Ölüm müzikle geldi

Geçen hafta Paris'te gerçekleştirilen eş zamanlı terör saldırılarında en çok kayıp Bataclan konser salonunda yaşandı. Son 50 yılda müzik dinlemek için konser ve festival alanlarında yaşamlarının yitirenlerin sayısı 500'e ulaşırken, yaralananların sayısı da iki bini buldu.

Yayınlanma: 19.11.2015 - 10:24
Abone Ol google-news

Sevdikleri müzik gruplarını dinlemek için gittikleri konsere alanında yaşamların yitirildiği başlıca facialar:


Bükreş'de yangın

30 Ekim 2015'de Bükreş'de bir diskoda 2011'de kurulan Romen Heaymetal gurubu Goodbye to Gravity'in konserinde, sahnede patlatılan maytapların sünger kaplı kolon ve duvarları tutuşturmasıyla çıkan yangında 51 kişi yaşamını yitirdi, 100 kişide yaralandı. Beş kişilik gurubun iki gitaristi yangın anında , batiristi ve bas gitarcısı kaldırıldığı hastanede, yaşamını yitirdi. Solisti yüzde 45 yanmış halde faciadan kurtuldu. Yangın sonrasında, gece kulübünün üç sahibi tutuklandı. Günler süren protestolar ve gösteriler sonucunda Romanya Başbakanı Victor Ponta ve ilçe belediye başkanı istifa etmek zorunda kaldı.

Sengnam'da ızgara


17 Ekim 2014'de Güney Kore'nin Seongnam kentinde ülkenin ünlü gurubu “ 4 Dakika”nın konseri sırasında açık hava sahnesinin metal havalandırma ızgarasının çökmesi neticesinde 20 metre yükseklikten aşağıya düşün çoğu genç kız 16 kişinin hayatını kaybetti. 11 kişi de ağır yaralandı. Kaza, Asya ülkelerinde oldukça popüler olan müzik grubu '4Minute' konseri sırasında meydana geldi. Kaza ölenlerin, çöken havalandırma ızgarasının üzerinde durduğu öğrenildi.


Belçika'da kasırga

18 Ağustos 2011'de Belçika'da 1985'den beri yapılan rock, pop, elektronik, dans, hip-hop, punk ve heavy metal gibi stilleri kapsayan, açık hava müzik festivalinde "Pukkelpop" de beş kişi ölürken, 140 kişi de yaralandı. Faciaya saatte 170 km. hızla esen kasırganın ağaçları, sahne direklerini, ışık kulelerini çadırların üzerine devirmesi yol açtı. Aynı festivalde 2015'de gaz tüpünün patlaması sonucu beş kişi ağır yaralandı.


İndiana'da sahne çöktü

13 Ağustos 2011 Indiana eyaletinde açık hava konserinin başlamasına dakikalar kala Country müzik topluluğu Sugarland sahneye çıkmak üzereyken şiddetli kasırga nedeniyle sahne çatısının 7 kişi yaşamını yitirirken 58 kişi de yaralandı. Konser platformunun çökmesi üzerine festival kapsamında bütün etkinliklerin iptal edildiği ifade edildi. Olayla ilgili yapılan inceme sonucunda sahneyi oluşturan çeliklerin çapa olarak kullanılan beton bariyerlerin yetersiz olduğu açıklanarak 50 milyon doları bulan dava sonucunda mahkeme tazminatı kabul ederek Festival Güvenlik şirketini suçlu buldu.


Miass katliamı

29 Ağustos 2010'da Rusya'nin Miass şehri yakınlarında düzenlenen 3 bini aşkın kişinin katıldığı “Tornado” punk rock festivaline saldıran 80-100 kişilik Neo- Nazi yanlıların saldırıları sonucunda altısı ağır, 17 kişi ağır yaralandı. Beyzbol sopaları, plastik mermilerle yapılan saldırıyla ilgili olarak güvenlik güçleri bir kişiyi tutukladı Mahkeme sonucunda çete lideri 6 yıl hapse mahkum oldu. Diğer 12 kişi de çeşitli hapis cezası aldı.


Columbus cinayeti

8 Aralık 2004'de müzik dünyasında “ Heavy Metal'in 11 Eylül'ü” olarak adlandırılan olay, ABD'nin Colombus eyaletindeki bir müzik salonunda yaşandı. Metal müzik dünyasının efsanevi isimlerinin başında gelen Dimebag Darrell ve gurubu sahnedeyken, 25 yaşındaki Nathan Gale tarafından kurşun yağmuruna tutulur. Darrel'le birlikte 3 kişi ölür, konserin güvenlik güçleri Gale'yi pompalı tüfekle vururak öldürür. Olayın nedeni tam olarak aydınlanmaz. Ancak iki görüş öne çıkar, biri katilin önceki gurubu dağıtmasından Darrell'i sorumlu tuttuğu ve kendisine ait şarkı sözlerini izinsiz bestelemesi.

Tushino terörist saldırısı

5 Temmuz 2003'de Moskova yakınındaki Tushino hava alanına yakın bir yerde düzenlenen rock festivaline intihar saldırısı düzenleyen iki kadın Çeçen terörist (kara dullar üyesi) 15 kişinin ölümüne en az 60 kişinin de yaralanmasına yol açtı. Teröristlerin festivalin ana merkezi stadyuma girmeleri durumunda ölü sayısının çok daha yüksek olacağı yetkililer tarafından açıklandı.


West Warwick Kazası

20 Şubat 2003'de ABD'nin West Warwick kentinde müzik gurubu “ Great White “ in konseri için bini aşkın müziksever konseri başlamasını beklemekteydi. Grup sahneye çıkmak üzereyken sahnede fişekler, kontrolsüz patlamaya başlar. Seyirciler bunu görsel zenginlik sanarak çılgınca alkışlar. Ancak birkaç saniye içinde sahnenin akustik köpük ve perdelerde tutuşmaya başlar. Çıkan yangın ve izdeham sonucu 100 kişinin ölümüne, 230 kişinin de yaralanmasına yol açtı. Tamamıyla kül olan gece kulübünün yerinde anıt yapılması için açılan kampanya hala sürmekte.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler