W20'den kadınlar için 10 maddelik sonuç bildirisi

W20 Türkiye Başkanı Gülden Türktan, 10 maddelik W20 Zirvesi Sonuç Bildirisi'ni açıkladı.

Yayınlanma: 16.11.2015 - 15:31
Abone Ol google-news

Türktan, yaptığı açıklamada, W20 Zirvesi Sonuç Bildirisi'ne ilişkin bilgi verdi. W20'nin Türkiye başkanlığı döneminde kurulduğunu anımsatan Türktan, çok çalıştıklarını ve bu doğrultuda dünyadaki kadın konusundaki kanaat önderleri ve uzmanlarının takdirini kazanan çözüm önerileri hazırladıklarını ifade etti.

Türktan, cinsiyet eşitliği ve kadınların ekonomik alanda güçlendirilmelerini sağlamanın yanı sıra kadın-erkek arasındaki iş gücü piyasasına katılım farkının azaltılması hedefine ulaşılması amacıyla G20 Liderleri için 9 yöntem ve bu yöntemlerin ölçümü olmak üzere 10 madde hazırladıkları aktardı.

Daha önce kurulmuş olan C20'nin temel kadın hakları ve kadının konumunun temelden yükseltilmesi adına çalışmalar yaptığını belirten Türktan, "W20 ise iş dünyasında kadının konumunun güçlendirilmesi ve yükseltilmesi konusunda çalışma yapıyor. W20 kendi ev ödevlerini yaptı ve 10 maddeden oluşan sonuç bildirisini ortaya çıkarttı. C20 ise kendi cinsiyet programı altında kendi bakış açısından maddeler çıkardı. Dün W20 ile C20 deklarasyonunda örtüşen noktaları içeren bir basın toplantısı yaptık. W20 kadın için bir yol haritası ortaya çıkardı. Bundan sonraki ülkelerin W20 grup temsilcilerinin üzerinde çalışacağı bir yol haritası var. İskeleti kurduk ve ilk ana çatı W20 çalışmasını yaptık" diye konuştu.

Türktan, maddeleri şöyle sıraladı:

Türktan, 10 maddeyi şöyle sıraladı:

- Kadınların ekonomik alanda güçlendirilmelerinin eğitim, istihdam ve girişimcilik arasındaki bağlantıların güçlendirilmesi yoluyla sağlanması

- Sosyal yardımlar (çocuk, yaşlı, hasta ve engellilerin bakımı) için gerekli altyapı mekanizmalarının tesis edilmesi ya da mevcut olanların iyileştirilmesi suretiyle iş ve özel hayat dengesinin desteklenmesi

- Kamu ve özel sektörde yönetici konumlarındaki kadın sayısının artırılması

- Kadınların finansal ve üretim varlıklarına ve piyasaya erişiminin sağlanması

- İş yerlerinde ayrımcılığın ortadan kaldırılması, yasal hakların uygulanması ve fırsat eşitliğinin teşvik edilmesi

- Kadınların ekonomik, sosyal ve politik ağlarının güçlendirilmesi

- Kadınlara ait işletmelerin ve inovasyonun desteklenmesi

- Sürdürülebilir tüketim eğilimlerinin ve yeşil büyümenin oluşturulmasında kadınların öncülüğünün desteklenmesi

- Kadınlar için yeterli sosyal koruma sağlanması ve çalışma şartlarının iyileştirilmesi

- Mevcut verilere ve ampirik çalışmalara dayalı bir izleme mekanizması geliştirmek için G20'nin bir karne geliştirmesi gerekmektedir.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler