin barış, demokrasi ve özgürlük taleplerini hedef almıştır. Emek ve Demokrasi güçleri olarak her fırsatta savaş çığırtkanlığı yapanlara karşı 'İnadına barış' diyen barış savunucularını göz göre göre katledenleri ve bu katliamın gerçekleşmesine neden olanları lanetliyoruz. Hepimizin başı sağ olsun."

Açıklamanın ardından grup Hacıbekir Caddesi üzerinde yürüyüş yaptı. Çarşı merkezine yürümek isteyen grup ile polis arasında gerginlik çıktı. Polis, taş atan gruba tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etti. Bir süre devam eden olaylarda 3 kişi gözaltına alındı.

MERSİN

Mersin'de, HDP'nin çağrısı ile toplanan bir grup Ankara'da meydana gelen patlamayı protesto etti. Merkez Akdeniz İlçesi'nde bulunan Özgür Çocuk Parkı içerisinde düzenlenen protesto gösterisine yaklaşık 1000 kişi katıldı. Park girişlerinde HDP'li gençler, eyleme gelenlerin üzerini araması dikkat çekerken, polislerin içeri girmesine de izin vermedi. Burada bir konuşma yapan HDP İl Başkanı Selman Günbat, halkların savaştırılmaya çalışıldığını belirterek, "Siz istediğiniz kadar savaş çığırtkanlığı yapın, insanları ötekileştirmeye çalışın, hiç bir şekilde muvaffak olamayacaksınız. Bu halkları savaştıramayacaksınız" diye konuştu. Açıklamanın ardından toplananlar olaysız dağıldı.

TUNCELİ

Tunceli'de aralarında HDP milletvekilleri Ali Can Öncü, Edibe Şahin, Belediye Başkanı Mehmet Ali Bul'un da bulunduğu yaklaşık 4 bin kişi Sanat Sokak üzerinde toplanıp sloganlar atarak yürüdükleri Cumhuriyet Meydanı'nda caddeyi çift taraflı trafiğe kapatarak oturma eylemi yaptı. Yaklaşık 30 dakika süren eylemin ardından konuşan HDP İl Başkanı Özge Perihan Hoşoğlu bir konuşma yaptı. Grup konuşmaların ardından Seyit Rıza Meydanı'na yürüdükten sonra dağıldı.

BİNGÖL

Bingöl'de bazı sendika üyeleri öncülüğünde Dörtyol Mevkii'nde Saat Kulesi önünde oturma eyleminde bulunarak Ankara'daki canlı bombalı saldırı protesto edildi. Eğitim-Sen Şube Başkanı Metin Kılıç, saldırıyı nefretle kınadığını belirterek, "Bugün barışa kim yanaşmıyorsa bizce katliamı o yapmıştır. Ne zaman ülkede yaşayan gruplar, Türkler, Kürtler, Çerkezler bir araya gelip dayanışma gösterdiğinde bu saldırılar ve ölümler yaşanmaktadır. Bugün yaşanan katliamı kim yaptı sorusunun başka bir cevabı da vardır. Türkler ve Kürtlerin bir araya gelmesi, bugün kimi rahatsız ediyor? Bu ülkede halkların bir araya gelmesine engel olanlar, herkesin ölmesini istiyorlar. Bu barış çağrısını halklar yaptı. Artık kimse ölmesin diyenler yaptı. Herkesin eşit ve özgür yaşamasını talep eden insanlar yaptı. Buna karşılık katliamı kimler yaptı? Halkların bir arada olmasına tahammülü olmayanlar yaptı" dedi.

Oturma eylemi yapan grubun, 'Katil devlet' sloganı atması üzerine bir kişi, 'Devlet katil değildir' diye bağıranca kısa süreli gerginlik yaşandı. Bölgede önlem alan polis, bu kişiyi uzaklaştırdı.

MARDİN

Mardin'in Nusaybin İlçesi'nde KESK bileşenleri Ankara'daki saldırıyı protesto etmek için Barış Parkı'nda oturma eylemi düzenledi. KESK dönem sözücüsü Kadri Baysal, barışın bombalandığını belirterek, "Ateşkesin ilan edilmesini beklediğimiz bu günde, barışı haykırdığımız bugünde, savaşta ısrar edenlerin saldırısıyla barışı kursağımızda bıraktılar. Artık saflarınızı net bir şekilde ortaya koymanız gereken bir dönemdeyiz. Ya barıştan, özgürlüklerden, eşitlikten yana tavrınızı ortaya koyarsınız ya da tarih sizleri işbirlikçi, barış düşmanı halkların özgürlüklerine karşı duruş sergileyen olarak not düşecektir. Zulme karşı sessiz durmak zulme ortak olmaktır. Artık Savaş politikalarınıza ve uygulamalarınıza hayır diyoruz. Bizim barış haykıran sesimizi kısmanıza izin vermeyeceğiz ve inadına barış diyeceğiz. Bir kez daha barışı haykıranlara yapılan bu alçakça saldırıyı nefretle kınıyoruz" diye konuştu.

ANTALYA

Ankara'daki, 'Savaşa İnat, Barış Hemen Şimdi, Barış Emek Demokrasi' mitingi toplanma alanında 86 kişinin hayatını kaybettiği, 186 kişinin yaralandığı canlı bombalı saldırı, Antalya'da 2 ayrı eylemle protesto edildi.

Taşıt trafiğine kapalı Kazım Özalp Caddesi'nde toplanan yaklaşık bin kişi, burada 1 saat süren oturma eylemi yaptı. Daha sonra Cumhuriyet Meydanı'na yürüyüşe geçen grup, 'Faşizme karşı omuz omuza', 'Yaşasın halkların kardeşliği' sloganları attı. Meydana, 'Sarayın katliamlarına karşı inadına barış, inadına direniş' yazılı pankartla giren eylemciler, tekrar oturma eylemi yaptı. Ellerinde saldırıda ölen bazı gençlerin fotoğraflarını da taşıyan gruptakiler, yaklaşık 2 saat sonra meydandan ayrıldı.

Antalya'daki diğer bir eylem ise Emek Partisi, HDP ve Halkevleri tarafından yapıldı. Kazım Özalp Caddesi'nde toplanan grup, önce oturma eylemi yaptı. Grup, daha sonra sloganlar atarak cadde boyunca yürüdü. Saldırıdan dolayı öfke ve acının büyük olduğu belirten grup üyeleri, saldırıyı gerçekleştirenlerin hesap vereceğini söyledi. Bir süre slogan ve alkışlarla eylemlerini sürdüren grup üyeleri, dağıldı.

ÇANAKKALE

Çanakkale iskele meydanında toplanan 300 kişilik grup Ankara'da bugün meydana gelen terör saldırısını protesto etti. AKP binasına siyah çelenk bırakmak isteyen gruba polis izin vermedi.

Ankara'da miting öncesi 86 kişinin hayatını kaybettiği ve 186 kişinin de yaralandığı bombalı saldırıyı protest etmek için sivil toplum kuruluşlarının ve demokratik kitle örgütlerinden oluşan 300 kişilik bir grup İskele Meydanı'nda toplandı. Devrim şehitleri için saygı duruşunda bulunan grup ardından Ak Parti binasına siyah çelenk bırakmak için yürüyüşe geçti. Polisler AKP binasına 100 metre kala Yalı Caddesi girişinde göstericilerin önünü kesti. Eylemciler ile polis ekipleri arasında kısa süre yaşanan sözlü tartışmanın ardından grup İskele Meydanı'ndaki döner kavşakta oturma eylemi yapıp, feribot iskelesinden Demircioğlu Caddesi'ne gidiş güzergahını trafiğe kapattı.

Oturma eylemi devam ederken, 5 kişilik grup ellerindeki siyah çelenkle AKP binasına başka bir yoldan gitmek üzere ilerledi. Bu grubu polis ekipleri durdurup, izin vermedi. Bunun üzerine çelenk bir otelin duvarına bırakılan beş kişi tekrar arkadaşlarının yanına döndü. Meydanda bir süre oturma daha eylemi yapan grup, daha sonra sessizce dağıldı.

BODRUM

Ankara'da yaşanan ve 86 kişinin hayatını kaybettiği, 186 kişinin yaralandığı bombalı saldırı Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde protesto edildi. Bodrum Gezi Dayanışması'nın çağrısı ile Bodrum Belediye Meydanı'nda toplanan yaklaşık 200 kişilik grup, Ankara'daki patlamayı oturma eylemi yapıp alkışlarla protesto etti. CHP ve HDP'nin'de aralarında bulunduğu bazı siyasi parti, sivil toplum kuruluşu ve oluşumdan üyeler ile vatandaşların katıldığı protestosunda, 'Savaşa inat, barış hemen şimdi!' yazılı pankart açıldı. Protestoya katılanlar, 'Korkmuyoruz kaybedeceksiniz', 'Katilleri tanıyoruz', 'Barış mitingi katliamını lanetliyoruz', 'Yetmedi mi?', 'Halkların barış ve özgürlük talebi katledilemez', 'Katliamlar barış talebimizi engelleyemez', 'Barış masası kurulsun' yazılı dövizler taşıyıp, 'Gün gelecek devran dönecek, katiller halka hesap verecek', 'Faşizme karşı omuz omuza' sloganı attı. Gruptakiler arasında bulunan Birleşik Haziran Hareketi Üyesi Jeoloji Mühendisi Mustafa Erdoğan, bir vatandaş olarak yaptığını belirttiği açıklamasında, "Katillerimizi iyi tanıyoruz. Bugünden değil, Türkiye tarihinin en eskilerinden beri biz bunları çok iyi tanıyoruz. Barış sevenleri katledenleri tanıyoruz. Barış davasından tanıyoruz biz bunları" dedi.

1 Kasım seçimlerinde HDP'den 2'nci sıra milletvekili adayı Mehmet Polat ise "Bugün vicdanlarımız bombalandı. İçimiz gerçekten kan ağlıyor. Biz bunlara inat barışa ısrar edeceğiz" diye konuştu. Gruptakiler alkışlarının ardından bir süre oturma eylemi yapıp daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

AYDIN

Ankara'daki tren garı önünde meydana gelen ve 86 kişinin hayatını kaybettiği saldırı Aydın'da protesto edildi. Aydın HDP İl Örgütü tarafından düzenlenen protesto yürüyüşünde konuşan Milletvekili Adayı Doğan Erbaş, "Bu saldırıyı isim olarak kim yapmış bilmiyoruz, ama zihniyet olarak kimin yaptırdığını çok iyi biliyoruz" dedi.

Ankara'da meydana gelen patlamaları protesto etmek için HDP üyesi bir grup Sevgi Yolu'nda toplanarak Adnan Menderes Bulvarı'ndan Abide Meydanı ve Atatürk Kent Meydanı'na kadar yürüdü. Yürüyüş sırasında gruptakiler sık sık, 'Susma sustukça sıra sana gelecek' ve 'Savaşa hayır, barış hemen şimdi' sloganları attı. Atatürk Kent Meydanı'nda HDP Aydın milletvekili adayı Doğan Erbaş yaptığı basın açıklamasında, "Acımız büyük, yaramız çok derin, üzüntümüz büyük ama öfkemiz de büyük. Bugün Ankara'da Türkiye'nin ve Kürdistan'ın dört bir yanından gelerek barışın ve kardeşliğin sesini dile getirmek istediler. Dört bir yandan gelen kadınlar, gençler, yaşlılar, sendikacılar, emekçiler bir arada yaşamak istiyoruz dediler. Savaşa hayır dediler. Barış istediler. Bunun için maalesef çok vahşi bir tabloyla karşı karşıya kaldık. Bu saldırıyı isim olarak, kişi olarak şuan kim yapmış bilmiyoruz ama zihniyet olarak, siyaset olarak kimin yaptırdığını çok iyi biliyoruz" dedi.

Polisin sıkı güvenlik tedbiri aldığı protestoda konuşması sık sık Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ak Parti aleyhine sloganlarla kesilen Doğan Erbaş, konuşmasını tamamladıktan sonra, oturma eylemi yapan grup olaysız şekilde dağıldı. Ankara’daki saldırı Burdur’da protesto edildi

BURDUR

Ankara'da 86 kişinin hayatını kaybettiği 186 kişinin de yaralanmasına neden olanbombalı saldırılar Burdur’da protesto edildi. Ankara'daki eylemde patlama anına tanıklık edip Burdur'a dönenler, büyük bir insanlık dramı yaşandığını söyledi.

Burdur’dan Ankara'daki eyleme giden Eğitim- Sen üyeleri ve HDP'lileri taşıyan otobüs Cumhuriyet Meydanı’nda karşılandı. Burada basına açıklama yapan Eğitim- Sen Şube Başkanı Necdet Tekin, "Barış talebinden rahatsız olan malum güçler yine harekete geçmiş, tek hedefi barış taleplerini haykırmak olan onbinlerce insanın içinde bomba patlatarak savaş ve kandan beslendiklerini bir kez daha göstermişlerdir" dedi. Necdet Tekin, patlamanın ardından polisin gaz bombalı saldırısı nedeniyle yaralılara zamanında müdahale edilemediğini de iddia etti.

HDP Burdur İl Başkanı Mustafa Taylan da saltanat ve taht uğruna ülkenin savaş ortamına çekildiğini kaydetti. Taylan, "Bu savaşın durması, dökülen kanların akmaması için Türkiye'nin dört bir yanından barış elçileri Ankara'da bir barış yürüyüşü gerçekleştirmek için toplandıkları sırada alçakça, haince ve hunharca bir saldırısı neticesinde katledildiler. Burada hayatını kaybedenler nezdinde bütün demokrasi şehitlerini rahmet ve minnetle anıyoruz" dedi.

UŞAK

Ankara'da meydana gelen bombalı terör saldırısı, Uşak'ta yaklaşık bin kişinin katıldığı yürüyüşle protesto edildi. Eğitim-Sen Uşak Şubesi tarafından düzenlenen protesto yürüyüşüne CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım ile CHP teşkilatı ve Haziran Hareketi üyeleri de destek verdi. Uşak Belediyesi önünde toplanan grup 'Döktüğünüz Kanda Boğulacaksınız' pankartı açarak yürüyüşe geçti. Yürüyüşe katılanlar sık sık 'Hükümet İstifa', 'Susma Haykır, Savaşa Hayır' sloganları attı. İsmetpaşa Caddesi'nden Tiritoğlu Parkı'na kadar yürüyen grup adına açıklama yapan Eğitim-Sen Uşak Şubesi Kadın Sekreteri İsyan Can Meriç, Ankara'daki katliamın ve ölümlerin siyasi sorumlularının belli olduğunu belirterek, "Ankara'da düzenlenen barış mitingi öncesinde kalabalık içinde peş peşe patlatılan bombalar sonucunda onlarca kişi hayatını kaybetmiş, yüzlerce arkadaşımız yaralanmıştır. Uşak Grubu ile Ankara'ya giden Uşak Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi Denizlili Gökhan Akman'ı kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyiz. Barış talebinden rahatsız olan malum güçler yine harekete geçmiş, tek hedefi barış taleplerini haykırmak olan on binlerce insanın içinde bomba patlatarak savaş ve kandan beslendiklerini bir kez daha göstermişlerdir" dedi.

Grup, açıklamasının ardından, Ankara'da yaşanan bombalı terör saldırısının fotoğraflarının yanında mum yakıp, olaysız şekilde dağıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler