Suriye'ye operasyon için TSK'da hazırlık yok

G20 Zirvesi öncesinde hükümet Suriye’ye operasyon seçeneğini ‘terörden arındırılmış bölge’ planıyla yeniden masaya koydu ama Genelkurmay’ın gündeminde bu konuda hiçbir hazırlık yok.

Yayınlanma: 11.11.2015 - 22:12
Abone Ol google-news

G-20 Zirvesi öncesinde hükümet Suriye’ye dönük “operasyon” mesajını yeniden masaya koydu.

Daha önce ‘Hedef Esad’dan vazgeçen hükümet bu defa ‘güvenli bölge’ tanımı “terörden arındırılmış bölge”ye dönüştürdü. Amaç, başta Obama, Hollande, Sarkozy olmak üzere dünya liderlerine ‘harekete geçin’ mesajı ve Rusya’ya gözdağı vermek. Hükümetin bu hamleleri “siyasi” olarak dünyaya mesaj verme amaçlı değerlendirilirken, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin meşru müdafaa dışında, şu aşamada kara harekatı konusunda “çalışılmış bir planı‘ bulunmuyor.

Kaynaklar, bu konuda siyasi iradenin karar vereceğini ve henüz TSK’ye böyle bir talimat gitmediğine dikkat çekerek, “Şu anda gazetelere yansıyan planlara ilişkin henüz bir çalışma yok, ancak siyasi talimat gelmesi halinde TSK her türlü adımı atmaya hazırdır” değerlendirmesi yapıyorlar.

 

55 bin asker

Temmuz ayından bu yana Azez-Cerablus hattındaki 90 kilometrelik alanda 45 km derinliğinde güvenli bölge oluşturulmasını isteyen Türkiye, bu talebinden geri adım atmayacağını tekrarlamaya devam ediyor. Erdoğan dün de bu talebini tekrarladı. TSK bölgede 55 bin asker ile 500 zırhlı araç bulunduruyor. İncirlik’i yıllarca Esad ve rejime karşı harekete geçilmemesi halinde açmayacağını söyleyen Ankara, Temmuz ayından bu yana IŞİD’den arındırılmış bir bölge için üssün kullanımına izin verdi. Ancak PKK’ye yönelik operasyonların ardından YPG- PYD’ye desteği kesmeyi hedefleyen Ankara’nın önceliği de değişti. Bu değişim, ‘IŞİD’den arındırılmış bölge’ olarak izin verilen üs kullanım izninin de ‘terörden arındırılmış bölge’ ifadesine dönüşmesine neden oldu. Türkiye, PYDYPG’nin Fırat’ın batısına geçmesine izin vermeyeceğini de tekrarlamaya devam ediyor.

Gözler Obama’da ABD Dışişleri Bakanı John Kerry yıllar sonra ilk defa Suriye politikası üzerinde konuşma yapmaya hazırlanırken, hükümete yakın medya da harekete geçti. Amaç, uluslararası kamuoyu üzerinde baskıyı artırmak. Ancak bunun başta Obama olmak üzere tarafları ikna etmede başarılı olup olmayacağı G-20 zirvesi sırasında ortaya çıkacak. Başta Obama olmak üzere, Ankara yıllardır beklediği desteği bulursa TSK’nin, ABD ile birlikte da aktif olarak katılacağı hava operasyonuna Kilis-Karkamış’tan karadan topçu atışıyla destek verilmesi planlanıyor. Türkiyenin önceliğini Azez Cerablus hattı oluşturmasına karşın, ABD’nin önceliği ise Rakka ve IŞİD’in Irak’a uzanan gücünü kırmak.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler