Yoldan geçeni yargılıyorlar

Gezi yargılaması salonlara sığmıyor. İzmir'de Gezi'ye katıldıkları gerekçesiyle yargılanan 94 kişinin davası 'salon yetersizliği' gerekçesiyle yer değiştirdi. Duruşmada, polislerin karakolun önünden geçeni, yakında kahvaltı edeni bile gözaltına aldığı ortaya çıktı.

Yayınlanma: 09.12.2015 - 12:12
Abone Ol google-news

İzmir'de Gezi eylemlerine katıldıkları gerekçesiyle 2 yıl hazırlıktan sonra yalnızca tek sayfalık iddianameyle haklarında dava açılan 94 kişi, 6 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor. Davanın dünkü duruşmasında “karakolun önünden geçen”, “karakol yakınında kahvaltı eden” kişilerin bile dosya kapsamına alındığı ortaya çıktı.

Gezi davası salonlara sığmıyor. Davanın son duruşması, “salon yetersizliği” nedeniyle 24. Asliye yerine, 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde gerçekleştirildi. Sanıklar, iddianamede yer aldığı gibi herhangi bir kişiye ya da kamu malına zarar vermediklerini, suç işlemediklerini kaydetti. Kolluk kuvvetlerinden şiddet gördüklerini, asıl suçun kendilerine karşı işlendiğini vurgulayan sanıklar, herhangi bir parti ya da örgüte de üye olmadıklarını belirtirken, “Gezi'ye kendi irademizle katıldık” dedi.

AKP iktidarının böylesi davalarla insanları haklarını aramaktan vazgeçirmeye çalıştığını belirten sanık avukatlarından Oktay Uysal, “Bu dosya kapsamında suçlananların çoğu Kantar Polis Karakolu'nun önünden geçerken gözaltına alınan kişiler. Olaylar yatıştıktan sonra karakolun yanındaki iskelede kahvaltı yapanları gözaltına alıp dosyaya koymuşlar. Müvekkillerimiz, 'Olay bitti, biraz da biz insan götürelim' düşüncesiyle gözaltına alınmış kişiler. Dosyadaki kişilerin büyük bölümü, herhangi bir sivil toplum örgütünde bile örgütlü olmayan kişiler. Bazıları, ailesindeki bireylere bir şey olup olmadığını araştırmak, merakını gidermek için gelenler. İktidar, bu davalarla baskı ve sindirme politikasını sürekli gündemde tutmayı amaçlıyor” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler