İstiklal Marşı öncesinde çelenk koyma izni verilmedi

Cumhuriyet Bayramı nedeniyle Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen çelenk töreninde geçen yıl olduğu gibi yine kriz yaşandı. Valilik, Garnizon Komutanlığı ve Büyükşehir Belediyesi dışındakilere, İstiklal Marşı öncesinde çelenk koyma izni verilmedi.

Yayınlanma: 28.10.2015 - 15:50
Abone Ol google-news

<video:397747>



Cumhuriyet'in kuruluşunun 92'nci yıl dönümü ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle saat 13.00'de Antalya Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'nda düzenlenen çelenk töreninde gergin anlar yaşandı. Valilik, Garnizon Komutanlığı ve Büyükşehir Belediyesi dışındakilerin Atatürk Anıtı'na çelenk sunumunu yasaklayan yönetmelik değişikliği nedeniyle son birkaç yıldır yaşanan kriz bu bayramda da yaşandı.

CHP, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD), Bağımsız Cumhuriyet Partisi, Eğitim- İş, Ziraat Mühendisleri Odası gibi 25'i aşkın kuruluş, meslek örgütü ve sivil toplum örgütüne ait çelenklerin, İstiklal Marşı öncesinde konulmasına izin verilmedi. CHP Antalya Milletvekili Mustafa Akaydın, ADD Antalya Şube Başkanı İbrahim Daş, CHP İl Başkanı Semih Esen, Eğitim İş Antalya Şube Başkanı Mehmet Balık gibi isimlerle Emniyet Müdürü Cemil Tonbul arasında uzun süre tartışma sürdü.

EMNİYET MÜDÜRÜ: NE GEREĞİ VAR?

Güvenlikle ilgili emniyetle aynı kaygıları taşıdığını belirten İbrahim Daş, Emniyet Müdürü Tonbul'a, "Bugün ve yarın milli bayramlarımıza ilişkin tüm devlet etkinliklerini biz de destekliyoruz. Bizim ricamız bu şehri bugün birleştirin. Sayın valimizle birlikte aynı anda çelengimizi koyalım, alkışlarla şuradan beraber gidelim" diye ricada bulundu.

Tonbul ise kesinlikle müsaade edilmeyeceğini, çünkü böyle bir usul olmadığını, bunun bir kural olduğu yönünde yanıt verdi. İstiklal Marşı'ndan sonra müsaade edileceğini belirten Tonbul, geçen yılki olayların sonucu mahkemelik olunduğunu hatırlatarak, "Ne gereği var?" dedi.

Tonbul'un bu sözleri üzerine CHP Milletvekili Mustafa Akaydın, "Hayır engellemenin ne gereği var? Valiyle konuşayım. Bunda bir kötülük yok ki. Valilik, Garnizon Komutanı, Belediye Başkanı koyacak. Arkadan anons edilecek kurumlar koyacak, çekilecekler" dedi.

'BİZ ZAPTEDERİZ'

Yasada böyle bir şey olmadığı için izin verilmeyeceğini belirten Tonbul'a, ADD Başkanı Daş, "Yönetmeliğin üzerinde Anayasa var" karşılığını verdi. Akaydın'ın, "Bu kalabalığı zaptetmek gibi bir gücüm yok Cemil bey" diye uyardığı Emniyet Müdürü, "Onu biz zapt ederiz" deyince Akaydın "Yapmayın bence" dedi.

Bu görüntülerin Antalya'ya yakışmadığını belirten Akaydın, "Ne sakıncası olabilir, valinin ardından çelenk konulmasında. Yıllardır böyleydi ama son 2-3 yılda bozuldu bu" diye tepki gösterdi.

İstiklal Marşı öncesinde çelenk koymasına izin verilmeyen grup, 'Mustafa Kemal'in Askerleriyiz' diye slogan attı. Valilik, Garnizon Komutanlığı ve Belediye çelenklerinin ardından İstiklal Marşı okundu ve sonrasında diğer kuruluş ve siyasi partilerin çelenklerinin konulmasına izin verildi.

Çelenklerin konulması sonrasında da sloganlarla tepki gösteren grup adına CHP İl Başkanı Semih Esen açıklama yaptı. Bayramları kutlamayla ilgili yönetmelik değişikliğinden bu yana halkın milli bayramlarla buluşmasını engelleme ortamının her sene yaşatıldığını belirten Semih Esen, şunları söyledi:

"Yaşatıyorlar ama başarılı olamıyorlar. Başarılı da olamayacaklar. Bu saçma sapan yönetmeliğin değiştiği gün Türkiye bu tip manzaralarla karşılaşmayacak. Yasaklarla karşılamayacak. Yasaklara karşı olarak geldiğini söyleyenler bugün milletin en büyük hakkı olan kendi bayramını kutlama hakkının bile önüne çok büyük engeller koyuyor. Hiçbir zaman cumhuriyet coşkumuza engel olamayacaklar. Bugün de olamadıkları gibi."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler