Montaj raporları sahte

John Marshall Studios ve Kaleidoscope Sound şirketleri, Başbakan Erdoğan ile oğlu arasındaki telefon konuşmalarının montaj olduğuna dair rapor hazırladıkları yolundaki iddialara sert tepki gösterdi.

Yayınlanma: 27.02.2014 - 21:38
Abone Ol google-news

Star gazetesi önceki günkü ilk baskısında, Başbakan Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında geçen ses kaydının "montaj" olduğunu ispatlamak için, Amerika'da yaptırıldığını iddia ettiği raporu manşet yaptı. "Böyle montajladılar" manşetini atan Star, şehir baskısında ise yanı manşet üzerinde değişikliğe giderek referans verdiği şirketlerin ifadelerini ve rapor olarak sayfalarında yer verdiği düzmece belgeleri haberden çıkardı. Star, "ABD'deki iki ses labortuvarı pararlel yapının saldırısını deşifre etti" diyerek verdiği haberde referans gösterdiği John Marshall Studios ve Kaleidoscope Sound şirketlerinin ifadelerini şehir baskısından çıkardı. Star, John Marshall Studios şirketinin "Belli noktalar değiştirilmiş. Bariz montajlanmış" dediğini, Kaleidoscope Sound şirketinin ise ses kayıtlarını "Kesinlikle tutarsız. Değiştirilmiş sesler var" şeklinde ifade ettiğini vermişti. Hükümete yakınlığı ile bilinen haber siteleri de 2 şirkete ait olduğu öne sürülen bir antetli kağıt ve kartvizitten yola çıkarak konuşma kaydının montaj olduğu yönünde yayınlar yaptı.

Bu gelişmeler üzerine her iki şirketten de açıklama geldi. John Marshall Studios, böyle bir rapor vermediğini, haberde görülen antetli kağıdın ve kartvizitin de kendilerine ait olmadığını açıkladı. Antetli kağıdın ve üzerine tutuşturulan kartvizitin de kendileriyle alakalı olmadığını belirten şirket böyle bir rapor hazırlamadıklarını belirterek "Bu bariz sahtekârlığı yayınlayanlar kendisinden utansın" açıklamasında bulundu.

Kaleidoscope Sound ise kendilerine sadece bu seste montaj olup olmadığının sorulduğunu ve sadece bu soruya bariz montajların olduğu şeklinde cavep verdiklerini belirtti.

 

Bilal'in cihazından

Ses kaydıyla ilgili olarak ABD'li dijital güvenlik uzmanı Jospua Marpet'ten çok konuşulacak bir açıklama geldi. Ses kaydını inceleyen Marpet, “17 Aralık sabahı başlayan ve 26 saatlik bir zaman diliminde yapılmış beş farklı konuşmayı bir araya toplamışlar” diye konuştu. McClatchy Medya Şirketi’nin isteği üzerine ses kayıtlarını inceleyen veri güvenliği adli danışmanlık şirketi Guarded Risk’in sahibi Marpet, seslerin tamamen uyumlu olduğunu belirtti. Telefonda Başbakan’ın sesinin daha “mekanik” bir şekilde duyulduğunu, bunun da kriptolu telefon kullanmasından kaynaklandığını söyleyen Marpet, “Dinleme cihazı büyük ihtimalle Bilal Erdoğan’ın telefonuna yerleştirilmiş. Bu nedenle Bilal’in sesi daha net” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler