Rusya krizi sonrası Akkuyu'da kurulacak Nükleer santral truva atına dönüşebilir

Gerilen Türkiye-Rusya ilişkilerinin ardından Akkuyu’da yapım hazırlıkları süren nükleer santral tartışma konusu oldu.

Yayınlanma: 26.11.2015 - 09:56
Abone Ol google-news

Çevre Mühendisleri Odası Çevre Sorunları Araştırma Merkezi Başkanı Baran Bozoğlu, “Rusya, şu anda Türkiye’ye bomba, yani truva atı koyuyor. Şirket santral atıklarını alacağını taahhüt ediyor. Ancak olası anlaşmazlıkta nükleer atıkları almayabilir. O zaman Türkiye’nin çok daha fazla başı ağrıyabilir” dedi.

Nükleer santralın, Türkiye’ye yerleştirilecek bir “Truva Atı” olduğunu belirten Bozoğlu, teknolojisinden yapımınına, işletmesinden güvenliğine kadar hepsinin Rusya’nın elinde olacağını anımsattı.

Bozoğlu, “Bu santrallerin doğru işletilmesi ve yönetilmesi gerekiyor. Güvenliğin her zaman en üst düzeyde olması gerekir. Santralin yapımına karşıyız ancak yapılırsa burada güvenliği yine Ruslar sağlayacak. İki ülke arasında yaşanabilecek en küçük bir sıkıntıda bu güvenlik yumuşatılabilir. Yeterince güvenlik önlemi alınmayabilir. Sağlıklı bir işletme gerçekleştirilmeyebilir. Rusya, adeta şu anda Türkiye’ye bomba, yani Truva Atı koyuyor” diye konuştu.

Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yeşil de, “her şerden bir hayır doğar” diyerek Ruslar tarafından yapılacak santralin iptal edilmesi gerektiğini söyledi. Dışa bağımlı enerjinin önemli riskler taşıdığını, Ruslar tarafından işletilecek nükleer santralin de dışa bağımlı olduğuna dikkat çeken Yeşil, “Bu durumda nükler santralden karşılıklı vazgeçilmelidir. Bu santralin bizimle hiç ilgisi yok. Rusya geliyor anahtar teslim kuruyor ve işletiyor. Bir problem olursa 'çalıştırmıyoruz', 'biz yapmıyoruz' diyebilir. Santrallerin tamamen bir ülkeye ve gruba verilmesi enerjideki dışa bağımlılığın en üst noktasıdır. Bundan sonraki en büyük risk ise doğalgazla çalışan santraller geliyor. Şuanda Türkiye'nin elektriğinin yüzde 47'si doğalgaz santrallerinden elde ediliyor. Buna ithal kömür eklendiğinde bu oran yüzde 63'e çıkıyor. Burada doğalgaz ve kömürü en çok aldığımız yer Rusya. Bu sorunlar göstermiştir ki yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmekten başka çaremiz yoktur. Umarım bu olumsuz olay buna vesile olur” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler