Askeri casusluk savcısı ve 3 hakim açığa alındı

HSYK 2. Dairesi, İstanbul'daki Askeri Casusluk Davası'nda, sanıklar lehine verilen TÜBİTAK raporunu dosyaya koymayan eski İstanbul Başsavcıvekili, Çorum Savcısı Fikret Seçen'i geçici olarak görevden uzaklaştırdı.

Yayınlanma: 24.11.2015 - 22:13
Abone Ol google-news

HSYK 2. Dairesi, İstanbul'daki Askeri Casusluk Davası ile ilgili tamamlanan müfettiş raporunu ele aldı.

Daire, İstanbul'daki Askeri Casusluk Davası'nda sanıklar lehine verilen TÜBİTAK raporunu dosyaya koymayan eski İstanbul Başsavcıvekili, Çorum Savcısı Fikret Seçen'in geçici olarak görevden uzaklaştırılmasına karar verdi.

HSYK 2. Daire Başkanı Mehmet Yılmaz, kararla ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun, 77. maddesinde, "hakkında soruşturma yapılan hakim ve savcının göreve devamının, yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar vereceğine kanaat getirilirse, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca geçici bir tedbir olarak görevden uzaklaştırılmasına karar verilebileceği"nin hüküm altına alındığını hatırlattı.

Yılmaz, Seçen'in de görevde kalmasının, 2802 sayılı yasanın 77. maddesindeki "yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar" vereceği gerekçesiyle görevden uzaklaştırmalarına karar verdiklerini söyledi.

Mehmet Yılmaz, müfettiş raporunda Fikret Seçen'in, İstanbul'daki Askeri Casusluk Davası'nda, TÜBİTAK Bilgem'den gelen ve sanıklar lehine olan raporu, iddianameye ve eklerine koymayıp, emanete gönderdiği, iddianamede değerlendirmediği sonucuna varıldığını anlattı.

TÜBİTAK raporunda, davaya esas teşkil eden CD'yi hazırladıkları iddia edilen sanıkların, CD'nin hazırlandığı tarihte raporlu oldukları ve kuruma gelmediklerinin tespitinin yer aldığını kaydeden Yılmaz, Anayasa Mahkemesinin de sanıkların yaptığı bireysel başvuruda, bu hususa vurgu yaptığını anımsattı.

Yılmaz, aynı nedenle İstanbul'daki Askeri Casusluk Davası'na bakan kapatılan İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi üyeleri Metin Özçelik, Birol Bilen ve Mehmet Ekici'nin de görevden uzaklaştırılmasına karar verdiklerini bildirdi. Üyeler, daha önce de başka iddialar nedeniyle görevden uzaklaştırılmıştı.

SEÇEN HAKKINDAKİ DİĞER İDDİALAR

Fikret Seçen'in ayrıca soruşturma izni olmaksızın, Kartal Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Nurettin Turan'ı, emekli olmadan önce "emekli hakimmiş" gibi gösterip, usulsüz dinlediği gerekçesiyle de görevden uzaklaştırma kararı alındığını kaydeden Mehmet Yılmaz, Seçen'in ayrıca "Dursun Çiçek" isminden hareketle iki ayrı Dursun Çiçek hakkında usulsüz dinleme kararı aldığının tespit edildiğini de belirtti.

Yılmaz, HSYK 3. Dairesinin iki üyesi Mahmut Şen ve Mustafa Kemal Özçelik'in karara muhalif kaldığını kaydetti.

Başkan Mehmet Yılmaz, bugünkü toplantıda ayrıca, Zekeriya Öz'ün sosyal paylaşım sitesi twitterden yaptığı paylaşımlar nedeniyle "Cumhurbaşkanına hakaret" suçundan savunmasının alınmasına karar verildiğini bildirdi.

Yılmaz, yurt dışında olduğu bilinen Zekeriya Öz'ün bilinen son adresi ile avukatına kararın tebliğ edileceğini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler