Saray'ın sırrını açıklayan dört yıl yatacak

‘Şeffaf devlet’ diyerek, yeni adımlar atılacağını söyleyen AKP iktidarı, şimdi devlete ‘Sır zırhı’ geçiriyor.

Yayınlanma: 14.12.2015 - 08:46
Abone Ol google-news

Hazırlıkları devam eden yasa taslağına göre, devlet sırrı ‘’Açıklanması veya öğrenilmesi, devletin dış ilişkilerine, milli savunmasına ve milli güvenliğine zarar verebilecek; anayasal düzeni ve dış ilişkilerinde tehlike yaratabilecek ve gizli kalması gereken bilgi ve belgeler’’ olarak tanımlanıyor. Her türlü veri ile yazılı ya da basılı, dosya, etüt evrak, mektup, program, talimat, harita, kroki, plan, film, fotoğraf, teyp ve video kaset ile disk için ‘Sır’ kararı alınabilecek.

ŞEFFAFLIKTAN?‘SIR’ YASASI’NA

Sözcü'den Emin Özgönül'ün haberine göre; AKP?iktidarı ‘şeffaflık’ vaadinden ‘sır’ yasası ile vazgeçti. Devlet sırrı niteliği taşımayan ancak açıklanması veya öğrenilmesi halinde ülkenin ekonomik çıkarlarına, istihbarata, idari ya da adli soruşturma ve kovuşturmaya zarar verebilecek nitelikteki bilgi ve belgeler de bu kapsama alınacak ve ‘gizli’ olarak kabul edilecek. Bilgi ve belgelere ‘Devlet sırrı’ niteliği verme yetkisi ise bir kurulda olacak. Kurul, Başbakanlık, Adalet, Milli Savunma, İçişleri ve Dışişleri bakanlıklarının müsteşarlarından oluşacak. Neyin sır olup olmadığına bu 5 kişi karar verecek.

AK?SARAY?KARAR VERECEK

Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Bakanlar ve Milli Güvenlik Kurulu, görev alanlarındaki bilgi ve belgelere ‘Devlet sırrı’ niteliği verilmesini kuruldan isteyebilecek. Cumhurbaşkanlığı’na ait bilgi ve belgelerin niteliğinin belirlenmesi ve talep halinde mahkemelere gönderilip gönderilmeyeceğine ise Cumhurbaşkanı karar verecek. Devlet sırrı niteliği süreli veya süresiz olarak verilebilecek. Süreli belge ve bilgiler için ‘Sır’ niteliği 50 yıl olacak. Bu süre, 5 kişilik kurul tarafından değiştirilebilecek ya da kaldırılabilecek.

MAHKEMELERDEN DE GİZLENECEK

Mahkemelerce talep edilen ve ‘Devlet sırrı’ niteliği taşıyan bilgi ve belgelerin gönderilip gönderilmeyeceğine de 5 kişilik Kurul karar verecek. Hukuki itiraz halinde ise son karar, Başbakan ile Adalet, İçişleri, Dışişleri, Milli Savunma bakanlarının olacak. Sır olmayan ancak ‘gizli’ ibaresi taşıyan belgeler ise mahkemelere gönderilecek. Ancak bazı hallerde gerekçe gösterilerek kısıtlanabilecek. Yasa taslağına göre, sır niteliğindeki bilgi ve belgeleri yetkisiz kişilere veren veya açıklayanlar ile koruma yükümlülüğüne aykırı hareket edenler, TCK’nın 258’inci maddesi uyarınca 1-4 yıl arasında hapse mahkum edilecek. Suç basın-yayın ve internet yoluyla işlenirse ceza yarı oranında artırılacak.

İFŞA?EDENE?4, YAZANA?6 YIL

Hazırlanan tasarının ayrıntılarına göre “Devlet Sırrı Kanunu’’ ile her şey, 76 milyondan gizlenebilecek. Mahkemelerin talepleri bile reddedilecek. Neyin sır olup olmadığına ise bakanlık müsteşarlarının katılımıyla oluşturulacak 5 kişilik heyet karar verecek. Sırrı ifşa eden 4, yazan ise 6 yıl hapis cezasına mahkum edilecek. Her türlü veri için ‘’Sır’’ kararı alınabilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler