MİT, istediği araca anında el koyabilecek

TBMM İçişleri Komisyonu’nda kabul edilen MİT teklifinden çarpıcı bir detay çıktı. Tüm kamu kurum ve kuruluşları ile özel kuruluşların ellerindeki her türlü malzeme, ekipman, teçhizat ve cihaza el koyma yetkisi verilen MİT, isterse emniyetin elinde bulunan tüm dinleme araç ve malzemelerine de el koyabilecek.

Yayınlanma: 25.02.2014 - 15:57
Abone Ol google-news

MİT son günlerde emniyetin elinde bulunduğu dile getirilen ve kontrolsüz dinlemelere kaynaklık ettiği iddia edilen mobil dinleme araçlarını Türkiye’nin herhangi bir yerindeki istihbarat faaliyeti için ihtiyaç gösterip alabilecek. MİT mensupları ayrıca, Hollywood filmlerinde FBI’ın yaptığı gibi sokaktaki vatandaşın ve taksicinin arabasına, “gizli görev” diyerek el koyabilecek. Bu talebi karşılamayan vatandaş, MİT’in görevlerini engellediği gerekçesiyle 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanacak. Gerekçe ise, MİT’in faaliyetlerini kolaylaştırmak olarak açıklandı.  


Komisyonda tartışma yarattı

Bu konu, TBMM İçişleri Komisyonu’nda da tartışma yarattı. Milliyet'ten Önder Yılmaz 'ın haberine göre, CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, hükümete, “Bir MİT elamanı gelip yolda taksi şoföründen aracını alacak. MİT hizmetinde kullanıldığı için sorumluluk doğmayacak. Bu doğrudan özel mülkiyete ve seyahat özgürlüğüne el koymadır. Korkunç bir detay bu. Bir de bunu bu hükümle genel yetki haline getiriyorsunuz. Hadi aracı verdi. Adam MİT mensubuyum diye aldı gitti. Araçtan haber yok. Kime başvuracak, kime soracak şikayet edecek belli değil. Kaldı ki, kendini MİT mensubu olarak tanıtıp bu işleri hırsızlık ve çıkar için kullanabilecek bir ortam doğar” dedi. Güler’e yanıt veren teklif sahibi Çankırı Milletvekili İdris Şahin ise, “Bu bir sıradan örnek” dedi. Şahin, bir taksicinin bir yolcuyu taşımaktansa milli güvenlik gereği bu ülkeyi tercih edeceğine inandığını söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler