Küvezlerde lösemi riski!

Yenidoğan küvezlerine dikkat...

Yayınlanma: 17.11.2015 - 11:01
Abone Ol google-news

 

 

 

Prof. Dr. Nesrin Seyhan, Gazi Üniversitesi’nde yeni doğan küvezlerinde yaptıkları ölçümlerde lösemiye neden olan eşik değerin üzerinde manyetik alan değeri saptadıklarını belirterek,“Manyetik alanlara maruz kalan çocuklarda ilerleyen dönemlerde lösemi görülme olasılığı, diğer çocuklara göre 1.5-2 kat artıyor. AB ülkelerinde kuvözler değişti, bizde yüksek manyetik alana sahip bu kuvözlerin değişmesi konusunda kıpırtı görmedim” diye konuştu.

EMO Mersin Şubesi, Mersin Tabip Odası, Mersin Barosu ve Yenişehir Belediyesi tarafından düzenlenen Elektromanyetik Alanlar ve Etkileri Sempozyumu kapsamında gerçekleştirilen panelde“Elektromanyetik Alanların Çevre ve İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkileri” tartışıldı. Panelde; cep telefonları, baz istasyonları, yüksek gerilim hatları ve trafoların yanı sıra bebeklerin konulduğu kuvözlerden solaryuma ve mikrodalga fırınlara varıncaya kadar günlük yaşam içerisinde elektromanyetik alanların yarattığı sağlık riskleri ve bu maruziyetten korunmak için alınacak önlemler masaya yatırıldı.

Küvezler AB’de değişti Türkiye’de aynı’

Gazi Üniversitesi Biyofizik Bölümü Öğretim Üyesi ve Gazi Üniversitesi Non İyonizan Radyasyondan Korunma Merkezi (GNRK) Direktörü Prof. Dr. Nesrin Seyhan, Gazi Üniversitesi’nde yeni doğan kuvözlerinde yaptıkları ölçümlerde lösemiye neden olan eşik değer üzerinde manyetik alan değeri saptadıklarını kaydetti. Uluslararası Kanser Ajansı’nın, 3 mG üstünü kanser riski yaratan faktör olarak gördüğünü, manyetik alanlara maruz kalan çocuklarda ilerleyen dönemlerde lösemi görülme olasılığının diğer çocuklara göre 1.5-2 kat arttığını söyledi. Seyhan, “Bir bebeğin 1 ay kuvözde kalması halinde, ilerleyen dönemde lösemi riski mi artıyor ya da lösemi yatkınlığına mı yol açıyoruz, sorgulamak lazım. AB ülkelerinde kuvözler değişti, bizde yüksek manyetik alana sahip bu kuvözlerin değişmesi konusunda kıpırtı görmedim” diye konuştu.

Solaryum cihazları 1. Grup kanser yapıcı’

Solaryum cihazları üzerinde de araştırma yaptıklarını dile getiren Seyhan, solaryum cihazlarının ultraviyole radyasyon açısından 2009’a kadar “muhtemel kanserojen” sınıflamasında kabul edilirken, 20095dan sonra “Grup 1 kanser yapıcı” sınıflamasına girdiğini belirtti. Seyhan, “AB ülkelerinde solaryum 18 yaş altına yasaklandı” diye konuştu.

Seyhan, cep telefonlarının elektromanyetik etkilerine daha az maruz kalmak için alınacak pratik önlemleri ise şöyle sıraladı:

Araçta trafik halindeyken cep telefonunuzu kullanmayın. Evde cep telefonu yerine kablolu telefonu kullanın, kalp üzerinde tutmayın, kulaklıkla ya da mikrofonunu açarak konuşun, çocuklar ve yaşlılar gerekmedikçe cep telefonunu kullanmasın. Konuşmadığınız zamanlarda cep telefonunu kendinizden uzak mesafede tutun.Kullanmadığınız zamanlarda, akşam yatarken kablosuz internet ağının modemini kapatın. Dizüstü bilgisayar kullanıyorsanız, bluetoothunu kapatın. Mikrodalga fırın çalışırken, 2 metre uzakta durun. Yatağınızı elektromanyetik alanlardan uzağa koyun.”

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler