Kabataş’ta yalanlar ve gerçekler

kabataş’ta Gezi direnişçilerinin darp ve cinsel tacizine uğradığını öne süren Zehra D. vermiş olduğu ifadede yerlerde sürüklendiğini, erkeklerin üzerine idrarlarını yaptığını, küfürler ettiğini öne sürüyor. Ancak bu ifadeler, gazetecilerin Zehra D’nin söylediği ifadeler olarak kaleme aldığı yazılarla örtüşmüyor.

Yayınlanma: 26.10.2015 - 21:03
Abone Ol google-news

Gezi Direnişi’nde Kabataş’ta yaşandığı öne sürülen olayı kaleme alan Elif Çakır’la ilgili Taraf Gazetesi yazarı Murat Seçkin’in önceki gün yazdığı iddiaların ardından, Elif Çakır, mağdur olduğunu öne süren Zehra D’nin ifade tutanaklarını sosyal medya hesabından paylaştı. Gezi Direnişçilerinin darp ve cinsel tacizine uğradığını öne süren Zehra D’nin vermiş olduğu ifade ile Çakır’ın ve yandaş yazarların yazdıkları arasındaki farklılık dikkat çekiyor.

‘Ben anladım!’

Gezi Direnişi sırasında Kabataş’ta başörtülü bir kadının darp ve cinsel tacize uğradığına ilişkin söyleşide imzası bulunan Çakır’ın editör ile arasında geçtiği öne sürülen diyaloğu, o dönemki Star Gazetesi editörü, Taraf gazetesi yazarı Murat Seçkin köşesinde yazdı. Seçkin, Çakır’a editörün “Bunları bu kadın mı anlattı” sorusu üzerine “Psikolojik olarak bitmiş durumda... Konuşacak hali yoktu. Ne anlatabilirdi ki? Ama ne demek istediğini ben anladım!” cevabı verdiği iddiası kamuoyunun gündemine oturdu. Söz konusu iddia üzerine Elif Çakır da mağdur olduğunu öne süren Zehra D’nin kişilik haklarına saygı göstermeksizin, açık telefon numaralarının yer aldığı ifade tutanaklarını sosyal medya hesabından paylaştı. Gezi Direnişçilerinin darp ve cinsel tacizine uğradığını öne süren Zehra D. ifadede yerlerde sürüklendiğini, erkeklerin üzerine idrarlarını yaptığını, küfürler ettiğini öne sürüyor.

‘Kadının beyanı esas’ ancak ‘50 kere anlattırılmaz’

Mobese görüntüleri yayımlandıktan sonra Zehra D’nin darp ve cinsel tacize uğradığını yazan gazeteciler yalancılık ile suçlanmış bunun üzerine de 13 köşe yazarı “Diliniz kaba, vicdanınız taş” ortak başlığı ile ‘Kadının Beyanı Esastır’ içerikli köşe yazıları yazmıştı. Kadının beyanının esas alınması ilkesine ilişkin bir grup beyanın başka delillerle desteklenmeden tek başına mahkumiyete sebep olmadığını savunurken, kadın hakları savunucuları “taciz ve tecavüz suçlarında kadının beyanı esastır; aksini ispat erkeğin yükümlülüğündedir” ilkesini benimsemekte. Ancak yargılamalarda bu ilke kararlara sık yansımaz.

Öte yandan cinsel istismar mağduru kişilerin ilk ifadelerinin ses ve video kaydı ile alındıktan sonra tekrar travma yaşamaması için bir daha sürecin anlattırılması istenmez. Ancak Zehra D. emniyet birimleri dışında iddia ettiği istismarı Elif Çakır, Balçiçek İlter, Halime Kökçe gibi gazeteciler başta olmak üzere hükümete yakın çok sayıda gazetenin yazarına anlatmış ya da anlatmaya zorlanmıştır.

SAVCILAR GÖREVE

Elif Çakır, mağdur olduğunu öne süren Zehra D’nin ifade tutanaklarını sosyal medya hesabından paylaştı. Olayla ilgili yorumlar yapan Çakır, savcıları göreve çağırarak “Ben sadece Z.D’nin anlattıklarını aktardım, röportaj kayıtlarımı vermeye hazırım” dedi.

Çakır: ‘Deri eldiven’ dedi

Elif Çakır: “Üzerleri çıplak, elleri deri eldivenli, başlarında tuhaf bantlı 70-100 kadar adamın ortasında kaldım.”

Zehra D: 'Deri eldiven yok'

Zehra D: “Bu şahıslar arasında bulunan erkek şahısların büyük bir kısmının üst kıyafeti yoktu, kimisinin kafasında siyah renkli bantlar bulunuyordu.”

Berkan: 'Bebeği kucağında' demişti

İsmet Berkan: “Görüntüde tacize uğradığını söyleyen kadın kucağında bebeğiyle bir kalabalığın arasına giriyor. Boş bir çocuk arabasını da itiyor. Sonra çocuk arabasının devrildiğini görüyorsunuz. Sonra kadın da çıkıyor dışarıya. Görüntü bu.”

Zehra D: 'Bebek arabada'

Zehra D: “Çocuğumun içerisinde bulunduğu bebek arabası ile terminal binasının orada bulunan ışıklardan karşıya geçmek üzere ışıkların oraya geldim.”

SELVİ: KADINI KURTARANLAR DÖVÜLDÜ

Abdülkadir Selvi: “Kabataş İskelesi’nin karşısına geçerken bir grup eylemciyi görüyor. Bunların Gezi eylemcileri olduğunu fark ediyor, hatta çevre ve ağaç eylemi yaptıkları için de en ufak bir rahatsızlık hissetmiyor.” 

Zehra D: “Bu şahısların son günlerde ülkemizde meydana gelen protesto olaylarında şahıslar olduğunu anladım. Hızlı bir şekilde büfeye gittim. Sonra da alandan uzaklaşmak için karşıya geçtim.”

ZEHRA D: KİMSE YARDIMCI OLMADI

Selvi: “Olay yerindeki bir adam müdahale edip, genç anneyi kurtarmaya çalışıyor. Onu da dövüyorlar.” 

Zehra D: “Çevrede bulunan insanlar da yardımcı olmadı.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler