Türkiye Araştırmacılar Derneği (TÜAD) Basın Açıklaması

TÜAD 1 Kasım Seçimlerine İlişkin Araştırmalar Konusunda İnceleme Başlattı

Yayınlanma: 04.11.2015 - 19:28
Abone Ol google-news

Türkiye Araştırmacılar Derneği (TÜAD) Cumhurbaşkanlığı Seçimi  öncesinde yapılan araştırmalara ilişkin yaptığı incelemeyi, 1 Kasım 2015 Genel Seçimleri için yapılan araştırmalar için de tekrar başlatma kararı aldı.

Bu kararın TÜAD Yönetim Kurulu tarafından alınmasının en önemli gerekçesi,  pazarlama ve kamuoyu araştırmaları sektörünün ülkemizdeki  tek  meslek  örgütü olarak; 1 Kasım Genel Seçimleri öncesinde araştırma sonucu açıklayan firmaların araştırma sonuçları ile gerçekleşen seçim sonucundaki  oranlar arasında açıklanabilir sapma sınırının üzerinde bir fark olması nedeniyle kamuoyundan gelen soru, yorum ve iddiaları bilimsel ve mesleki çerçevede değerlendirmektir.

Sözkonusu firmaların hemen hiçbiri TÜAD üyesi değildir. Bu nedenle, TÜAD’ın profesyonel ve etik kurallarına tabi olmak zorunda bulunmayan firmalar üzerinde TÜAD’ın doğrudan bir yaptırım gücü bulunmamaktadır. Aynı zamanda, TÜAD Üyeliğinin önkoşulu olan; "Güvenilir Araştırma Belgesi", uluslararası bağımsız bir kuruluş tarafından denetlenme şartı, "Yüksek Profesyonel Standartlar Taahhüdü" gibi özdenetim ilkeleri kapsamına bu firmalar girmemektedirler.

İnceleme daveti, bu şirketlerin TÜAD Tüzel Üyesi olmamaları nedeniyle gönüllülük esasına göre yapılacaktır.  İncelemelerde açıklanan seçim tahminlerinin dayandığı araştırmaların finansmanını yapan kuruluş, örneklem planı, araştırma proje ekibi, saha çalışmasının zamanı, saha çalışması uygulama sistemi, kamuoyuna açıklandığı şekilde uygulanıp uygulanmadığı ve saha çalışması verilerinin kontrolü gibi temel araştırma süreçleri, ESOMAR profesyonel standartları  ve TÜAD’ın "Güvenilir Araştırma Belgesi" kuralları çerçevesinde değerlendirilecektir. İnceleme için deneyimli ve bağımsız uygulamacı ve akademisyenlerden bir ekip oluşturulmuştur.

TÜAD, araştırmada bilimsellik, şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkelerinden yola çıkarak bu incelemeyi yürütecektir.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.
 
Saygılarımızla,
Türkiye Araştırmacılar Derneği
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon