Zencani'den altın itirafı

Kapatılan 17 Aralık yolsuzluk soruşturmasının kilit ismi Rıza Sarraf’ın, ‘İranlı reisi’ olarak tanınan ve Tahran’da yolsuzluk suçlamasıyla yargılanan Babek Zencani, dünkü duruşmada Gana’dan yolcu uçağıyla İstanbul’a bir buçuk ton altın getirdiklerini ve bu altını İstanbul’dan Dubai’ye götürdüklerini belirtirken, altının ‘sahte’ çıktığını savundu.

Yayınlanma: 24.11.2015 - 08:22
Abone Ol google-news

Rıza Sarraf'ın ortağı olarak bilinen ve İran’ın petrol parasından 2.8 milyar doları kendi zimmetine geçirdiği iddiasıyla “fesat fil arz” (yeryüzünde fesat işlemek) suçlamasıyla Tahran’daki Devrim Mahkemesi’nde yargılanan İranlı işadamı Babek Zencani’nin duruşmasına dün devam edildi.

20140409 zencani1

Hürriyet’ten İpek Yezdani’nin haberine göre, İran devletini 2.8 milyar dolar dolandırdığı iddiasıyla idam cezasıyla yargılanan İranlı işadamı Zencani’ye duruşmada hakim tarafından “Afrika’dan getirdiğin bir buçuk ton altın nerede?” diye sordu.

Zencani, bir buçuk ton altının Afrika’dan Türkiye’ye, oradan da Dubai’ye nasıl götürüldüğünü şöyle anlattı:

“Afrika’dan A. isimli şahıs bizden beş milyon dolar avans peşin ödeme aldı. Benim temsilcim, iki gözetleme memuruyla birlikte Türkiye’den bir yolcu uçağıyla bir buçuk ton altın almak üzere Afrika’ya gittiler. Afrika’ya gittikten sonra bizi aradılar ve ‘Altınları gördük, Afrika Gümrüğü’nden bu malı çıkartmak için 1 milyon dolar istiyorlar. İzin veriyorsanız malı uçağa yükleyelim’ dediler. Onlara hiç bir belge olmadan 1 milyon dolar ödedik. Altınlar yüklendi. Uçak İstanbul’a geldi. Ancak maalesef A. isimli kişi bu uçağın içinde ‘kaçak yük’ var diye İstanbul polisine bilgi vermiş. İstanbul polisi gümrükte uçağa el koydu ve bizden belgeleri istedi. Biz de elimizde olan belgeleri gümrüğe gösterdik.

Ancak İstanbul Gümrüğü ‘Bu belgelerin aslını istiyoruz’ dedi. Ben de A.’ya ‘Bu belgelerin aslı nerede?’ dedim. ‘Belgelerin aslı için 5 milyon dolar istiyorlar’ dedi. Biz de mecburen 5 milyon dolar daha ödedik. Nihayetinde toplamda 11 veya 12 milyon dolar para ödedik. Gümrük’te fazla para alınmaması için gösterilen belgelere içinde ‘Bu yükler gerçek değil, sunidir’ yazıldı. Ve nihayet yük İstanbul’dan Dubai’ye gitti. Dubai’de yükün sahibi gözüken M. isimli şahıs bizim adamlarımızla birlikte gümrükten yükü çıkarmak için gittiler. Ancak o zaman külçe altın denilen külçelerin üzerine akrilik dökülmüş olduğunu fark ettiler. Daha sonra bu işi yapanlar Afrika’da yakalandı ve (Afrika’da sahte altınları satanlardan) ikisini yakalayıp hapse attılar.”

Halkbank komisyon kesti, Sarraf komisyon almadı

Hakim ayrıca Zencani’ye, İran’daki Parsian Bankası ve Sarmayeh Bankası aracılığıyla Rıza Sarraf’a ait Safir Altın isimli şirkete 445 milyon Euro transfer edilip edilmediğini ve Zarrab’a 12 milyon Euro komisyon ödenip ödenmediğini sordu.

Zencani bu soruyu şöyle cevapladı: “İran Merkez Bankası’nın parası, Parsian ve Sarmayeh Bankaları’nın hesabındaydı. Bu iki banka parayı Türkiye’deki Halkbank’a transfer etmek istediler. Dolayısıyla hem bu iki banka, hem de Halkbank komisyon kesti. Aslında Sarraf komisyon almadı, 12 milyon Euro bankaların kestiği komisyondu.”

17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturması dosyasında, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Başmüfettişi’nin Gana’dan sahte evrakla Türkiye’ye gelen bir buçuk ton altın yüklü uçakla ilgili bilirkişi raporunda, sahte belgelerle Gana’dan Türkiye’ye gelen uçağın ülkeye girişi sağlanamayınca yine sahte belge ile 114 TL’lik bir ceza ile Dubai’ye uçtuğu anlatılmıştı.

Kaynak: Hürriyet / İpek Yezdani


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler