Mahkeme mahalleliyi haklı buldu... Nüfusu iki katına çıkaracak planları iptal etti

İstanbul 8. İdare Mahkemesi, Sultangazi'ye bağlı Cumhuriyet Mahallesi'nde nüfusu ve inşaat yoğunluğunu iki katına çıkaracak alt ve üst ölçekli imar planlarını iptal etti.

Yayınlanma: 07.01.2016 - 14:22
Abone Ol google-news



Mahkeme, planların 'mahalle sakinlerince değerlendirilmesine olanak tanınmadan' onaylandığını belirterek, konuyu mahkemeye taşıyan mahalleliyi haklı buldu.

MAHALLENİN DEĞİŞMESİ İÇİN GEREKÇE YOK

Mahalle için Bakanlar Kurulu tarafından alınan riskli alan kararının 'hangi kriterlere göre, hangi yöntemlerle yapıldığına ilişkin herhangi bir açıklama ve bilimsel değerlendirme' bulunmadığının belirtildiği kararda, “İstanbul geneli ile kıyaslandığında oldukça yüksek açık yeşil alanla desteklenmiş bir dokuyu, neredeyse iki katı nüfus yoğunluğu tanımlayarak sosyal ve fiziksel dokuyu tamamen değiştirmeyi zorunlu kılan sebepleri oluşturmadığıö ifade edildi. 13 Kasım 2015 tarihinde oybirliği ile alınan kararda, planların 'yakın çevresiyle birlikte ele alınmadan' hazırlandığı, üst ölçekli planın mahalle sakinlerince değerlendirilmesine olanak tanınmadan onaylandığı ifade edildi.

CUMHURİYET MAHALLESİ'NDE ZATEN SAĞLIKLI VE ESTETİK BİR KENTLEŞME VAR

Mahkeme iptal kararında Cumhuriyet Mahallesi'nde altyapı açısından olumsuzlukların yaşanmadığını, 'sağlıklı ve estetik bir kentleşmenin' olduğunu vurguladı. Mahallenin İstanbul'un geneli ile kıyaslandığında 'oldukça yüksek açık ve yeşil alana sahip olduğu' ifade edildi.

YENİ YAPILAŞMA NÜFUSU İKİ KATINA ÇIKARIR, YEŞİLİ AZALTIR

Cumhuriyet Mahallesi'nde yapılacak yeni inşaat projeleri ile inşaat alanının 117 bin 300 metrekareden, 246 bin 450 metrekareye yükseleceği öngörülüyor. 2 katından fazla büyüyecek semtte, nüfusun da 3 bin 910 kişiden 8 bin 215 kişiye yükseleceği tahmin ediliyor. Böyle bir inşaat yoğunluğu ile bölgedeki yeşil alan, eğitim, spor alanı, sağlık gibi donatı alanlarının azalacağı belirtiliyor.

TEM TRAFİĞİNİ ARTTIRIR

Kentsel dönüşüm sadece mahalle ölçeğinde değil, TEM trafiğe yapacağı etki nedeniyle İstanbul'a da yansıyacak. Mahkeme de kararında mahalleye eklenecek yeni nüfusla “TEM otoyolunun mevcut yoğunluğunu olumsuz yönde etkileneceğininö altını çizdi. Mahkeme kararına, yaklaşık 2 katına çıkacak imar artışı ile çevre için de uygun olmayan bir emsal yaratacağı da ekledi.





Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler