Hatip Dicle neden aday olmadığını açıkladı

DEMOKRATİK Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve kapatılan DEP eski Milletvekili Hatip Dicle, Leyla Zana'nın geçersiz sayılan yeminini değerlendirdi, defalarca değiştirilen Anayasada yemin metninin değiştirilmemesini eleştirdi.

Yayınlanma: 20.11.2015 - 13:10
Abone Ol google-news

Milletvekili adayı olmamasının nedenlerinden birinin yemin metni olduğunu belirten Dicle, "Bir yemin metnini 'namus ve şeref üzerine' deyip okuduktan sonra, ondan sonraki icraatlarınız her şeyiniz bunu reddeden bir temeldeyse, ki bugünkü anayasayla, yemin metniyle çelişiyoruz. Bu bana çok zor gelen bir konu olmuştur her zaman" dedi.

HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana'nın TBMM'de milletvekili yemini geçersiz sayılması, 1991'deki yemin krizini hatırlatırken, aynı yemin töreninde Zana ile birlikte milletvekili olan ve yemin krizi ile başlayan süreçte yıllarca cezaevinde yatan DTK Eş Başkanı Hatip Dicle, konularla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Dicle, Türkiye'de 1924 ve daha sonra 1982 anayasalarında tek tipleştirmeye yönelik, bütün farklı etnisiteleri Türkleştirmeye yönelik bir politika izlendiğini ifade etti. Hatip Dicle, "Leyla Zana'nın yemin metnini nasıl okuduğunu tartışmak yerine, ortada çok canlı bir Kürt sorunu varken, bu yemin metninin değiştirilmesi için hiç bir gayretin sarf edilmemesini tartışmanın daha doğru olacağını düşünüyorum" diye konuştu.

'ADAY OLMAMAMIN BİR NEDENİ DE BUDUR'

Hatip Dicle, kendisinin mecliste olması halinde yemin metnini okuyup okumayacağı ile ilgili soruyu şöyle yanıtladı:

"Benim meclise aday olmamamın bir nedeni de budur. Bunu çok seslendirmedim bugüne kadar. Bana hep şu ağır gelmiştir. Bir yemin metnini 'namus ve şeref üzerine' deyip okuduktan sonra, ondan sonraki icraatlarınız, her şeyiniz bunu reddeden bir temeldeyse, ki bugünkü Anayasayla, yemin metniyle çelişiyoruz. Bu bana çok zor gelen bir konu olmuştur her zaman. Ve bu nedenle de aday olmamamın belki çok seslendirmediğim nedenlerinden biri de buydu."

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler