Can Dündar ve Erdem Gül'e tutuklama kararına tepkiler çığ gibi büyüyor

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün tutuklanma kararının ardından tepkiler çığ gibi büyüyor.

Yayınlanma: 26.11.2015 - 16:02
Abone Ol google-news

Sosyal medyanın gündemi MİT TIR'ları haberleri nedeniyle tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilen Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün tutuklanmasının ardından aydın, gazeteci ve sosyal medya kullanıcılarından tepkiler çığ gibi büyüyor.

 

 

Tüses Yönetim Kurulu-Celal Yıldırım

Can Dündar ve Erdem Gül’ün tutuklanması halkın haber alma ve bilgilenme hakkının gasp edilmesidir.
Bu karar Can Dündar ve Erdem gül’ün suçunun ispatı değil hukukun siyasallaştığının ve hukukun bittiğinin itirafıdır
Verilen bu karar ülkemiz siyaset ve basın tarihinde kara bir leke olarak  yer alacaktır.
Bu kararla ifade  özgürlüğü tutuklandı,
Bu kararla adalet tutuklandı
Bu kararla özgürlük tutuklandı
Bu kararla cumhuriyet tutuklandı
Bu kararla hepimiz tutuklandık.

 

Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Yönetim Kurulu

Basına ve Kamuoyunun bilgisine

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün, silah yüklü MİT TIR'ları haberi nedeniyle tutuklanmış olmasını sert bir dille kınıyoruz.
Basın özgürlüğü,düşüncenin özgürce ifade edilmesi,hukukun üstünlüğü bir kez daha  hiçe sayılmıştır.
Türkiye’de düşünce ve ifade özgürlüğü, halkın haber alma ve basın özgürlüğü her gün ayaklar altına alınmakta ve çiğnenmektedir. Evrensel ve demokratik kurallar hiçe sayılmakta ve her geçen gün yazılı ve görsel medyaya,üniversitelere,demokratik kitle örgütleri ve meslek odalarına baskılar giderek artmaktadır.
Yapılan hatalardan bir an önce dönülmesini,tutuklu gazetecilerin özgür bırakılmasını talep eder,her türlü baskı ve şiddetin sona ermesini iç barışın inşaa edilemesini dileriz.
Saygılarımızla
 
İstanbul Üniversitesi Demokratik Üniversite Girişimi
 
Demokratik hak ve özgürlüklere yönelik saldırıların akademideki sancıları, İstanbul Üniversitesi Demokratik Üniversite Girişimi'nin doğmasına yol açmıştır. Bu karanlığın, şiddetin, sınır tanımazlığın dalga dalga kamuya yansıması her geçen gün biraz daha artmış ve bugün bu müdahalenin en ağırlarından biri daha yaşanmıştır. Bu durum karşısında İstanbul Üniversitesi Demokratik Üniversite Girişimi'nin sessiz kalması düşünülemez. Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara temsilcisi Erdem Gül'ün tutuklanması kabul edilemez bir sonuçtur. Gerek uluslararası sözleşmeler, anlaşmalarla gerekse Anayasayla güvence altına alınan düşünce ve ifade özgürlüğü'nün diğer bir boyutu da, haber alma, enformasyon edinme hakkıdır. Bu haklar üzerindeki en ufak bir gölge dahi kabul edilemez. Bu gelişmeyi şiddetle kınıyor ve CUMHURİYET savcılarını ve yargıçlarını gereğini yapmaya davet ediyoruz...
 

Eskişehir Eğitim- Sen: Cumhuriyet Gazetesi'nin yanındayız!

Dün, MİT TIR’ları ve içindeki silahları haber yapan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül, Çağlayan’daki İstanbul Adliyesinde ifadeleri alındıktan sonra tutuklandılar.

Halkın haber alma hakkından ve gerçekleri yazmaktan başka derdi olmayan gerçek gazetecilere, dolayısıyla da kamuoyuna bir mesaj verilmektedir: ben ne dersem hukuktur! , iktidarın borazanı olmazsan, farklı düşünürsen başına her şey gelir!

Can Dündar’ın ; “asıl suçluları değil, bu suçu ortaya serenleri soruşturma konusu yaptılar” ifadeleri gerçeği apaçık ortaya sermektedir. Ortada bir suç değil, halkın haber alma hakkının gereğinin yerine getirmek vardır. Tabi yandaş havuz basınını referans alanlar için bu kavramların bir anlamı olmayacaktır. Şu iyi bilinmelidir ki; gerçeklerin er ya da geç ortaya çıkmak diye bir huyu vardır. Hukukun saygınlığına zarar verenlerin de bir gün hukuka ihtiyaç duyacakları unutulmamalıdır.
Can Dündar ve Erdem Gül, demokrasinin gereği olan bir tavır içinde olmuşlardır. Emek ve demokrasi perspektifini esas olan Eğitim Sen olarak, Cumhuriyet Gazetesi’nin yanındayız. Susmayacağız! İleri demokrasi yalanlarına kanmayacağız! Gerçekleri haykırmaya devam edeceğiz! Durmak yok mücadeleye devam!

 
Çağdaş Gazeteciler Derneği: İnadına Gazetecilik
 
ÇGD, "İnadına Gazetecilik" başlıklı basın açıklaması şöyle;

Halkın doğru haber alma hakkı" çerçevesinde mesleklerinin gereği olarak eleştirel haberler yapan basın yayın kuruluşları çeşitli yollarla cezalandırılmaktadır. Gazete binalarının taşlanması, gazetecilerin sivil faşistlerce darp edilmesi, basın kuruluşlarına el konması, bu cezalandırma sisteminin uygulamalarıdır.

Son olarak bugün iki meslektaşımıza yönelik baskı ve sindirme politikasıyla halkın doğru bilgilenme hakkının önüne geçilmek istenmiştir. Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül, artık herkes tarafından açık açık seslendirilen Recep Tayyip Erdoğan ile AKP Hükümeti'nin terör örgütü IŞİD'e verdiği desteği belgeleriyle kanıtladıkları için yargılanmaktadır. IŞİD'e silah gönderilmesi ve bu örgüte nasıl militan sağlandığına ilişkin süreçleri tartışmasız gerçeklerle kamuoyu ile paylaşan iki gazetecinin haberleri nedeniyle Recep Tayyip Erdoğan ve AKP Hükümeti'nin yöneticilerinin uluslararası mahkemelerde yargılanması gerekirken, tersi oldu ve iki meslektaşımız ağır suçlamalarla hâkim karşısına çıkmak zorunda bırakıldı. Gazeteciler Dündar ile Gül haberlerinden dolayı "Örgüte üye olmadan bilerek ve isteyerek yardım etme", "Siyasi ve askeri casusluk" ile "Gizli kalması gereken bilgileri açıklamak" ile suçlandı.

Haberlerinin "halkın doğru haber alma hakkı" çerçevesinde kaleme alan iki meslektaşımız bugün gündüz saatlerinde ifade vermek için gittikleri İstanbul Adliyesi'nde savcılık ifadelerinin ardından tutuklanma istemiyle akşam saatlerinde İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi.

Gazeteciler Dündar ile Gül'e ilişkin yargılama süreci, Türkiye'yi "Terör örgütlerini destekleyen, onlara silah ve başkaca mühimmatlar gönderen ülke" konumuna getirenlerin yürüttüğü savaş siyasetinin bir parçasıdır. Anlaşılmaktadır ki bu ülkede işini yapan istisnasız herkes Recep Tayyip Erdoğan ve AKP iktidarı tarafından "düşman" olarak görülüp, susturulmak ve hatta yok edilmek istenmektedir.

Karşı karşıya kaldığımız baskılar sadece basına yönelik değildir. Bu baskılar, düşünmeyen, konuşmayan ve hakkını savunamayan antidemokratik bir toplum yaratmak isteyenlerin politikalarıdır.

Çağdaş Gazeteciler Derneği olarak İNADINA GAZETECİLİK diyoruz ve gazeteciler Dündar ile Gül'ün yanında olduğumuzu bildiriyoruz.
 
İTÜ (İstanbul Teknik Üniversitesi) Birliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Serap ÇATALPINAR
 
Gazeteniz Genel Yayın Yönetmeni Can DÜNDAR ve Ankara Temsilcisi Erdem GÜL’ün,halkın özgür ve doğru haber alma hakkını gözeterek yaptıkları gazetecilik görevlerinden dolayı tutuklanmaları kararını doğru bulmuyor, demokrasi mücadelesinde daima yanınızda olacağımızı bilmenizi istiyoruz.

CHP TABAN HAREKETİ
 
Sayın Cumhuriyet Gazetesi Ailesi,
Güzel insanlar Can Dündar ve Erdem Gül  ne yazık ki dik durup basın etik kurallarına uygun haber yapıp, eğilmedikleri için vicdanlı insanların nezdinde güvenilirliğini yitirmişlerce özgürlükleri ellerinden alınmıştır.
Ülkemizdeki hukuk dışılıkları, vicdansızlıkları ve kötülükleri bilimle, akılla açıklamak mümkün değildir. Yaşadığımız coğrafyayı adeta karanlığa gömerek suçlarını gizlemeye çalışanların görüntüsü silinmeye, örtülmeye, gizlenmeye çalışılmaktadır.  Hukuksuzluğa imza atanlar, gerçek dışılıklarla çamur atanlar, iftirada bulunanlar; karanlık dehlizlerde nereye giderseniz gidiniz  ağız kokunuzdan sonunda bulunacak, yargılanacak ve cezalandırılacaksınız.
Cumhuriyet ailesinin yanında olduğumuzu bildirir saygılarımızı sunarız.
 
 
 
 

Can Dündar ve Erdem Gül'e tutuklama talebi

Can Dündar ve Erdem Gül'ün bulunduğu kata giriş yasağı

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler