Kurtarmak suç öldürmek serbest

İnsanları öldüren polis şiddeti cezasız kalırken 244 direnişçi 2 ay ile 1 yıl 2 ay arasında değişen hapis cezasına çarptırıldı.

Yayınlanma: 23.10.2015 - 21:16
Abone Ol google-news

Gezi Parkı direnişinde Dolmabahçe Bezm-i Alem Valide Sultan Camisi’nde polisin orantısız müdahalesi sonucu ağır yaralanan kişilere tıbbi yardımda bulundukları gerekçesiyle yargılanan hekimlerin davasında mahkeme 7 sanığı beraat ettirirken, 244 sanığa hapis cezası yağdırdı. Doktorlar Sercan Yüksel ve Erenç Yasemin Dokudan’ın da aralarında bulunuğu 4 sanık hakkında ise “ibadethaneyi kirletme” suçundan 10 ay hapis cezası veren mahkeme, cezayı erteledi. Kararın açıklanmasının ardından avukatlar kararı protesto ederek, “Bu karar tarihe geçti” dedi.

İstanbul 55. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen 255 sanıklı davaya 6 tutuksuz sanık ve avukatları katıldı. Tutuksuz sanık Ahmet Küçükkayalı, “Doğru zamanda doğru yerdeydik. Demokratik hakkımızı kullandık” dedi. Mahkeme, doktorlar Sercan Yüksel ve Erenç Yasemin Dokudan’ın suçluyu kayırma suçundan beraatine karar verdi. Mahkeme, 7 sanığın tüm suçlardan beraatlerine karar verirken, 244 sanığı da “Silah sayılan maddelerle gösteriye katılma, görevi yaptırmamak için direnme, ibadethaneyi kirletme, görevli memura hakaret, mala zarar verme, kamu görevinin usulsüz üstlenilmesi, özel işaret ve kıyafetleri usulsüz kullanmak” gibi suçlardan 2 ay 15 gün ile 1 yıl 2 ay 16 gün arasında değişen hapis cezası verdi. 244 sanıktan 34’ünün cezasını ertelenmezken 33 sanığın hapis cezasını ise paraya çevirdi.

ŞİDDETE SORUŞTURMA GÖSTERMELİK KALDI

Gezi direnişinde polis şiddeti sonucu yaşamını yitiren Ali İsmail Korkmaz, Ethem Sarısülük, Abdullah Cömert, Ahmet Atakan, Medeni Yıldırım ve Berkin Elvan’ın da aralarında bulunduğu kişilerin faili polislerin yargılaması kamuoyu vicdanını tatmin etmeyen yargılamalar olmadığı için toplumun tepkisini çekti. Türkiye genelinde eylemcilere yönelik işkence ve kötü muamelede bulunan kamu görevlileri hakkındaki soruşturmalar ise devam ediyor. Görevlerini yaptıkları sırada, güvenlik kuvvetlerinin saldırısına uğrayan 150’yi aşkın medya çalışanının şikâyetleriyle ilgili yargı önüne çıkarılmış tek bir kamu görevlisi yok. 79 ile yayılan direnişte, 5 bin 513 kişi gözaltına alındı, 189 kişi tutuklandı. Polis şiddeti sonucu 7 kişi yaşamını yitirdi. 31 kişi gözünü kaybederken, yüzlerce kişi yaralandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler