Zorlu Center'a darbe

Zorlu Center’a Danıştay’dan darbe niteliğinde bir karar geldi. Beşiktaş’ta yaşayan bir yurttaşın ruhsat ve projenin iptaline ilişkin açtığı davada Danıştay yurttaşı haklı buldu.

Yayınlanma: 31.10.2015 - 21:09
Abone Ol google-news

17-25 Aralık Rüşvet ve Yolsuzluk Soruşturması’nda yer alan imar planlarında tanınan ayrıcalıkla gündeme gelen Zorlu Center’a Danıştay’dan darbe niteliğinde bir karar geldi. Beşiktaş’ta yaşayan bir yurttaşın Zorlu Center’ın ruhsatının ve projesinin iptaline ilişkin açtığı dava Danıştay’a taşındı. Danıştay yurttaşı haklı bularak davanın yeniden görülmesine karar verdi.

İstanbul’un en değerli arazisi olarak bilinen Karayolları’na ait Zincirlikuyu’daki 96 bin 505 metrekarelik arsayı 800 milyon alan Zorlu Grubu’na, Beşiktaş’ta oturan bir yurttaş binanın trafik ile inşaat yoğunluğu getirdiği ve Boğaziçi silüetini bozduğu kendisinin de bundan etkilendiği gerekçesiyle 2013 yılında dava açtı. Bina ruhsatının ve projesinin iptaline ilişkin davada İstanbul 10. İdare Mahkemesi yurttaşın dava açamayacağına ilişkin karar verdi.

 

Karara itiraz etti

Yurttaş karara itiraz ederek Danıştay’a başvurdu. Danıştay 6. Dairesi de yurttaşı haklı buldu. Danıştay kararında yurttaşın Zorlu Center’a 200 metre uzaklıkta oturduğuna dikkat çekerek trafik ve inşaat yoğunluğundan etkilenebileceğini belirtti. Ruhsat ve projenin iptaline ilişkin açtığı davada vatandaşın menfaati olduğunu vurgulayan Danıştay geçen temmuz ayında oy çokluğuyla mahkemenin kararını bozarak davanın yeniden görülmesine karar verdi.

Zorlu Center’a ilişkin davaya müdahil olacaklarını belirten CHP’li Meclis üyesi Hüseyin Sağ da “İstanbul’u katleden projelerin başında. Zorlu Center yapımı sırası ve öncesinde çok sayıda hukuksuzluk yapıldı. Zorlu Rumelihisarı’nda da hile yaptı. Hukuğun kent lehine çalışması gerek. Bu bina ile ilgili iptal kararı çıkarsa örnek olur. Takipçisi olacağız” dedi.

 

İznin 3 katı inşaat

Arazi, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından satıldığında en fazla 28 katlı, 237 bin metrekarelik inşaat yapılabiliyordu. Ancak satışın ardından yasal boşluklardan faydalanan Zorlu, araziye 615 bin metrekare inşaat yaptı. AKP hükümeti, büyüklüğüyle Boğaz’ın silüetini de bozan binanın yapımına göz yumdu. 4 yılda tamamlanan Zorlu Center’a karşı, mimarlar ve şehir plancıları tarafından çok sayıda dava açıldı ancak davalar sürerken inşaatın yapımına devam edildi. Çoğu dava da kapatıldı.

17 Aralık fezlekelerinin eklerinden çıkan “Zorlu Center’ın yasal dinleme kayıtları”na göre de Zincirlikuyu’da ‘siluet’ tartışması yaşandı. Zorlu Center’da sadece bir binanın yüksekliği 100 metre olması gerekirken, tüm binaların yüksekliği 100 metreye yuvarlandığı ortaya çıkmıştı. İmar Kanunu’na aykırı olarak fazladan “tam 125 adet” konut yaratıldığı belirtilmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler