Kapatılan intihar dosyasını AYM açtı

Anayasa Mahkemesi, Diyarbakır’da terör nedeniyle göç edip İzmir’e yerleşen ailenin çocuğunun askerden sonra bunalıma girip ortadan kaybolması ve ormanlık alanda asılı bulunmasına ilişkin açılan soruşturmanın intihar diyerek kapatılmasını hak ihlali olarak değerlendirdi.

Yayınlanma: 18.11.2015 - 12:13
Abone Ol google-news

Mahkeme, yeterli delil toplanmadan dosyada takipsizlik kararı verilmesinin hukuka aykırı olduğuna hükmetti. Mahkeme, aileye 20 bin TL tazminat verdi ve kararı dosyayı yeniden açması için İzmir’e gönderdi.

Diyarbakır’da yaşayan Erkek ailesi, yaşadığı köyü 1990’lı yıllarda yaşanan terör nedeniyle terk ederek İzmir’e yerleşti. Nevzat Erkek, polise giderek 1979 doğumlu kardeşi M.E’nin 10 Eylül 2011’den beri kayıp olduğunu, askerden dönmesinden sonra içine kapandığını, her an kandırılabilir bir kişiliğe büründüğünü, kendisinin terör örgütü tarafından götürülmüş olabileceğini anlattı. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, kayıp olayıyla ilgili soruşturma başlatırken, polis de M.E’yi aramaya başladı. Belediyede şoförlük yapan Y.B, kayıp M.E’yi 18 Aralık 2011 tarihinde Aydın-Çeşme otobanı yakınlarındaki ormanlık alanda bir çam ağacına asılı şekilde buldu. M.E’nin cesedi, yerden 3 metre yüksekte asılıydı. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, olayın cinayet değil intihar olduğu gerekçesiyle dosyayı kapattı. 
Ancak Erkek ailesi, savcılığın eksik araştırma yaptığını, yeterli delil toplamadan 2 yıl 7 ay süren soruşturmada takipsizlik kararı verdiğini belirterek olayı Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı. Aile, M.E’nin asılarak öldürülmüş olabileceği ihtimalinin hiç araştırılmadığını kaydetti. Başvuruyu kabul eden Yüksek Mahkeme, “yaşam hakkı kapsamında etkili soruşturma yükümlülüğünün ihlal edildiğine karar verdi. Mahkeme, aileye 20 bin TL manevi tazminat ödenmesine de hükmederken ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden soruşturma yapmak üzere kararın bir örneğini savcılığa gönderdi.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler