Barış elçisini katlettiler

Diyarbakır'da dün barışı her zaman önyargısız savunan bir barış elçisi katledildi. Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, dün sabah Dört Ayaklı Minare önünde yaptığı basın açıklamasının ardından uğradığı silahlı saldırıda öldürüldü.

Yayınlanma: 28.11.2015 - 20:33
Abone Ol google-news

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, dün sabah çatışmalarda hasar gören tarihi Dört Ayaklı Minare önünde yaptığı basın açıklamasının ardından uğradığı silahlı saldırıda ensesinden tek kurşunla vuralarak öldürüldü.

Balıkçılarbaşı meydanında polis bir aracı durduktan sonra araçtan ateş açıldı. MOBESE görüntülerine takılan bu görüntülerde, polislerin bir aracı durdurduğu görülüyor. Araç içindekiler, kendilerini durduran polise ateş ediyor. Açılan ateş sonucu polisler yaralanırken, taksinin içindeki saldırganlar taksiden inerek Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin basın açıklaması yaptığı sokağa yöneliyorlar.

Elçi, baro yönetim kurulu üyeleri ve avukatlarla birlikte, dün sabah 10.30’da merkez Sur İlçesi Balıkçılarbaşı Semti’nde, çatışmalarda hasar gören kentin en önemli tarihi miraslarından Dört Ayaklı Minare önünde basın açıklaması yaptıktan sonra saat 11.00 sıralarında Balıkçılarbaşı meydanı tarafından silah sesleri duyuldu. Bu sırada açıklamaya katılan avukatlar ve gazeteciler dağılarak kendilerini yere attı. 1 kişi elinde tabancayla bölgeden koşarak kaçmaya başlayınca, polisler bu kişiye ateş açtı. Bu arada Elçi kanlar içinde minarenin ayaklarının dibine düştü. Elçi’nin vurulduğunu gören sivil polisler bu sırada sokak aralarından silah sesleri gelmesi üzerine karşılık vererek ateş açtı. Bu arada sakallı bir kişinin de elinde tabanca ile sokaktan koşarak kaçtığı görüldü.

Çatışmanın hız kestiği sırada polis, duvar dibine sığınan gazetecilere dipçiklerle saldırdı.

 

Baro ‘suikast’ dedi

Çatışmanın bitmesiyle Elçi’nin cenazesi Selahattin Eyyübi Devlet Hastenesi’ne kaldırılırken, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne götürülen polislerden Ahmet Çiftaslan kurtarılamayarak şehit oldu. Diyarbakır Barosu’nun twitter hesabından yapılan açıklamada, “Baro Başkanımız Av. Tahir Elçi suikast sonucu öldürülmüştür” denildi.

 

Ensesinden tek kurşunla

Elçi’nin yapılan ön otopsi raporuna göre ensesinden giren tabanca kurşununun sol gözünden çıktığı belirtildi. Raporda Elçi’nin uzak mesafeden vurulduğu belirtildi.

Al Jazeera internet sitesi ise, Mehmet isimli bir görgü tanığının anlatımlarına yer verdi. Görgü tanığı, iki kişinin, Balıkçılarbaşı tarafından gruba doğru silah sıkarak yaklaştığını belirterek, “Balıkçılarbaşı tarafından biri silah sıka sıka bu alana doğru geldi. Arkasında bir kişi daha vardı” dedi. Görgü tanığı, bu sırada silah sıkan iki kişinin geldiği yönün tersinden de uzun namlulu silahlarla ateş açıldığını söyledi. Elçi’nin de bu yönden gelen kurşunla, ensesinden vurulduğunu belirtti. Görgü tanığı, “Elçi yere düşerken elini beline götürdü kendi silahını çıkarmak için. Silahını çıkardı ama yere düştü, kullanamadı” diye konuştu.

 

Savcılık heyetine saldırı

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, bir başsavcı vekili, 2 cumhuriyet savcısı ve baro yönetim kurulu üyeleriyle birlikte, olay yeri incelemesi için bölgeye gitti. Başsavcı olay yerinde inceleme yaptığı sırada, sokak aralarından otomatik silah ve roketatarla saldırı yapıldı. Bu sırada güvenlik önlemi alan polis zırhlı aracı geçerken, yola tuzaklanan bombanın uzaktan kumandayla patlatılması sonucu araçtaki 2 polis memuru yaralandı.

 

Sur’da yasak

Diyarbakır Valiliği de konuyla ilgili olarak saat 13:00 sıralarında yazılı bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada “Güvenlik görevlilerimize saldırıda bulunulmuş; (...) Olay sırasında ve akabinde aynı yerde meydana gelen çatışmada, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi hayatını yitirmiştir” denildi. Sur’da sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

 

Cizre’de yas

Elçi için memleketi Cizre’de yas var. Nur Mahallesi’nde bulunan abisinin evinde toplanan akrabaları, üzüntülerini ağıtlar yakarak gösterdi. Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi de devletin bu olayı en ince şekilde soruşturması gerektiğini belirterek. “Biz çevre baroları olarak olayın takipçisi olacağız” dedi.

 

Bugün uğurlanacak

Elçi için bugün ilk tören saat 10.00’da Koşuyolu Parkı’ndaki İnsan Hakları Anıtı’nın önünde düzenlenecek. Kayıp yakınlarının eylem yaptığı anıtın önündeki törenin ardından Elçi’nin cenazesi Yeniköy mezarlığında toprağa verilecek.

 

Son sözleri 'barış' oldu

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, öldürülmeden önce Diyarbakır’ın Sur İlçesi Balıkçıbaşı semtindeki çatışmalarda zarar gören tarihi Dört Ayaklı Minare önünde basın açıklaması yapıyordu. Elçi basın açıklamasında “Tarihi Dört Ayaklı Minare insanlığa sesleniyor. ‘Beni ayağımdan vurdular, ne savaşlar ne felaketler gördüm ama böyle ihanet görmedim’ diyor bize” diyerek, insanlığın bu ortak mekanında silah, çatışma, operasyon istemediklerini belirtmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler