Gizli servis devreye girdi: WhatsApp kayıtları teslim edilecek

PARİS'teki IŞİD'in düzenlediği terör saldırılarından sonra İzmir'de, saç ektirip estetik ameliyatı olmak için beklediği sırada yakalanan Afrika kökenli Fransız vatandaşı Mehdibend Said'le ilgili sır perdesini aralamak için Fransız gizli servisi DGSE, devreye girdi.

Yayınlanma: 20.11.2015 - 15:22
Abone Ol google-news

Suriye'den Türkiye'ye geçip, İstanbul'dan yurt dışına çıkış yapan, iki gün sonra da Gürcistan üzerinden tekrar ülkeye giren Mehdibend Said'i, teslim alacak Fransız istihbaratına, sırların gizli olduğu şifreli WhatsApp kayıtları da teslim edilecek. Said'in ayrıca, 'Cihatçı John' lakaplı Muhammed Emwazi'nin İstanbul'da yakalanan yardımcısı Aine Ledley Davis'le görüşüp görüşmediğinin de yine bu sayede ortaya çıkartılacağı açıklandı.

Fransız gizli servisi DGSE, Türkiye'ye gönderdiği yazıda, ülkeden ayrılıp IŞİD saflarına katılmayı planlayan ve bu nedenle de 'tehlikeli' olduğunu uyarısı yapılan kişilerin listesini gönderdi. Bu listede bulunanlardan Mehdibend Said'in, İzmir'e geldiğinin saptanmasıyla, hem İstihbarat Şube Müdürlüğü hem de Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, araştırma yaptı. Bu incelemeler sonrasında Karşıyaka'da saklandığı adres tespit edilip yakalandı. İzmir'e geldikten sonra polisin kendisini takip ettiğinden habersiz saç ektiren, estetik ameliyat olmayı bekleyen Mehdibend, Fransa vatandaşı olduğu ve Türkiye'de suça karışmadığından kurallar gereği sorgulanamadı. Türkiye'de herhangi bir olaya karışmadığı ve hakkında detaylı bir bilgi olmadığı için de, Mehdibend Said, gönderildiği adliyede, serbest bırakıldı. Mehdibend Said'in kaçmaması için de, polis teslim alıp bu kez İzmir'in Çiğli İlçesi'nde bulunan Harmandalı Mahallesi Göç İdaresi'ne bağlı merkeze yerleştirdi. Said'in, burada özel ekiplerin gözetiminde bulunduğu açıklandı.

FRANSA GİZLİ SERVİS ELEMANLARI, TESLİM ALACAK

Paris'taki bombalı saldırılar sonrasında, teröristlerin diğer bağlantılarını da çözmek için çalışan Fransa istihbaratı DGSE, İzmir'de İstihbarat Şube müdürlüğü yetkilileriyle bağlantıya geçti. Fransız istihbarat ajanlarının, Mehdibend Said'i, önümüzdeki Salı günü teslim alacakları öğrenildi. Bu arada Mehdibend Said'in bağlantılarına yönelik Türk istihbaratın yaptığı araştırmalar sonrasında da önemli ipuçları elde edildi.

İKİ GÜNLÜK SIR GEZİ

Buna göre, Mehdibend Said'in IŞİD saflarında savaştıktan sonra önce Türkiye'ye geçiş yaptı. Ardından İstanbul'da kısa süre kaldıktan sonra kendisine ait turist pasaportuyla yine İstanbul'dan yurtdışına çıkış yaptı. İki gün ülke dışında kalan Mehdibend Said'in, daha sonra ise Gürcistan üzerinden, Hopa sınır kapısından tekrar aynı pasaportla Türkiye'ye giriş yaptığı saptandı. Mehdibend Said'in, iki günlük yurt dışı gezisinde kimlerle buluşup görüştüğü ise saptanamadı.

'CİHATÇI JOHN'UN YARDIMCISIYLA MI BULUŞTU?

Bu arada, Mehdibend Said'in, İstanbul'da yurtdışına çıkmadan önce Cihatçı John lakaplı Muhammed Emwazi'nin burada yakalanan yardımcısı Aine Ledley Davis'le de görüşmüş olabileceği öne sürüldü. Tüm bu sırların, Mehdibend Said'in üzerinde bulunan cep telefonundaki WhatsApp kayıtlarında gizli olduğu ileri sürüldü. Ancak şifreli olan bu kayıtlar, istihbarat birimlerince çözümlenemedi. Halen Türk istihbarat birimlerinin elinde olan bu kayıtların, yine Fransız istihbarat birimlerine teslim edileceği öğrenildi. Fransız istihbaratının da hem bu şifreli görüşmeler hem de sorgu sırasında elde edecekleri bilgilerle, önemli ayrıntılara ulaşacakları ileri sürüldü. Mehdibend Said'in, iki günlük yurtdışı gezisinden sonra Türkiye'ye neden döndüğü, buralarda kimlerle görüştüğü, Paris saldırılarıyla bağlantısının olup olmadığı ve 'Cihatçı John' lakaplı Muhammed Emwazi'nin yardımcısı Aine Ledley Davis'le de görüşüp görüşmediğinin ortaya çıkartılabileceği öne sürüldü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler