Tahir Elçi serbest bırakıldı

CNN Türk’te katıldığı Tarafsız Bölge programında, “Terör örgütü propagandası” yaptığı gerekçesiyle gözaltına alınan Tahir Elçi, tutuklanma talebiyle sevk edildiği Bakırköy 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından adli kontrol tedbiri uygulanarak serbest bırakıldı. Adli kontrol tedbiri çerçevesinde Elçi’nin yurt dışına çıkışı yasaklandı.

Yayınlanma: 20.10.2015 - 08:25
Abone Ol google-news

<video:388309>

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine, Bakırköy 2'nci Sulh Ceza Hakimliği'nce hakkında "Terör örgütü propagandası yapmak" suçundan yakalama kararı çıkarılan Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, gözaltına alınmayı Baro Başkanlığı'ndaki makam odasında bekledi.

Yakalama kararı haberinin duyulması üzerine çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi, bölge barolarının başkanları, HDP milletvekilleri ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak Tahir Elçi'yi Baro Başkanlığı binasında ziyaret ederek destek sundu. Diyarbakır Barosu'na bağlı avukatlar da gece boyu binada bekleyerek Elçi'ye destek verdi.

TBB'den Tahir Elçi açıklaması

ZIRHLI ARAÇ VE ÇEVİK KUVVET EKİPLERİ DE BARO'YA GELDİ

Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak'ın da binada bulunduğu saat 02.00 sıralarında Diyarbakır Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, zırhlı araçlar ve çevik kuvvet ekipleri ile birlikte Baro Adli Yardım binasına geldi.

Daha sonra yelekli sivil polisler binaya çıkarak kapıda Baro Yönetim Kurulu üyelerine Sulh Ceza Hakimliği kararını tebliğ etti. Bu sırada Baro yöneticilerinin talebi üzerine sivil polisler kimliklerini göstererek mahkemenin yakalama kararını gösterdi.

Kararın Tahir Elçi'ye götürülmesi sırasında polislerin baro binasına girmek istemesi üzerine kısa süreli gerginlik yaşandı. Avukatlar Baro binasında herhangi bir arama kararı olmadığını söyleyerek, polislerin içeri girmemesini istedi. Bunun üzerine gelen polisler Tahir Elçi'yi kapıda bekledi.



İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ VE DEMOKRASİNİN GELDİĞİ BOYUT AÇISINDAN ÇARPICI BİR UYGULAMA

Kararın tebliğ edilmesinin ardından makam odasında bulunan Avukat Tahir Elçi, binada bulunan avukatların alkışları arasında polislerin yanına geldi. Elçi'nin polislerin yanına gelmesi sırasında binada bulunan avukatlar 'Baskılar bizi yıldıramaz' sloganları attı.

Daha sonra baronun kapısına çıkan Tahir Elçi'ye görevli polisler tarafından usul gereği Bakırköy 2'nci Sulh Ceza Hakimliği'nin yakalama kararı okunarak, hakları anlatıldı. Bu sırada bazı avukatlar polislerin konuşmalarını yuhalayarak 'Şov yapmayın' diye bağırdı.

Burada bir konuşma yapan Tahir Elçi, "Bir ifade, bir söz nedeniyle bir Baro Başkanı tutuklanıyor. Türkiye'de ifade özgürlüğü ve demokrasinin geldiği boyut açısından çarpıcı bir uygulama yaşıyoruz. Bir Baro binasından Baro Başkanı ifadeleri nedeniyle tutuklanıyor şu anda “dedi.

ALKIŞ VE SLOGANLAR ARASINDA GÖZALTINA ALINDI

Konuşmanın ardından binaya gelen polisler Tahir Elçi'yi gözaltına aldı. Elçi'nin binadan çıkarılması sırasında da avukatlar alkış çalıp, slogan atmaya devam etti. Elçi'nin gözaltına alınması sırasında yanında bulunan eşi de koluna girerek destek olmaya çalıştı. 'Tahir Elçi yalnız değildir', 'Baskılar bizi yıldıramaz' sloganları ve alkışlar eşliğinde binadan çıkarılan Elçi, daha sonra arkasına dönerek destek olmak için gelen meslektaşlarını selamladı. Gözaltına alındıktan sonra polis aracına bindirilen Elçi, "Türkiye özgür bir ülke midir, demokratik bir ülke midir bu manzara bunu çok iyi ortaya koydu “dedi.

AVUKATLAR PROTESTO ETTİ

Elçi'nin bindirildiği aracın gidişi sırasında toplanan avukatlar uzun süre alkış çalıp, yuhalayarak kararı protesto etti. Diyarbakır Barosu eski Başkanı Mehmet Emin Aktar, Tahir Elçi'nin sabah uçağı ile İstanbul'a götürüleceğini belirterek, "Bizler de gideceğiz. Orada da başkanımızı yalnız bırakmayacağız. Bugün Başbakan yardımcısının açıklamaları bu kararın hangi merkezden verilen talimatla alındığının bir göstergesidir. Açık biçimde talimat verilerek böyle bir kararın alındığını görüyoruz. İlk defa düşüncelerini ifade ettiği için bir Baro Başkanı hakkında yakalama kararı çıkarılıyor. Bu esef verici bir durumdur, hukuka aykırıdır, çifte standarttır, hepimizi susturmaya dönüktür. Bizler susmayacağız ve başkanımızın yanında olacağız. Sonuna kadar onu savunmaya devam edeceğiz. O fikirleri de savunacağız, onu her yerde de savunacağız. Yarın akşam başkanımızla birlikte Diyarbakır'a dönmeyi umut ediyoruz “dedi.

TAHİR ELÇİ, YURT İÇİNDE SAKLANDIĞI GEREKÇESİYLE GÖZALTINA ALINMIŞ

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi hakkında çıkarılan yakalama kararının gerekçesinde yurt içinde saklandığı ve tüm aramalara rağmen kendisine ulaşılamadığı belirtildi.

CNN Türk'te yayınlanan "Tarafsız Bölge" programında "PKK terör örgütü değildir" diyen ve bu nedenle Bakırköy 2'nci Sulh Ceza Hakimliği'nce hakkında yakalama kararı çıkarılan Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, saat 02.20 sıralarında makamında gözaltına alındı.

Elçi'ye tebliğ edilen yakalama kararında, gözaltına alınma gerekçeleri ayrıntılı olarak açıklandı. Kararda Elçi'nin 'Terör örgütü propagandası yapmak' suçundan hakkındaki soruşturmanın sonuçsuz kalmasını sağlamak amacı ile yurt içinde saklandığı belirtildi. Kararda tüm aramalara rağmen Elçi'ye ulaşılamadığı ve tebligat yapılamayacağı anlaşıldığından hakkında yakalama kararı çıkarıldığı kaydedildi. Kararda Elçi'nin yakalandığında 24 saat içerisinde Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nda hazır edilerek ifadesinin alınmasına hükmedildiği belirtildi. Tebliğ edilen yazının son kısmında Elçi'nin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ifadesi alındıktan sonra tutuklanmak üzere sevk edilmesi halinde nöbetçi hakimlikçe değerlendirme yapılması belirtildi. Kararda tutuklama yönelik yakalama yapılmasına ve şüphelinin yakalanmasına karar verildiği ifade edildi.

TAHİR ELÇİ İSTANBUL'A GETİRİLDİ

BAKIRKÖY 2'nci Sulh Ceza Hakimliği'nce hakkında yakalama kararı çıkarılan Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, saat 02.20 sıralarında Diyarbakır'da gözaltına alındı. Elçi, uçakla saat 08.00 sıralarında Atatürk Havalimanı'na getirildi.

<video:391161>

Tahir Elçi, gazetecilerin "Bir şey söyleyecek misiniz" sorusuna, "Yakalama talimatı verenler Türkiye'de ifade özgürlüğü ile ilgili bir şeyler söyleyenler bu duruma bir şey söylesinler" dedi. Elçi'nin, sivil polisler eşliğinde ifadesi alınmak üzere Bakırköy Adliyesi'ne götürüldü.

İFADE 09.50'DE BAŞLADI

Satta  08.30 sıralarında Bakırköy Adalet Sarayı’na getirilen Elçi, ifadesi alınmak üzere saat 09.50’de soruşturmayı yürüten Bakırköy Cumhuriyet Başsavcıvekili İdris Kurt’un odasına çıkarıldı. Yaklaşık 3 saat ifade veren Elçi’yi Diyarbakır eski Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar, İstanbul Barosu Avukatı Ercan Kanar ve bölge baroları adına Batman Barosu Başkanı Ahmet Sevim savundu.

"TERÖR ÖRGÜTÜ PROPAGANDASI"

İfadeyi alan Başsavcıvekili İdris Kurt, Elçi’yi “Terör örgütü propagandası” suçundan tutuklanması talebiyle Nöbetçi Bakırköy Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk etti.

Elçi’ye destek olmak için çok sayıda avukat adliyeye geldi. Adliyeye gelenler arasında HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel ve Avukat Turgut Kazan, Eren Keskin, Ömer Kavilli ve İstanbul Barosu yöneticilerinden Mehmet Durakoğlu da bulunuyor. 

ÇOK SAYIDA AVUKAT SAVUNDU

Bu sabah çıkarıldığı savcılık sorgusunda yaklaşık 3 saat ifade veren Tahir Elçi, tutuklanması talebiyle Bakırköy 1. Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. Bakırköy Adliyesi Konferans Salonu’nda sorgusu yapılan Elçi’yi çok sayıda avukat savundu.

Savcılık sorgusunda verdiği ifadeyi tekrarlayan Elçi, “2. Sulh Ceza Hakimliği’nin verdiği yakalama kararı usule uygun değildir. Gerekçesi gerçeklere aykırıdır. Benim kaçacak durumum yoktur, bir ilin baro başkanıyım. İldeki tüm devlet yöneticileri ile sık sık görüşme halindeyim. Bu yakalama kararı bu nedenle yerinde değildir. Dürüst bir yargı sistemi arıyoruz. Ben baro başkanı olarak çok uzun yıllardır Türkiye’deki bir sorunun çözümü için insancıl yollarla çözümler getirmek için uğraş verdim. Kimseden korkumuz yoktur, vicdani kanaatimi tv kanalında açıkladım. Uç milliyetçi bir partinin milletvekili konuşmasına cevaben bu sözleri söyledim. Gözaltına alınmam siyasi nedenlere dayanıyor. Kürt sorunun özgürce çözülmesi kanaatindeyim. Kader bizleri birlikte yaşamaya mahkum etmiştir. Vereceğiniz kararı takdirinize bırakıyorum” dedi.

SORGUSU KONFERANS SALONUNDA YAPILDI

Konferans salonunda yapılan sorguya giren onlarca avukat adına Mehmet Emin Aktar, Ercan Kanar, Yıldız İmrek, Ahmet Sevim, Kutbettin Odabaşı, Enis Bülbül ve Baran Doğan da söz alarak müvekkillerini savundular.

ADLİ KONTROL TEDBİRİ UYGULANARAK SERBEST BIRAKILDI

Yaklaşık 1.5 saat süren savunmaların ardından mahkeme karar için kısa bir ara verdi. Aranın ardından, “Şüpheliye atılı bulunan suçun niteliği, her ne kadar kuvvetli suç şüphesi mevcut ise de, bunun tutuklama kararı verilebilmesi için yeterli olmaması, şüphelinin uzun süredir aynı adreste oturuyor olması, iş sahibi olması, dolayısı ile sabit ikametgah sahibi olması, delillerin büyük oranda toplanmış olması, dolayısı ile şüphelinin kaçacağına veya delilleri karartabileceğine ilişkin dosyaya yansıyan bir bilgi, belge veya iddianın bulunmaması, tüm bu hususlar birlikte değerlendirildiğinde tutuklama tedbirine başvurulmasının orantısız olacağının değerlendirilmesi dikkate alınarak tutuklama talebinin reddine” gerekçesi ile Elçi’yi serbest bıraktı.

Elçi’i serbest bırakan mahkeme, Elçi hakkında, “Yurt dışına çıkmamak üzere adli kontrol tedbiri uygulanmasına” hükmetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler