Polisten şüpheli hareketler... '3. bomba var' baskısı

Barış mitinginin tertip komitesinde yer alan KESK yöneticisi İlhan Yiğit, polisin patlama öncesi kendisine parti liderlerini sorduğunu söyledi. Miting bitmeden “olaysız geçti” tutanağı imzalatılmak istendiğini söyleyen Yiğit, “Polis seyyar satıcıları bizim aramamızı istedi. Patlamaların ardından da ‘3. bomba var anonsu yap’ baskısı yaptılar” dedi. >>

Yayınlanma: 27.10.2015 - 23:18
Abone Ol google-news

Bombalı saldırı nedeniyle “katliam”a dönüşen Ankara’daki “barış mitingi” terpit komitesinde yer alan KESK MYK (Merkez Yürütme Kurulu) üyesi İlhan Yiğit, mitingden önce ve patlamadan sonra valilik ve Emniyeti’n “kuşkulu” uygulamaları ile ilgili Cumhuriyet’e çarpıcı açıklamalarda bulundu. Valiliğin toplanma yerinde güvenlik önlemleri alınması konusundaki sorumluluğunu bertaraf edecek şekilde miting için istenen izin saatlerini değiştirdiğini anlatan Yiğit, polisin sürekli kendilerine CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve HDP Genel eş başkanlarının mitinge katılıp katılmayacağını sorduğuna dikkat çekti. Yiğit patlama sonrasında ise çevik kuvvet müdürü ve diğer polislerin kendisini sarsarak “Valilikten telefon geldi, miting iptal edildi. Alanda 3. bomba var” diye zorla anons yaptırmak istediğini açıkladı...

‘Seyyarları siz arayın’

Toplanma yerinin güvenliğini konuştuk. ‘Siz tren garı önünde ne gibi tedbirler alacaksınız’ diye sordum. Bize “Standart olarak ön arama yapılıyor. Bomba, patlayıcı cisim vs. aranıyor. Ama kitle toplandıktan sonra simitçi köfteci, sucu gibi seyyar satılıcıları sizin görevlileriniz arayabilir mi” diye sordular. Ben de ‘Seyyar satıcıların çoğunluğu sizin arkadaşınız. Biz sendikacıyız’ diyerek itiraz ettim. Bize ‘O zaman onlara karşı dikkatli olalım’ dediler.

İlk kez polis yoktu

Bizim gardan başlayan bütün mitinglerimizde toplanma yerinde polisler olurdu. Kitle çoksa önde eskortluk yapardı. Miting alanına kadar yapılan yürüyüşte güvenlik zincirini polis oluştururdu. Ama bu mitingte yapılmadı. Sadece 3 trafik arabası vardı.

Liderler gelecek mi?

Kritik olan özellikle siyasi partilerden CHP ve HDP genel başkanlarını isim vererek Kılıçdaroğlu, Demirtaş ve Yüksekdağ’ın katılıp katılmayacağını sordular. Protokol oluşturulacak mı diye sordular. Ben de “iki partinin de mitingi desteklediklerini, genel başkanların programı uygun olursa katılacakların” söyledim.

Sakıncalı pankartlar...

Arama noktasında devlet büyüklerine hakaret içeren pankartlara izin vermeyeceklerini ve müdahale edeceklerini söylediler. Biz de eğer suç unsuru sayılan pankart varsa daha sonra suç duyurusunda bulunabileceklerini, mitinge müdahale etmelerinin hukuk dışı olacağını söyledik..

Tutanak ısrarı

Patlama sırasında miting alanındaydım. Normalde miting olaysız biterse imzalanması gereken bir tutanağı polis bana mitingin başında imzalatmak istedi.

Amaç panik yaratmaktı

Biz soğukkanlılıkla kitleyi patlama yerinin aksi yönüne, Mithatpaşa, Necatibey ve Kızılay yönüne doğru yönlendirirken polis önlerini kesti, kitleyi Opera binasına, yani patlama yerine doğru yönlendirmeye çalıştı. Ambulansların geç gelmesi, yolun tıkanması bu yüzden oldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler