‘Bizi sıfırlayamazsınız!’

Oyuncular Sendikası, Şehir Tiyatroları’nda ayakkabı kutusu göndermesi yaptığı için kurumdan atılan oyuncunun yargı kararına karşın işe iadesinin yapılmadığını açıkladı.

Yayınlanma: 20.10.2015 - 21:22
Abone Ol google-news

 

Oyuncular Sendikası, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın (İBBŞT) 2013’te “Fareli Köyün Kavalcısı” oyununda ayakkabı kutusu göndermesi yaptığı gerekçesiyle kurumdan attığı Özgürefe Özyeşilpınar’ı, yargı kararına karşın işe adresini yapmadığını açıkladı.

Aynı zamanda Oyuncular Sendikası’nın üyesi olan Özyeşilpınar için dün sendikanın başkanı Meltem Cumbul’un da katıldığı bir toplantı düzenlendi. Toplantıda, haksız yere işten çıkarmanın en büyük nedeninin, Şehir Tiyatroları’nın da en büyük sorunlarından biri olan ve sanat emekçilerinin haklarını sömüren “taşeron işçiliği” olduğu vurgulandı. Özyeşilpınar’ın da bu nedenle kolaylıkla işten çıkarıldığı söylendi.İşten atıldıktan sonra işe iade davası açıldığı, davanın da oyuncu lehine sonuçlandığı ve kararın Yargıtay tarafından da onanarak kesinleştiğini belirttiler ancak kesinleşmiş yargıtay kararına karşın Şehir Tiyatroları’nın Özyeşilpınar işe idaesini yapmadığını ve sürekli olarak bir “oyalama politikası” yaptıklarını vurguladılar. Toplantıda, “Şehir Tiyatroları gibi yüz yıllık bir kurumun saygınlığına gölge düşüren İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni kınıyor, taşeron işçiliğe karşı Oyuncular Sendikası olarak başlatmış bulunduğumuz hukuk mücadelemizi üyemiz olsun olmasın tüm sanat emekçileri adına her alanda sürdüreceğimizi bildiriyoruz” denildi.

Toplantıda konuşan Özgürefe Özyeşilpınar ise “Ülke gündemi bu kadar kana bulanmış, bu kadar kan ağlarken yürekler; bu hukuksuz, kanunsuz, haksız ve insaniyet yoksunu uygulama hakkında düzenlemek zorunda kaldığımız için özür dileriz” diye söze başladı.

Özyeşilpınar “Belki çocukluk idealimiz olarak seçtiğimiz ve aşkla yaptığımız işimizden, kutsal saydığımız sahnemizden, aidiyet duygusuyla sarıldığımız dostumuz-arkadaşımız ve hatta seyircimizden uzaklaştırabilirsiniz bizi, bir süre de olsa! Borç batağında debeletip, açlıkla da sınayabilirsiniz elbet!.. Lakin asla sıfırlayamazsınız! Ne barışı, demokrasiyi ve ülkesini her şeyden çok seven, Atatürkçü yüreklerimizi ne de içinde bulunduğunuz gafleti, dalaleti ve hatta hıyaneti yüzünüze vuran nefesimizi! Gün gelir tarih herkesi hak ettiği yerde yazar” şeklinde konuştu.

 Fransız ödül listesinde Türkiye’den iki yazar

Türkiye’den iki yazar Oya Baydar ve Hakan Günday, Fransa’nın en önemli edebiyat ödüllerinden Prix Femina ve Prix Médicis ödüllerinin yabancı roman kısa listelerine girdi. Fransız edebiyat çevrelerine göre her iki roman da jürilerin favorileri arasında yer alıyor. Prix Femina’nın sonucu 4 Kasım’da, Prix Medici’nin sonucu ise 6 Kasım’da ilan edilecek. Dünya çapında tanınmış yazarlara verilen bu ödüllerden Prix Femina bugüne kadar Türkiyeli bir yazara verilmemişti. Prix Medici’yi ise Orhan Pamuk ‘Kar’ romanıyla kazanmıştı. Hakan Günday’ın ‘Daha’sı Fransızcada ‘Encore’ başlığıyla Galaade tarafından, Oya Baydar’ın ‘Sıcak Külleri Kaldı’ romanı ise ‘Et ne reste que des cendres’ adıyla Phebus Yayınları’nca basılmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler