Ödülleri geri alma yetkisi Erdoğan'ın

Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Ödülleri Yönetmeliği’nde düzenlemeye gitti. Buna göre ödül, artık Erdoğan’ın iki dudağının arasında.

Yayınlanma: 17.10.2015 - 23:30
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Ödülleri Yönetmeliği’nde “skandal” bir düzenlemeye imza atıldı. Değişen ödül yönetmeliğine göre, “devletin güvenliğine karşı işlenen suçlardan dolayı hüküm giyildiği” takdirde bir sanatçıya ya da bilim adamına verilen ödül Cumhurbaşkanı’nın onayı ile geri alınabilecek. Bir önceki yönetmelikte bu kriter “mahkeme kararı ile geri alınır” hükmüyle belirlenirken, değişen yönetmelikte verilen ödülün geri alınması Cumhurbaşkanı’nın iki dudağı arasında olacak.

Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Yönetmeliği, Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelik, hizmet ve eserleri ile Türk kültür ve sanat hayatına önemli katkılarda bulunan, Türkiye’nin kültür ve sanatının yücelmesine çalışan, özgün eserleri veya hizmetleriyle üstün kabiliyet gösteren Türk vatandaşı ve yabancı uyruklu kişileri veya kurumları, devlet adına onurlandırmak ve özendirmek üzere Cumhurbaşkanlığı’nca verilecek ödüller ile bunların esas ve usullerini kapsıyor. Önceki yıllarda Adalet Ağaoğlu, Yaşar Kemal, Ara Güler, Ahmet Kaya, Alaaddin Yavaşça, Doğan Hızlan, Hayrettin Karaca, Hülya Koçyiğit, Nuri Bilge Ceylan, Oktay Akbal, Sezai Karakoç, Yıldız Kenter, Halil İnalcık, Selim İleri, Ömer Lütfi Akad’ın da aralarında bulunduğu isimlerin değer görüldüğü ödülün yönetmeliğinde yapılan değişiklik dikkat çekti.

 

Vize Erdoğan’dan

Değişen yönetmeliğe göre adaylar, Değerlendirme Kurulu tarafından belirlenerek Cumhurbaşkanı’na sunulacak. Değerlendirme Kurulu, Cumhurbaşkanı’nın onayı ile 9 kişiden fazla olmamak üzere Genel Sekreter, Genel Sekreter Yardımcısı, Cumhurbaşkanlığı personelinden uygun görülen sayıda kişi veya kişiler, kültür ve sanat alanındaki eser ve çalışmaları ile tanınmış kişiler arasından Cumhurbaşkanlığı’nca uygun görülecek kişilerden oluşacak. Değerlendirme Kurulu, çalışmalarını Cumhuriyet Bayramı’ndan önce tamamlayacak ve kişi veya kurumlara Cumhurbaşkanı tarafından ödül olarak madalya, berat ve rozet verilecek. Ödül almaya hak kazananlar Cumhuriyet Bayramı kutlamaları sırasında açıklanacak.

Geri alınabilecek Yönetmelikte ayrıca “devletin güvenliğine karşı işlenen suçlardan dolayı hüküm giyenlerin ödülünün Değerlendirme Kurulu kararı ve Cumhurbaşkanı’nın onayı ile geri alınacağını” hükme bağlıyor. 1995 tarihli yönetmelikte ise bu karar “Devletin şahsiyetine karşı işlenen cürümden dolayı hüküm giyenlerin ödülü mahkeme kararı ile geri alınır” şeklinde düzenlenmişti. Değişen yönetmelikle bir sanatçıya ya da bilim adamına verilen ödüller, artık mahkeme kararıyla değil, Cumhurbaşkanı’nın onayı ile alınacağından, ödülün geri alınma kararı Cumhurbaşkanı’nın iki dudağının arasında olacak.

 

'Erdoğan geri aldı' demişti

Sanatçılara ayrıca, kriterleri başka bir yönetmelikle belirlenen “devlet sanatçısı” unvanı da veriliyor. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel döneminde, geçen günlerde yaşamını yitiren tiyatro sanatçısı Levent Kırca da “devlet sanatçısı” unvanına değer görülmüştü. Ancak AKP iktidarına karşı muhalif tutumuyla da bilinen Kırca, yaptığı açıklamada, “Devlet sanatçısı unvanım geri alındı. Süleyman Demirel vermişti, Tayyip Erdoğan aldı” demişti. Bu durum akıllara, “muhalif” tutumlarıyla bilinen daha önce “Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Ödülü verilen isimlerin ödülleri de geri alınacak mı?” sorusunu getirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler