Haklılığını 12 yıl sonra kanıtladı

12 yıl önce kredi kartı çıkarmak için gittiği bankada, adına şirketler kurulduğunu ve kredi kartları çıkarıldığını öğrenen İzmirli aşçı Turgay Tezel sonunda mağduriyetini kanıtlayabildi.

Yayınlanma: 01.01.2016 - 10:05
Abone Ol google-news

İzmirli aşçı Turgay Tezel’in, filmlere konu olabilecek bir hikayesi var. 39 yaşındaki Tezel, 12 yıl önce kredi kartı çıkarmak için gittiği bankada, adına şirketler kurulduğunu ve kredi kartları çıkarıldığını öğrendi. O günden beri mağdur olduğunu ispat etmeye çalışan Tezel'in banka hesaplarına el koyuldu. Sahte şirketler sebebiyle 567 bin lira kredi kartı ve vergi borcu görünen Tezel, mağduriyetini 12 yıl sonunda kanıtlayabildi. Şimdi ise mağdur olduğu yıllar için maddi ve manevi tazminat davası açmaya hazırlanıyor.

KREDİ KARTI BAŞVURUSU YAPMAYA GİTTİ, GERÇEĞİ ÖĞRENDİ

Bir otelde aşçı olarak çalışan 39 yaşındaki Turgay Tezel'in, 2004 yılında kredi kartı başvurusunun ardından hayatı altüst oldu. 12 yıldır mağduriyetini ifade etmeye çalışan Tezel'in, nüfus cüzdanı fotokopisiyle hazırlanan sahte kimliklerle adına kredi kartları çıkarılmış ve şirketler kurulmuş. İşyerine gelen polisler yüzünden işini kaybetmiş, açtığı davaların birçoğuna takipsizlik verilmiş. Hesapları bloke olan ve evinden çıkamaz duruma gelen Tezel, gerçeğin ortaya çıkarılması ve mağduriyetinin giderilmesi için yıllarca mücadele ettiğini söylüyor.

ADINA ŞİRKET KURULMUŞ

Başına gelenleri, 2004 yılında kredi çekmek için gittiği bankada öğrendiğini anlatan Tezel, "Adıma düzenlenmiş kimlikle kredi kartı almışlar. Borçlardan dolayı evime hacizler geldi. Burhaniye ve Antalya'da çek senet düzenleme ve araç satışı yapıldığını öğrendim. İtirazlarda, suç duyurularında bulundum. En son 17 Nisan tarihinde bankaya hesaplarımı kontrol etmek için gittiğimde, hesaplarımın bloke edildiğini öğrendim. Şirket kurulmuş adıma, 567 bin TL borcum varmış. Şirketim olsa ne işim var aşçılıkta?" diye şaşkınlığını ifade etti.

''İŞİSİZ KALDIM, ZORLUKLAR ÇEKTİM''

Çözüm yolu bulamadığı zamanlarda intiharı bile düşündüğünü söyleyen Turgay Tezel, çektiği sıkıntıların ardından aklanmasına çok sevindiğini belirtti. Bundan sonra ise mağdur olduğu yıllar için hukuk mücadelesi başlatacağını ifade eden Tezel, “İnsan yeniden doğmuş gibi oluyor, çünkü 12 senedir çektiğim eziyetten, avukatım sayesinde düzlüğe çıktım. İnanıyorum ki bundan sonraki yaşantım daha iyi geçecek ama bu zamana kadar çekilen acıların karşılıksız kalmayacağına inanıyorum. Bu, emsal teşkil edebilir. Benim gibi mağdur insanların ne çok zorluklar çektiğini anlıyorum. Allah, kimsenin başına böyle bir şey vermesin ama 12 sene acı çektim. Çektiğim zorlukları bana yaşatan kişilerin cezalarını çekmesini istiyorum. 12 sene var ortada; işsiz kaldım, zorluklar çektim, her şeyi düşündüm. Bu kişilerin de cezasız kalmamasını istiyorum.” dedi.

12 YILLIK MAĞDURİYET İÇİN HUKUK MÜCADELESİ BAŞLATACAK

Av. Erdoğan Kabasakal ise, “Tezel'in kimlik bilgileri çoğaltılmış, üstüne şirket kurulup müdür yapılmış. Zaman kaybetmeden başvurularımızı yaptık. Karşıyaka Vergi Dairesi, talebimizi reddetti. Bunun üzerine Gelir İdaresi Başkanlığı'na başvurduk. 60 gün içerisinde cevap gelmedi. Bizim talebimizin doğruluğu, kesinliği bilirkişi raporlarıyla sabitti. İzmir İdare Mahkemesi'nde davamızı açtık, bütün delillerimizle birlikte hukuk yoluna yöneltik. Süresi geçmesine rağmen 6 ay sonra Gelir İdaresi Başkanlığı bize cevap verdi. Söz konusu yazıda, zaten benim araştırmalarım sonucu şirketin aslında usulsüz devir işlemleriyle devrettiğinin tespit edildiğini belirten bir açıklama gönderdi. Tam 6 ayda sıkıntıyı köküne kadar çözdük. Turgay Bey'in maaşına haciz gelmişti, o kalktı. Bankada çok cüzi miktarda parası mevcuttu. Tüm bu sıkıntılardan bir anda sıyrıldı. Kesilen tüm paralarını aldık, kendisine iade edildi. Aksaklıklar giderildi. Kendisi şu anda düzlüğe çıktı ama bir insanın 11 senedir, 12 senedir, 28 yaşında başlayıp 39 yaşına gelesiye kadar ayağına bir pranga takarsanız, bunun bir karşılığı olmalı diye düşünüyoruz. Bu konuda hukuk yoluna başvuracağız. Öncelikle bu işlemi yapan noter ve vergi dairesi başta olmak üzere maddi manevi tazminat davası açmaya hazırlanıyoruz. Bu zarar ve ziyanın bir şekilde giderilmesi gerekiyor, bunun için de elimizden gelen herşeyi yapacağız.”

Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan mahkemeye gelen cevap:

“Söz konusu vergi tekniği raporunda, Turgay Tezel'in kim veya kimler oldukları tespit edilemeyen bazı kişilerce, kimlik bilgileri kullanılarak düzenlenen sahte nüfus cüzdanı ile anılan mükellef şirketin devir alındığının belirtilmesi nedeniyle ilgili Vergi Dairesi müdürlüğünce bahsi geçen kişi adına yapılan hisse devir işlemlerinin yok sayılarak, şirketin ortaklık durumunun hisse devri yapılmasından önceki hale dönüştürülmüş olup şirket ortaklığından dolayı Turgay Tezel adına düzenlenen ödeme emri ve haciz evrakları iptal edilmiştir.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler