Can Dündar'dan manifesto gibi savunma: Bilal Erdoğan'ın üstüne alınmasını anlamadım

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar, 25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturması fezlekesi ile ilgili yazı dizisi nedeniyle hâkim karşısına çıktı. Bugün üç davadan birden yargılanan Dündar, mahkemede tarihi bir savunma yaptı.

Yayınlanma: 16.12.2015 - 20:03
Abone Ol google-news

Adana’da Ocak 2014’te durdurulan ve Suriye’ye insani yardım taşıdığı iddia edilen ancak silah taşıdığı ortaya çıkan MİT TIR’ları ile ilgili haberinden dolayı tutuklanan gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar bugün İstanbul Adliyesi’nde hâkim karşısına çıktı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Dündar hakkında 25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturması fezlekesi ile ilgili haberleri nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, oğlu Bilal Erdoğan ve soruşturmanın diğer şüphelilerinin şikâyeti ile soruşturma başlatmıştı.

Mahkeme heyeti Can Dündar'a yazı dizisindeki bilgileri nereden aldığını sordu. Can Dündar da "Açık kaynaklardan bilgileri edindik. Yazıları açık kaynaklardan bilgilerle yazdım. Eğer fezleke gelirse ne kadarının doğru olduğunu görürüz" diye yanıt verdi. Mahkeme, Can Dündar'ın 'fezleke gelsin' talebini reddetti.

Davanın devam etmesi yönünde karar veren mahkeme heyeti davayı 3 Şubat 2016 saat 11.00'e erteledi.

CAN DÜNDAR'DAN TARİHİ SAVUNMA

CAN DÜNDAR: ŞİKAYET EDENLERE TEŞEKKÜR EDİYORUM

Dündar daha sonra Recep Tayyip Erdoğan, Bilal Erdoğan, Binali Yıldırım, Cengiz Aktürk, Usame Kutub, Abdulkerim Çay, Hasan Doğan, Muaz Kadı ve Yasin El Kadı'nın açtığı dava için hakim karşısına çıktı. Can Dündar sözlerine davayı açanlara teşekkür ederek başladı.

İŞTE CAN DÜNDAR'IN MAHKEMEDEKİ SAVUNMASI

Bu vesileyle Türkiye tarihi açısından çok önemli dosyanın yeniden gündeme gelmesi sağlanmış oldu. Şikayet ettikleri için teşekkür ediyorum.

Bu yargılamayı 17 Aralık'a denk getirdiyse ona teşekkür ediyorum. Hakkaten tarihi bir tesadüf değilse, özellikle ayarlandıylsa bu benim açımdan çok yararlı oldu.

Bugün 17 Aralık. Sokakta bir yurttaşı çevirip günün anlamı sorsanız, heralde size benim yazı dizisinde anlatmak istediğim şeyi anlatacaktır.

Türkiye'nin başbakanının ve 52 kişinin hakkında açılmış soruşturma dosyasının sonuçlandığı günün tarihi bugün. Böyle özel bir günde bu dosyayı huzurunua getirmekten sevinç duydum.

Başta şunu söylemek isterim; ben hayatımda kimseye hakaret etmedim. Okuduğum yazılarda bir hakaret unsuru görmüyorum.

İddianamede neyin hakaret olarak algılandığından bahsedilmemiş. Şu sözcük bize hakarettir denmemiş. Hatta biraz önce ertelediğiniz davada tekrar baktım, kimsenin ismi geçmiyor.

Burada neyin ben hakaret algılandığını anlamadım. Bilal Erdoğan'ın üstüne alınıp neden şikayetçi olduğunu anlamadım.

Cengiz inşaatın sahibinin "A.. koyayım" lafı hakaret değil, benim yolsuzluk iddialarını yazmam hakaret olarak algılanıyor. Bu iddialar dünyanın her yerinde haberdir.

Bir ülkede dürüstler, usulsüzlük yapanlar kadar cesur olmalıdır.

Gazeteci belge ve bilgiler varsa ve yazmıyorsa o zaman suçlu durumuna geçecektir.

Ara karar tanıkların dinlemesi için 19 Şubat'a ertelendi.

"PARAYLA BİRLİRKİŞİ AYARLAMAK HABER DEĞİL MİDİR?"

Bu konuşmaların sonunda iş adamlarından biri "Elhamdülillah iyi oldu" şeklinde ibarede bulunmaktadır. Ancak burada bir sorun vardır. Buranın TOKİ aracılığıyla bir şekilde, hukuki işlerin tamamlanması gerekmektedir.

Bu durumda da zemini sağlam olduğu halde Çevre Bakanlığı'nın devreye girmesi sağlanmakta ve söz konusu arazi bölümü, dönüşüm yasası kapsamına alınmaktadır.

Hatta denilebilinir ki; aç gözlülük öylesine fazladır ki; bu arazinin üzerinde bulunan Etiler Polis Okulu'nun taşınacağı, Çatalca'daki yeri de söz konusu iş adamları almak istemektedirler. Bunun üzerine ilgili bakan, ben bunu neye göre yapacağım diyerek serzenişte bulunmakta ve hatta konuşmanın bir yerinde bizi asarlar şeklinde ifadeler kullanmaktadır. Bunlar fezlekede mevcuttur. İşte bu durum bir haber değilse nedir? Tarafımdan bunlar haberleştirilmiştir.

Yine İzmir'in Urla ilçesinde başbakan için bir yazlık planlanmaktadır. Ancak bu yazlığın yapılacağı alan SİT alanıdır. Devreye Kültür Bakanı sokuluyor. Gerekli işlemler yerine getiriliyor. Ancak bakan, bir konuşmasında oradaki bir takım eski eserleri kaldırdığını söylüyor. Duvarın ne olacağını soruyor. Burada da bilirkişiye gidiliyor. Yine fezlekeye isimleri yansıyan bilirkişilere çok fazla para istediklerinden dolayı eleştiriler yöneltiliyor. Neticede parayla bilirkişi ayarlama bir haber değil midir? Ya da bu haberi yapmak mı suçtur, yapmamak mı suçtur?

Gündeme gelen dizideki bir diğer olay, havuz medyasının oluşumuna yöneliktir. Buna dair bilgiler de fezlekede mevcuttur. İki yayın grubu alınmak isteniyor. Bu konuda çeşitli iş adamlarıyla görüşmeler yapılıyor. Hatta görüşmelerden sonra ödenmesi gereken paranın 2,5 milyar dolar civarında olduğu anlaşılınca, bu işin Binali bey gitmeden halledilmesi gerektiğini işadamları kendi aralarında konuşuyorlar çünkü 3 milyar euroluk bir hava alanı ihalesinden söz ediliyor. Yani havuz medyasına katkıda bulunan, para ödeyen iş adamlarının yeni kurulacak hava alanında ihale alarak bu açığı kapatacakları konusunda görüşmeler var, yine paraların nasıl ve ne şekilde nakledileceği konusunda iş adamlarının kendi aralarında yaptıkları konuşmalara ait bilgiler fezleke kapsamına yansımaktadır. Kanaatimce bu da haberdir.

"BİZ BU MİLLETİN A.... KOYACAĞIZ" DİYENİN YARGILANMASI GEREKİRKEN, BEN HAKARETTEN YARGILANIYORUM

Sonuçta yöneltilen iddialar ağırdır. Hatta duruşma salonunda bulunanları tenzih etmek kaydı ile; fezlekeden bazı ibareleri okumayı utanarak da olsa uygun buluyorum. Bazı işadamları kendi aralarında birbirlerine ne kadar para ödenmesi konusunda talimat verildiği konusunu konuşmaktadır. Konuşmanın bir yerinde iş adamlarından bir tanesi, "biz bu milletin a... koyacağız" şeklinde bir ibareti kullanmakta beis görmemektedir. İşte biz tam olarak bunun için buradayız.

Bunu söyleyen, bu şekilde davranan bir iş adamının hakaretten yargılanması gerekirken, burada bunları gündeme getiren ben hakaretten yargılanıyorum. Fakat bir er ya da geç bunların ortaya çıkacağını, yine bu çatı altında gerçekten millete az önce bildirilen ibareleri reva görenlerin yargılanacağını ve hatta o zaman bu hakaret davasına da gülüyor olacağımızı düşünüyorum.

Can Dündar'ın yargılanmasına MHP'li Vural'dan tepki: Yavuz hırsız ev sahibini bastırıyor

Çağlayan Adliyesi'nde yüzlerce kişi Can Dündar'a destek için toplandı - VİDEO

Can Dündar'a destek veren CHP'li milletvekillerinden açıklama

ÇAĞLAYAN'DAKİ '25 ARALIK DİZİSİ' DAVASI VE ÖNCESİNDE DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR

SAAT 13.20 Mahkeme heyeti davanın devam etmesine karar verdi. Bir sonraki duruşma 3 Şubat 2016 günü saat 11.00'de görülecek.

SAAT 13.15 Mahkeme heyeti 17-25 Aralık fezlekelerinin getirilmemesine karar verdi.

SAAT 13.00 Hakim Can Dündar'a bilgileri nereden bulduğunu ve ne suretle köşesine taşıdığını sordu. Can Dündar bu soruya şu yanıtı verdi:

Açık kaynaklardan bilgileri edindik. Yazıları açık kaynaklardan bilgilerle yazdım. Eğer fezleke gelirse ne kadarının doğru olduğunu görürüz.

SAAT 12.20 'Tekzip yayınlamama' davasında Can Dündar için beraat kararı çıktı.

SAAT 12.15 Mahkeme salonunun açık kapısından dışarıdaki destek sloganları duyuluyor; Direne direne kazanacağız.

SAAT 12.05 Can Dündar alkışlarla duruşma salonuna girdi

Can Dündar alkışlarla duruşma salonuna girdi - VİDEO

SAAT: 11.45 Saat 11.00'de başlaması gereken duruşma 45 dakika geçmesine rağmen başlayamadı. Duruşma salonu önünde bekleyiş sürüyor.

SAAT: 11.15 Davayı izlemek için duruşma salonuna girmek isteyen CHP'lilerin büyük bölümü dışarıda kaldı.

SAAT 11:00 Çok sayıda kişi duruşma salonuna girmek istiyor. Duruşma öncesinde CHP'li milletvekilleri, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Cumhuriyet çalışanları ve gazetecilerin aralarında bulunduğu çok sayıda kişi destek için adliyede toplandı.

SAAT 10:45 Çağlayan'daki İstanbul Adliye Sarayı'nda görülecek dava için büyük bir kalabalık mahkeme salonunun kapısı önünde...


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler