Balbay: Silivri yargılanmalı

Ergenekon davasının temyiz duruşmasında savunma yapan Balbay, Türkiye’nin yeniden hukuk zeminine oturtulmasını istedi.

Yayınlanma: 20.10.2015 - 22:59
Abone Ol google-news

CHP İzmir Milletvekili ve gazetemiz yazarı Mustafa Balbay, Ergenekon temyiz duruşmasında savunma yaptı. “Heyetinizden Silivri’deki bu yargılamanın yargılanmasını istiyoruz” diyen Balbay, dava ile gazeteciliğin yargılandığını kaydetti. Türkiye’nin yeniden hukuk zeminine oturtulmasını isteyen Balbay, “Sayın heyet, şu anda bizi yargılayanlar bizi tutuklayıp hapse atanlar nerede. Savcı yurtdışında. Polisler tutuklu. Yeniden altını çiziyorum, bunların adil yargılanmalarını istiyorum. İntikam değil adalet istiyoruz” dedi.

3 bin saatlik yargılama

Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nde süren Ergenekon davasının temyiz duruşmasında dokuzuncu gün geride kaldı. Dünkü duruşmaya Mustafa Balbay, emekli Orgeneral Hurşit Tolon ile yazar Yalçın Küçük ile bazı avukatlar katıldı. Duruşmada savunmasına başlayan Mustafa Balbay, Silivri’de 600 duruşma olmak üzere 3 bin saati aşan yargılama yapıldığını kaydetti. “Sizden beklentimiz Silivri’deki yargılamayı yargılamanızdır” diyen Balbay, birbiriyle bağlantısız 22 iddianamenin birleştirilmesiyle oluşturulan davanın içinden çıkılmaz ve olayın aydınlatılamaz duruma geldiğini kaydetti. Balbay, “Tam sona yaklaşırken yeni bir dava ile birleştirilirdi” dedi.

Heyetten yargılamanın yalnız esastan veya usulden bozulmasını değil bir zemine oturtulmasını istediklerini vurgulayan Balbay, “Öncelikle Danıştay saldırısı dosyası ayrılmalı. Öyle bir noktaya insanlar geldi ki Türkiye’de hukuka güvenleri kalmadı. AİHM’ye gideceğim demeye başladılar” ifadesini kullandı. Bu davanın Silivri dışında bir de medya ve siyaset ayağı olduğunu kaydeden Balbay, Silivri’deyken 30 bin mektup aldığını, insanların ilk zamanlarda isimlerini bile yazmaya korktuklarını anlattı.

Toplumun sessizliğinin yargının sessizliğinden daha tehlikeli olduğunu belirten Balbay, şunları kaydetti:

“Toplum büyük bir korkuya kapıldı. Çocuklarımız okullarından oldu. En zor günlerde bile bu ümidimizi yitirmedik. Medya mahkemesi yerel mahkemeden daha acımasızdı, davayı çoktan bitirmişti. O dönem bize yönelik yargılamayı yapanlar şimdi hukuk arıyorlar. Ama cemaat diye bilinen yayın organlarının bu topluma özür borcu var. Ben onların da adil yargılanmasını istiyorum.”

Gizli tanıklar muteber

Balbay, yargılama sırasındaki gizli tanıkların adeta yargı içinde kanser gibi olduğunu, gizli tanık terörü ile karşı karşıya kaldıklarını aktaran Balbay, “Gizli tanıklar muteber, sanıklar suçlu ilan edildi. Duruşma sırasında bir gizli tanık, ‘ben şunu iki yıl önce mafya üyesinin bürosunda gördüm’ dedi. Sanıksa, ‘beni dört yıldır tutuklu yargıladığınız için teşekkür ederim’ dedi” olayını anlattı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler